Atelier „Case din baloți de paie”

Atelier „Case din baloți de paie”

Învață în detaliu cum să-ți construiești corect o casă din baloți de paie ieftină!

       În ultimii 2-3 ani, partea mai frumoasă a industriei imobiliare se pare că se dezvoltă cu pași repezi. Mai repezi decât înainte, Care este partea mai frumoasă a industriei imobiliare? Păi cea a caselor ecologice…sau caselor naturale, pentru cei care înțeleg diferența. 

Atunci când vorbim de construcțiile ecologice din România, construite după anul 2010. putem spune acum după 14 ani, că cele mai râvnite sau îndrăgite tehnici de construire au fost casele din baloți de paie, casele din lut, renovările caselor tradiționale, vechi (tot cu soluții naturale) și într-o oarecare măsură casele din „cânepa beton” (în engleză „hempcrete”).

         Dacă la un moment dat părea că interesul pentru casele din baloți de paie a scăzut – oamenii orientându-se spre diferite tehnici de construire cu lut (saci umpluți cu pamant sau COB de cele mai multe ori) – în ultimii 2-3 ani au apărut mai mulți producători de panouri de paie.

           Casele cu pereți din panouri de paie au stârnit mai mult interes, probabil pentru că este un produs prefabricat și pentru că găsești specialiști implicați, dar și pentru că acest sistem constructiv are și alte avantaje….însă este un sistem care nu neapărat ajută omul de rând…..din punct de vedere financiar.

        Până la urmă, o casă ecologică ar trebui să fie SĂNĂTOASĂ, EFICIENTĂ ENERGETIC, NON-POLUANTĂ dar și ECONOMICĂ (ca să nu spunem nepărat ieftină, dar putem spune și asta)!

        Ei, la atelierul organizat în luna august, încercăm să venim în ajutorul celor care doresc să învețe în detaliu cum pot să-și construiască o adevărată casă ecologică, naturală, folosind o structură de lemn și baloți de paie cu rol de element de zidire dar și termoizolație în același timp. Bineînțeles că invitați sunt și arhitecți interesați, viitori posibili constructori, dar și beneficiari care ar angaja personal insă care doresc să știe în detaliu cum se construiește corect o astfel de casă.  

Așadar, vă invităm la un atelier de 5 zile cu tema principală a caselor din baloți de paie. Iată detaliile : 

      Ce ai învăța ? Cam tot ce ține de casele din baloți de paie (tipuri de fundații, cum să faci structura în mod corect, cum fixezi baloții, cum pregătești peretele pentru tencuit, cum îl tencuiești, cum instalezi cablurile electrice și cele sanitare…..în principiu tot ce ține de o casă din baloți de paie). Însă, cu siguranță se vor atinge și  subiecte generale despre construcțiile ecologice. Atelierul este gandit în asa fel, încât practic, cel puțin demonstrativ să poți experimenta cele învățate și în mod practic.

     Ce găsești la locație? Este terenul privat al unei familii care tinde spre autosustenabilitate din punct de vedere al hranei, dar și al utilităților. Vei putea vedea efectiv cum trăiește o astfel de familie și care sunt soluțiile aplicate pentru un astfel de trai (permacultură, forest garden, offgrid). Vei putea vedea o căsuță din lut, construită cu scop experimental (acoperiș autoportant, pereți saci umpluți cu pământ, etc.) , dar și o casă mare, în construcție gen „hobbit” (din puctul nostru cea mai ecologică construcție) din care poți trage multe concluzii sau să faci asemănarea cu o casă din baloți de paie. Nu în ultimul rând, vei putea vedea o casă (50 mp) din baloți de paie, cu acoperișul pus, pe care vei putea exersa tencuitul cu lut și/sau tencuitul cu tencuială cu var.

    Cine te va învăța? Cel care te va învăța tot cea ce te interesează in domeniul caselor ecologice, mai ales al celor din baloți de paie, dar și despre stilul de viață sus amintit, va fi Németh János, cu vastă experiență în toate acestea. Principalele lucrări la care a participat le puteți vedea AICI!  De asemenea, evenimentul va avea un invitat surpriză, care va povesti despre propria experiență cu privire la casele din baloți de paie. Fie beneficiar, fie producător și constructor de case din panouri de paie.

Iată mai multe detalii despre atelier : 

  • Locația : Ghindari, județul Mureș (Coliba Verde pe Google map)
  • Perioada de desfășurare : Atelierul se desfășoară de luni până vineri, 5-6-7-8-9 august 2024.  Se poate sosi duminică, 4 august după ora 17.00 (instalare cort, acomodare) și se poate pleca sâmbătă, 10 august până la ora 12.00. Programul începe zilnic de la ora 09.00, după micul dejun și ține până la ora 17.00-18.00 cu pauzele aferente, inclusiv cea de 1.30h pauza de masă, de la prânz. După program există posibilitatea de vizitare diferite obiective turistice interesante din zonă. 
  • Cazarea : se va face la corturile personale, aduse de catre participanți
  • Masa : oferim un prânz bogat cu două feluri, pregătit local, cu grijă față de vegetarieni. Deseori rămâne și pe după masă. Pentru micul dejun și cină există posibilitatea de a cumpăra hrană din magazinele din zonă. Există posibilitatea de a încălzi sau fierbe apă, ceai, cafea, șă vă pregătiți ochiuri, crenvuști, etc…
  • Cost : liber, donatie

Azbestul – nu-l folosi la casa ta ecologică

Azbestul – nu-l folosi la casa ta ecologică

În prezent, avem garanții suficiente să spunem că pe piața construcțiilor din România nu se mai folosește azbest, în special după intrarea în Uniunea Europeană, care interzice complet acest material. Există, desigur, și excepții, pentru că încă se mai găsesc produse vechi rămase prin depozite, sau se ”reciclează” unele deja folosite, dar ponderea lor este nesemnificativă. Adevărata problemă este ce facem cu azbestul existent în clădirile vechi, în elemente de construcție dintre cele mai diverse.
Azbestul. Dușmanul tăcut din construcțiile vechi
Se știe că este prezent în acele plăci de azbociment, folosite din plin la acoperișurile construcțiilor industriale (agricole, în special), dar și civile – depozite, anexe, chiar locuințe, în anumite zone ale țării; ce se știe mai puțin este că azbestul a fost folosit la numeroase alte elemente de construcție: tubulaturi pentru diverse elemente de instalație, panouri izolatoare în pereți despărțitori, produse pentru acoperire tip tencuială sau vopsea, plafoane suspendate și dale de pardoseală, izolații ignifuge pentru diverse structuri (mai ales metalice) și multe altele. Acestea încă există în clădirile respective și, atâta vreme cât nu sunt ”deranjate”, pericolul este ținut sub control. Dar vine un moment în care se intervine, pentru renovare, reabilitare sau demolare – aici, lucrurile pot deveni cu adevărat periculoase.



La o primă vedere, azbestul este un material natural miraculos, fiind folosit încă din zorii civilizației umane la optimizarea unor obiecte precum vasele ceramice sau fitilele de opaiț. Rezistent la căldură, este un bun izolator termic, electric, fonic și hidric, este flexibil, rezistent la întindere și răsucire, nu se degradează chimic și poate fi încorporat în diverse alte materiale. Vechii perși îi uimeau pe străini cu textile din fibre de azbest care nu ard și în mitologie erau menționate animale fabuloase cu blană din acest material care pot trece fără probleme prin foc. Inițial, era întâlnit doar în obiecte deținute de regi, dar în epoca industrială a fost folosit pe scară largă, mai ales la sfârșitul secolului al XIX-lea și în secolul al XX-lea până prin anii 1970.



S-a folosit în domenii dintre cele mai variate, de la izolații, ignifugări și finisaje pentru construcții (inclusiv în beton, cărămizi sau tapet), pentru vapoare și vagoane de cale ferată, la echipamente pentru laboratoare, industria cauciucului sau chiar pudră de talc pentru bebeluși (este faimos un proces din 2018 în care un renumit producător a trebuit să plătească daune de miliarde de dolari). În spitalele din perioada interbelică, pentru a trata hipotermia, bolnavul era pus pe un pat încălzit electric și acoperit cu o pătură de azbest. Chiar dacă au urmat o serie de interdicții, urmările acelei perioade sunt încă prezente; acum un deceniu, se estima că peste jumătate din casele Marii Britanii încă aveau o anumită cantitate de azbest.



Faptul că este deosebit de dăunător pentru sănătate a fost stabilit la începutul secolului trecut, când s-a constatat o mortalitate suspect de mare în minele de azbest și în fabricile care produceau textile cu azbest. Problema cea mai mare este că simptomele de boală apar târziu, uneori chiar după 10 – 15 ani, când afecțiunea este destul de avansată și nu se mai poate face mare lucru, iar încetarea expunerii nu ajută decât în mică măsură – practic, e o ”bombă cu ceas” personală. Principala boală incriminată este azbestoza, o inflamație cronică și progresivă a plămânilor care evoluează deseori în diverse tipuri de cancer, de la mezoteliom pleural la cancer bronho-pulmonar, al căilor respiratorii, chiar rinichilor și sistemului biliar. Asocierea dintre mezoteliom și azbest a fost făcută relativ târziu, prin anii 1940. Toate acestea se petrec în urma inhalării fibrelor de azbest, care sunt extrem de fine și friabile, devenind în urma șocurilor ca o pulbere invizibilă. Practic, cele mai periculoase sunt tocmai cele mai fine, cu lungimea sub 200 microni și grosimea de maxim 3 microni.







În România, dată fiind legislația, cei mai expuși sunt lucrătorii din construcții – încă există instalații vechi protejate cu azbest, cuptoare și cazane, coșuri de fum, acoperiri bituminoase, învelitori din azbociment (fabricate până în anii 1990, cu un conținut de circa 10% azbest) sau plăci tip țiglă din perioada interbelică (asemănătoare ardeziei). Conform legislației autohtone, un lucrător nu are voie să fie expus o perioadă de 8 ore la o concentrație de azbest în suspensie mai mare de 0,1 fibre/cm3. În cazul celor care intervin asupra elementelor de construcție cu conținut de azbest, desigur expunerea este mult mai mare, prin urmare sunt absolut necesare metode speciale de protecție; de multe ori, este de preferat ca asupra acestora să intervină personal specializat în lucrul cu substanțe toxice sau periculoase.



Iată câteva prevederi din legislație, destinate angajatorilor și celor care lucrează în medii suspecte, reguli de care trebuie neapărat să se țină seamă:

– angajatorii sunt obligați să evalueze natura, durata și nivelul de expunere al lucrătorilor la azbest, identificând materialele și operațiunile care presupun un anumit grad de risc; se fac teste ale căror rezultate trebuie comunicate și Inspectoratului teritorial de muncă, lucrătorilor și medicului de medicina muncii.

– munca se organizează în sensul unei expuneri cât mai reduse, respectând valorile maxime admise și asigurând mijloace de protecție colectivă și individuală, cu echipamente de protecție corespunzătoare.

– lucrătorii nu au voie să mănânce, să bea sau să fumeze în spațiile respective; hainele contaminate se curăță în unități specializate, nu la domiciliu angajaților.

– spațiile, sculele și echipamentele contaminate se semnalizează ca atare, iar după desfășurarea activității se curăță eficient, până la îndepărtarea pericolului.

– deșeurile cu conținut de azbest trebuie ambalate, etichetate și evacuate astfel încât să nu emită pulberi, fiind colectate de operatori specializați.

– activitatea trebuie să respecte evitarea cât mai strictă a degajării de pulberi în aer, pulbere care trebuie colectată cât mai aproape de sursă.

– angajații, la rândul lor, au obligația să își anunțe angajatorul de prezența azbestului sau suspiciunea că acesta ar putea fi prezent.

– atunci când este posibil, de exemplu la plăci, cartoane, șnururi, emisiile de azbest pot fi reduse prin impregnarea cu apă, având totuși grijă ca materialul să nu cedeze (tencuieli sau diverse materiale friabile).

– în prezența azbestului, se aleg de preferat scule manuale sau cu viteză redusă, care să nu antreneze curenți de aer sau să pulverizeze materialele, eventual se folosesc echipamente de captare a pulberilor, cu aspirație și filtru performant (așa-numitul ”filtru absolut”); pentru a desprăfui aerul, se poate pulveriza apă.

– nu se folosesc metode de curățare prin măturare, suflante și aspiratoare casnice.

– echipamentele de protecție speciale presupun costume (combinezoane) etanșe la pulberi și dotarea fie cu aparate filtrante, care rețin particulele de azbest, fie izolarea completă și alimentarea cu aer respirabil; măștile filtrante sunt de unică folosință și se aruncă după utilizare, odată cu deșeurile.

– în cazul lucrătorilor care au activat la un moment dat în medii cu azbest, supravegherea sănătății căilor respiratorii se face și după ani de zile (din 3 în 3 ani, cel puțin), indiferent dacă aceștia nu au mai fost expuși ulterior.



Protecția muncii în acest domeniu este deosebit de complexă, ceea ce este foarte bine, cu condiția să fie respectată; din păcate, episoadele în care se lucrează în prezența azbestului sunt neglijate, mai ales dacă se petrec rapid. Riscuri există și pentru cei care fac lucrări de renovare în regie proprie. Pot avea surprize să găsească azbest sub un tapet vechi, o tencuială sau un tavan aparent. Mulți nici măcar nu își dau seama că acolo a existat vreodată azbest. Atâta vreme cât fibrele stau liniștite sub un strat de finisaj, lucrurile rămân sub control. Când sunt însă deranjate, situația poate degenera. Pentru cei care renovează case vechi, dacă există suspiciuni privind azbestul, eventual confirmate de teste ale unor laboratoare specializate, cel mai bine este ca lucrările să fie atribuite unor executanți profesioniști.

Articol preluat de pe www.spatiulconszruit.ro



Clacă : învață totul despre casele din baloți de paie

Clacă : învață totul despre casele din baloți de paie

    Proiectul de la Dărmănești (Valea Uzului), Bacău este la faza ideală în care, cei interesați pot vedea și învăța „tainele” unei case din baloți de paie. Astfel, am considerat că este momentul oportun pentru a vă invita la clacă.

Învață ajutând!

   Cu structura de lemn (tip „scară”) ridicată, este cel mai bun moment în care cei interesați pot vedea avantajele unei astfel de structuri și chiar și modul în care a fost realizat. Ajutând la „ziditul” cu baloți de paie, poți învăța chiar și cum se tencuiesc acești pereți, deci inclusiv despre tencuieli și aplicarea acestora. Pe langa toate astea , peisajul este frumos, liniștit și relaxant. Chiar lângă barajul din Valea Uzului. Așadar, dacă ți se pare interesant, iată detaliile :

Perioada : 16-17 iunie 2021 (cu posibilitatea de a rămâne mai mult) . In cele două zile menționate, pe șantier voi fi și eu(Németh János) pentru a vă arăta și explică tot ce înseamnă casă din baloți de paie. Seara, bineînțeles plănuim un foc de tabără, povesti și voie bună. Cine doreste poate sa mai rămână pe șantier și după cele două zile cu membrii asociației GAL, care lucrează la acest proiect.

Program : miercuri (16 iunie) la ora 08.00 mic dejun apoi intre orele 09.00 și 10.00 introducere în subiectul vaselor din baloți de paie. Între orele 10.00 și 10.30 prezentate structură și program de activitate. Între 10.30 și 13.30 zidire cu baloți de paie apoi până la ora 15.00 pauza de masă. Între orele 15.00 și 18.00 activitate pe șantier, apoi timp liber și povești libere despre subiecte interesante, răspunsuri la întrebări personale, etc. Joi (17 iunie) program de lucru asemănător cu diferența că se va prezenta și aplica tencuială. Recomand să ajungeți de marți seară. Mai ales programul de miercuri va fi cât se poate de fix.

Locația : Dârmănești, Bacău (lângă barajul Valea Uzului

Cazare : la cort (aduceți echipament de campare)

Masa : Asigurată de gazdă

Costuri : gratuit

Număr de persoane acceptate : 10

Înscriere : Scrie-ne la adresa contact@colibaverde.ro un e-mail cu numele participanților (dacă veniți mai mult de o persoană) și un număr de telefon. Opțional poți trece zona din care vii, pentru cate zile și regimul alimentar (carnivor, vegetarian, etc.).

Astea fiind spuse, sper că vom petrece împreună câteva zile plăcute dar mai ales extrem de utile pentru toată lumea. Nu ezitați să îmi scrieți dacă aveți nelămuriri sau întrebări. Cu stimă, János.

Clacă : Pașii de bază pentru aplicarea Tadelakt-ului!

Clacă : Pașii de bază pentru aplicarea Tadelakt-ului!

Vino să înveți cum se aplică Tadelakt-ul!

   In zilele de 9 și 10 iunie (miercuri și joi) dorim să oferim posibilitatea de participare pentru 4-5 persoane dornice să-si însușească „tainele ” aplicării Tadelakt-ului la, la casa din lut în construcție din localitatea Dâmbu, judetul Mureș. Citește aici mai multe despre Tadelakt. Fiind locurile (atât de) limitate se aplică regula „primul venit, primul servit”.

Miercuri se va aplica baza (tencuială de var hidraulic) Tadelakt-ului peste cada și cabina de duș construită chiar la fața locului și va avea loc o discuție pe tema principală a evenimentului, dar și despre casele ecologice și n general.

Joi se va aplica Tadelakt-ul in sine și se vor finisa suprafețele expuse la umezeală excesivă.

Programul, pe scurt va fi așa : incepere program miercuri, la ora 11.00. Între orele 13.30-14.30  pauza de masă apoi program de lucru până la ora 18.00. Seara, dacă vremea ne permitem putem sa facem un foc de tabără și să povestim. Dacă nu, povestim in casă. Joi, incepem programul la ora 09.00 , iar pauza de masa va fi intre orele 13.30-14.30 iar până la ora 17.00-18.00 din nou program de lucru.

Trainer : Németh János

Masa vom incerca sa o organizăm cumva rapid și împreună, însemnând că vom apela la hrană rece gen salate, sandviș sau eventual omletă, spaghete etc.

Cazare doar în condiții de șantier sau campare : se poate dormi la cort, afară, in fata casei sau in una din camerele din casă (2 camere tencuite). Este necesar să aveți o saltea gonflabila și sac de dormit. Există doar o singură toaletă de curte. Nu există posibilitatea de duș.

Fiind clacă, nu se percep taxe de participare.

Înscrierile vor fi luate în considerare numai și numai cele venite prin e-mail (cel târziu până luni seara) la adresa contact@colibaverde.ro, cu condiția să vă treceți numele complet (dacă veniți mai multe persoane, atunci treceți numele fiecăruia) și eventual să lăsați un număr de telefon (opțional). Ne-ar ajuta dacă ați trece și ce mod de cazare vă alegeți.

Cu astea spuse, vă așteptăm cu mare drag și dacă nu reușiți să găsiți la acest eveniment, nu vă faceți griji, vor mai fi.

Nu ezitați să ne întrebați sau să veniți cu sugestii la adresa de e-mail sus menționată.

Cum (poți să) finisezi o casă din grinzi (Video)

Cum (poți să) finisezi o casă din grinzi (Video)

Un filmuleț foarte scurt cu o modalitate de finisare a unei case din grinzi, cu soluții ecologice. Rapid, usor de aplicat, accesibil că și preț, ecologic. Răspund la eventualele întrebări puse in comentarii , pe YouTube.

Centru cicloturistic pe bază de donații

Centru cicloturistic pe bază de donații

Dacă cumva, deschiderea unui centru cicloturistic nu ar fi o noutate în România, faptul că este nu este gândită pentru profit ci în spiritul economiei darului (pe bază de donații) ar trebui să fie ceva nou.


Pasionați de ciclism, cicloturism și de petrecerea timpului în natură, suntem bucuroși să vă anunțăm că din prima zi a lunii iunie dăm frâu liber unui proiect inedit în România – credem noi – și anume unui centru cicloturistic aflat în mijlocul naturii, înconjurat de multe obiective turistice interesante.

Este un proiect experiment, iar scopul este să venim în sprijinul familiilor, grupurilor cărora le place ciclismul și petrecerea timpului liber în natură, responsabil față de acesta, față de tot ceea ce ne înconjoară, dar cu posibitate financiare limitate.

In preajma terenului – pe care ne traim viața efectiv, și unde vă putem oferi posibilitate de campare la cort, apă caldă încălzită de soare, o masă caldă – există multe obiective turistice interesante, la care se poate ajunge lejer cu bicicleta, chiar și pentru copiii. Astea ar fi un lac mare în care se poate înota și vâsli (25 km), satele cu arhitectură tradițională și veche de peste 100 de ani, Salina Praid, satul de olari Corund, vârful Bekecs (1100 metri altitudine), Sovata sau pur și simplu se poate pedala în liniștea naturii.

Poți veni ca trecător și să poposești la noi, poți veni cu un grup de prieteni și să folosești terenul ca și punct de plecare în diferite direcții sau poți veni în tabere organizate, anunțate din timp, unde veți putea beneficia chiar și de ajutorul unui ghid.

Chiar dacă limitat – fiind la început – putem să îți împrumutăm biciclete sau atelaje pentru transportul copiilor de exemplu

Pe lângă cele descrise mai sus, poți învăța – la povestile din jurul focului – despre permacultură, construcții ecologice, traiul autisustenabil(off grid) și multe altele.

Prețul îl stabilești chiar tu, in funcție de posibilități, sentimente, experiența trăită

…tot ce contează este să fie un schimb echitabil. Dacă vezi fantezie în acest proiect și ai posibilitatea de a dărui, acceptăm orice fel de donație pentru a putea dezvolta proiectul și a putea oferi bucurie cât mai multor persoane.

Indiferent de gânduri, nu ezita să ne scrii pe adresa de e-mai contact@colibaverde.ro ca să discutăm detaliile.

https://youtu.be/m_S9MqxmD5I

NMG – vindecare prin învingerea traumelor

NMG – vindecare prin învingerea traumelor

Momentul adevărat al vindecării este acela când poți să faci față traumelor”…. Dr. Kádár Edith

Dr. Edith Kádár a absolvit Facultatea de medicină „Victor Babeș” din Timișoara, în urmă cu aproape 25 de ani. Dorința de a vindeca oameni a făcut-o să opteze pentru noua medicină germană, iar rezultatele au devenit spectaculoase în unele cazuri cărora medicina clasică le dădea pronosticuri mici de vindecare.



Oamenii nu sunt roboței

Ca orice doctor din lume, dr. Edith Kadar și-a dorit să vindece bolnavii. „Văzând că nu primesc răspunsuri pentru a determina cauza unor boli și că nu pot ajuta bolnavul doar cu cunoștințele dobândite la Facultatea de medicină, am realizat că trebuie să fie altceva. Am citit mult și totul a culminat cu o boală de-a mea, pe care prin metodele clasice nu am reușit să o vindec. Prin presopunctură și cu câteva plante, mi-am rezolvat foarte rapid problema”, își amintește medicul arădean. Ea spune că nu crede că oamenii sunt simple adunături de organe, că nu sunt roboței. Practica i-a demonstrat că la o anumită boală, aplicând un tratament indicat, unii bolnavi se vindecă, iar alții nu. A căutat răspunsuri la întrebările sale și viața i le-a dat. O prietenă i-a arătat o fișă în urma unei evaluări prin biorezonanță. A văzut, i s-a părut interesant și a decis să vadă despre ce anume este vorba. I s-a părut fascinant cum aparatul poate vedea anumite probleme ale corpului uman înainte de declanșarea simptomelor fizice.

Pionierat în biorezonanță

Dr. Edith Kadar a constatat că majoritatea celor care au utilizat biorezonanța ca metodă de diagnosticare, nu erau medici și cei ce4.06.2014-edith kadar (2)au apelat la această metodă primeau niște rezultate, care nu erau interpretate aproape deloc. „Lucrau, dar nu știau cum. Era ca și cum ai avea un Ferrari pe care îl ții în garaj”, își amintește medicul arădean. A făcut cursuri postuniversitare în domeniu și a fost printre primii medici care a decis să folosească biorezonanța ca metodă de vindecare. A constatat că în Facultatea de medicină a acumulat multe cunoștințe medicale, dar studenții nu au fost învățați să gândească medical, să facă legătura între diferitele discipline. A ajuns la Deva, complet întâmplător, în locul altcuiva, unde a muncit enorm. Atunci a înțeles un lucru extrem de important: trebuie să-i asculți pe bolnavi, să-i lași să-ți povestească despre ei, pentru că este mult mai ușor să găsești cauza bolii lor și să îi ajuți.

Propriul său cobai

„Tot ceea ce am învățat, am aplicat pe mine. Văzând că nu mi se întâmplă nimic, am extins. Am fost propriul meu cobai”, își amintește dr. Edith Kadar. A continuat să se perfecționeze și a învățat foarte multe despre plante. Pe măsură ce a învățat mai mult, a constatat că are tot mai multe întrebări. De exemplu, s-a întrebat de ce aceleași plante, la aceleași tipuri de boli, unora le-au făcut bine în urma unui tratament, iar altora, nu. A început să studieze medicina chineză și a dobândit cunoștințe despre acupunctură. „Am înțeles că dacă un organ este bolnav, reparația poate să fie necesară în altă parte, pentru a vindeca bolnavul”, spune dr. Edith Kadar. S-a întrebat de ce face crize de fiere, doar atunci când este nervoasă. A realizat că este o problemă emoțională. S-a întrebat ce ne face bine? Ce nu ne face bine? Care este momentul în care vrem să ne vindecăm? Căutând răspunsuri, a cunoscut noua medicină germană, un concept revoluționar în medicină, cu ajutorul căruia se pot vindeca boli considerate de multe ori, fără șansă.

Noua medicină germană

Noua medicină germană este explicarea mecanismului de funcționare a biologicului, în funcție de reacția emoțională manifestată la nivel subconștient. A ajutat-o să înțeleagă cum organismul este coordonat din creier. Un anume organ se îmbolnăvește, dacă centrul respectiv din creier „este virusat, ca un computer”. Dr. Edith Kadar a învățat, a aplicat, și-a deschis cabinetul propriu și acum are rezultate bune în tratament.
Bolnavul vine la cabinet și este conectat la aparatul de biorezonanță. Acesta arată modificările subtile ale corpului. „S-ar putea ca omul să vină pentru o problemă de depresie dar aparatul să arate că există și pericolul unui infarct, încă nemanifestat fizic. Acest lucru înseamnă că bolnavul este copleșit”, explică dr. Edith Kadar. În acest timp, discută cu bolnavul, de fapt cea mai grea parte a acestei metode. Trebuie să-l înțeleagă, să vadă ce probleme emoționale a avut în viață și ce anume i-a cauzat apariția bolii. „Trebuie găsită metoda prin care omul este dispus să asculte și să coopereze”, a explicat medicul arădean. Ea povestește că omul decide dacă dorește să se vindece. Sunt bolnavi care vin, care dau vina pe toată lumea, pe sistemul sanitar, pe doctori, pe familie, pe locul de muncă, dar nu înțeleg că adevărata problemă lor li se datorează. „Nimeni nu s-a putut vindeca dacă nu a participat la vindecare. Biorezonanța ajută, de fapt, la refacerea legăturilor energetice între organe”, spune dr. Edith Kadar. Ea a explicat că ideile preconcepute ale oamenilor pot împiedica vindecarea. De exemplu, pentru ei, vindecarea înseamnă anumite medicamente, modul în care le recomandă medicul etc. Însă, situația este alta.

Vindecarea este decisă de bolnav

Folosind concepte din noua medicină germană, dr. Edith Kadar i-a înțeles mai bine pe bolnavi. „Am înțeles că unii oameni nu vor să se facă bine. Este mai confortabil probabil pentru ei, că primesc ajutor de la toată lumea. De multe ori, chiar dacă suferă mult, nu aleg vindecarea. Însă, am văzut că oricât de avansată este o boală, dacă omul și-a dorit cu adevărat vindecarea, s-a vindecat. Atunci, am văzut ce înseamnă noțiunea de credință, de a crede în vindecare și acest lucru nu are nici o legătură cu religia”, a declarat dr. Edith Kadar. Tot ce a văzut și a înțeles a ajutat-o să se schimbe. „Tot ce am înțeles despre om, a fost și prețul transformării mele. Noi alegem dacă să fim supărați sau fericiți. Fiecare emoție are câte o boală”, a explicat medicul arădean. De exemplu, furia îmbolnăvește ficatul. De fapt, există și o vorbă în popor: „Mi-a mâncat ficații”. În momentul de furie reacționează centrul din creier care „răspunde” de ficat, dar se ajunge și la canalele biliare și așa apar crizele de fiere cu dureri de cap. Frica, de exemplu, îmbolnăvește rinichii. Oamenii se confruntă cu frica de singurătate, frica de moarte, chiar dacă ei sunt înconjurați de mai multe persoane. Fiecare suntem singuri la un moment dat. Frica de moarte îmbolnăvește plămânii. Și asta nu înseamnă neapărat frica că vine un TIR și ai un accident mortal de circulație, ci poate fi frica de cutremure, de catastrofe. De multe ori, emisiunile de la televizor, despre posibile catastrofe naturale, care ar putea avea loc într-un timp relativ scurt, influențează emoțional oamenii. TBC, cunoscută în medicina clasică drept o boală a sărăciei, este provocată de frica creată de sărăcie, de faptul că omul nu își poate asigura traiul zilnic și nu de lipsa la propriu a mâncării. Nesiguranța afectează splina, dă anemii, leucemii, bolnavul este nesigur de viața lui pentru că nu are un etalon propriu (oamenii vor mulți bani, dar nu își stabilesc câți, sau vor totul, fără a defini acest „tot”).

Obezitatea înseamnă singurătate

În noua medicină germană, problema cu care se confruntă milioane de oameni, obezitatea, are o cauză emoțională. Obezitatea înseamnă singurătate, cu cât are mai multe straturi de țesut adipos, cu atât mai multe traume are bolnavul. Celulita, problema femeilor moderne, are la bază tot singurătatea („mă simt singură, neapreciată, nu mai sunt tânără” etc.) Neîncrederea în sine duce la slăbirea sistemului imunitar. Femeia nu este sigură pe ea, întreabă mereu „Sunt frumoasă?”, sau „Cum arăt?”, așteptând răspunsuri încurajatoare din partea apropiaților. De multe ori, poate primi răspunsuri pe care nu le așteaptă, de genul că arată rău, că e grasă, urâtă, proastă și atunci ajunge chiar să creadă aceste lucruri și să-și piardă încrederea.
Oasele, de exemplu, au la bază sentimentul de devalorizare. Omul ajunge să creadă că nu mai are nici o valoare. „În funcție de locul unde există problema, poți să-ți dai seama care e natura conflictului”, explică dr. Edith Kadar. Spondiloza cervicală apare atunci când bolnavul consideră că i se face o nedreptate. Oamenii dau vina pe aerul condiționat de la birou sau de acasă, pe faptul că au stat în curent. Realitatea este că ei consideră că sunt nedreptățiți, furioși că adesea nu pot face ce vor ei în acel moment, deși nu recunosc acest lucru. De exemplu, au un loc de muncă unde trebuie să stea pe scaun și să muncească tot timpul, deși poate uneori ar vrea să bea un ceai sau o cafea, dar acest lucru nu li se permite. Cei care spun că au probleme cu umerii și cu gâtul, sunt cei care în subconștientul lor cred că li se face o nedreptate, dar în acel moment ei se gândesc cum s-ar putea răzbuna. „Momentul adevărat al vindecării este acela când poți să faci față traumelor”, a concluzionat dr. Edith Kadar. Ea spune că medicul tratează, dar oamenii se vindecă. „Așa cum am știut să ne îmbolnăvim gândindu-ne la rău, așa ne știm face bine, gândindu-ne la bine”, a explicat medicul arădean. Ea crede în oameni și în dorința lor de vindecare, iar experiența i-a demonstrat că dacă bolnavul vrea să se vindece și crede cu tărie în acest lucru, el se va realiza. „Nu vreau să combat nici un fel de teorie, nu vreau să refac nici un sistem, nu vreau să conving pe nimeni despre metodele pe care le folosesc. Sunt strict observațiile mele, raportate la cunoștințele dobândite. Bolnavul este acela care alege modul în care vrea să se trateze”, a explicat dr. Edith Kadar.

Articol preluat de pe www.arad24.net

Bolile și cauzele lor… emotionale

Bolile și cauzele lor… emotionale
SPIRITcopy128129 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE

Corpul nostru este expresia materiala a sufletului. Este haina pe care o imbraca sufletul pentru a se putea manifesta pe aceasta planeta fizica. Orice tulburare care afecteaza sufletul se rasfrange asupra corpului.Prin urmare orice maladie are o origine psihica caci orice manifestare fizica isi are originea in lumea energetica a gandurilor, sentimentelor si trairilor noastre sufletesti.

Problemele de sanatate, tulburarile si bolile noastre sunt mesaje pe care sufletul le transmite prin intermediul corpului pentru a putea deveni constienti de stadiul in care ne aflam pe drumul evolutiei noastre spirituale. Corpul este referinta, simbolul care ne ajuta sa luam cunostinta de starea in care se gaseste sufletul. Orice maladie ne avertizeaza ca ceva nu este in regula cu integritatea spirituala a individualitatii noastre.

Sufletul care sufera se exprima simbolic prin suferinte corporale. De aceea orice vindecare trebuie sa ia in consideratie cauzele reale ale tulburarilor, care sunt intotdeauna de ordin spiritual. O vindecare reala presupune o activitate de transformare, de ameliorare, de
spiritualizare a fiintei noastre reale care in esenta este de natura spirituala.

the book of life 2 1 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE
Sanatatea este o stare de puritate a gandului, de echilibru emotional, de armonie cu vibratiile divine in care sufletul isi are originea si lacasul

1. ZONA GATULUI
Aceasta zona pleaca de la baza gatului si se termina deasupra buzei superioare.
In aceasta regiune se situeaza ultimele sapte vertebre ale coloanei vertebrale si anume vertebrele cervicale.
Energia zonei gatului este energia creativitatii, ea exprima puterea de a crea in lumea fizica.
Este energia pe care o folosim pentru a emite vibratii sonore, a cuvanta, a canta etc.
Calitatea acestei energii devine desavarsita atunci cand reusim sa exprimam numai adevarul.
Aceasta face ca in viata noastra sa putem savarsi adevarate miracole.
Prin regiunea gatului intram in dimensiunea mentala a fiintei umane.
Problemele pe care le avem in aceasta zona sunt in raport direct cu maniera noastra de a gandi spre deosebire de cele doua zone anterioare, zona plexului solar si cea a inimii, care erau legate de modul nostru de a resimti.

REGIUNI SI ORGANE SPECIFICE ZONEI

Gat
Bolile si tulburarile care apar in zona gatului sunt in legatura cu dificultatile noastre de a ne concretiza gandurile in activitatile
vietii de zi cu zi.
Suntem prea blocati in lumea ideilor si nu putem trece la fapte. SOLUTIA : Sa depasim starea de blocaj mental si sa actionam cu hotarare pentru a da viata gandurilor noastre.

Gura
Problemele care apar in regiunea gurii sunt legate de faptul ca avem dificultati in a accepta idei noi sau ca nutrim, de prea mult timp, ganduri negre fata de noi insine sau fata de altcineva. SOLUTIA: Sa ne revizuim maniera de a gandi, cultivand deschiderea de spirit si acceptarea, fara rezerve, a propriei persoane si a celorlalti.

BOLI SI TULBURARI SPECIFICE ZONEI

Amigdalita
Amigdalita are o semnificatie analoga cu cea a durerilor in gat.
In plus, ea indica acumularea unei mari manii fata de anumite evenimente din viata noastra care ne-au afectat. MESAJUL CORPULUI: Lasa-ti deoparte resentimentele si lucreaza cu tine in sensul iertarii si al acceptarii! Exprima-te cu naturalete, nu mai refula!

Dureri in gat
Sunt expresia unei manii refulate care se intoarce impotriva noastra insine.
Am “inghitit” prea multe resentimente.
Suntem maniosi pe noi insine ca nu reusim sa ne afirmam adevaratele ganduri si sentimente.
Opinia celorlalti conteaza prea mult pentru noi si ne impiedica sa ne exprimam adevaratele noastre intentii.
Se poate, de asemenea, sa ne para rau ca am spus lucruri rele, pe care le regretam. MESAJUL CORPULUI: Fii autentic! Daca ai dificultati in a exprima ceea ce vrei cu adevarat, atunci e mai bine sa incerci sa-ti analizezi actualul sistem de valori!Poate ar trebui sa-ti schimbi convingerile, credintele, parerile si sa incerci sa-ti creezi, cu adevarat, propria-ti viata, sa-ti afirmi cu
curaj aspiratiile si necesitatile intime.

Laringita
Laringita are aceeasi semnificatie cu a durerilor in gat.
Frica noastra de a ne exprima deschis opiniile are la baza proasta autocunoastere si frica de a nu fi intelesi de ceilalti.
In plus, dovedim o teama inconstienta de a ne exprima in fata celor care au in ochii nostri o anumita autoritate. MESAJUL CORPULUI: Exprima-te cu curaj! Fii tu insuti! Fii autentic!
Lasa la o parte timiditatea si fricile obscure!

spiritual wayfarer 1 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE

2. ZONA INIMII
Aceasta zona cuprinde, in spate, cele douasprezece vertebre dorsale care pornesc din regiunea de mijloc si ajung pana la ceafa.
In fata, zona acopera regiunea pieptului pana la baza gatului.
Energia zonei inimii este energia iubirii, a compasiunii si iertarii (iertarea fata de sine si fata de ceilalti).
Ea nu trebuie intrebuintata cu scopul de a critica sau acuza, fie ca e vorba de critica de sine sau de criticarea altora, caci cu cat vom abuza de critica cu atat aceasta zona va fi mai afectata.
Pentru ca intreaga zona a inimii sa fie in armonie, trebuie ca intotdeauna sa ne admiram si nu sa ne criticam.

REGIUNI SI ORGANE SPECIFICE ZONEI

Inima
Daca problemele noastre sunt legate de aceasta regiune, atunci inseamna ca avem mari dificultati in a ne bucura de viata.
Credem ca viata nu poate fi traita fara eforturi si suferinta si ne simtim frustrati, stresati.
Avem nevoie sa iubim pe cineva pentru a ne simti fericiti in loc sa iubim pur si simplu pentru ca SUNTEM fericiti. MESAJUL pe care-l transmit aceste probleme este ca nu tinem cont de nevoile noastre afective, privandu-ne de toate bucuriile in loc sa privim viata ca pe un cadou, o experienta, un joc in care sa daruim iubire si bucurie si sa exersam iertarea fata de sine si fata de ceilalti. SOLUTIA: Sa ne regasim simtul umorului. Sa incercam sa aducem mai multa bucurie, iubire si compasiune in viata noastra. Iertarea este cuvantul cheie…

Sani
Problemele de sani sunt legate de aspectul matern al fiintei, indiferent de sex.
Sanii tari si durerosi sunt un indiciu de “duritate” fata de cei pe care-I iubim.
Credem ca iubirea noastra fata de ceilalti trebuie sa se manifeste printr-o atitudine de protectie dusa la extrem.
Astfel cautam sa-i dirijam, sa-i controlam nelasandu-le libertatea de a se exprima, de a se comporta in felul care le este propriu. SOLUTIA: Sa intelegem ca prea multa “solicitudine materna” poate dauna relatiei noastre de iubire si sa invatam sa-i lasam pe ceilalti sa fie ei insisi, sa actioneze conform propriilor lor convingeri.

Piept
Problemele de piept sunt in legatura cu relatiile de familie.
O prea mare nevoie de afectiune si de tandrete neimplinita poate duce la aparitia unor tulburari in aceasta zona.
Desi resimtim o imensa nevoie de a darui, ne abtinem, pentru ca ne temem ca altii ar putea profita, facandu-ne sa suferim.SOLUTIA: Sa fim mai increzatori. Sa intelegem ca numai daruind tandrete si afectiune putem primi inapoi dovezile de iubire care sa ne implineasca sufleteste.

Plamani
Daca nu ne credem indreptatiti sa ne traim viata din plin, daca ne indoim ca avem dreptul de a ne bucura, daca nu gasim interes in activitatile noastre, atunci putem avea probleme cu plamanii.
Nemultumirile noastre permanente ne creeaza o existenta terna, lipsita de sens, de bucurie.
Am uitat sa “aspiram” viata si ne este frica sa traim cu adevarat, sa fim fericiti. SOLUTIA: Sa intelegem ca noua insine ne revine sarcina de a crea bucurie in existenta noastra, in loc sa asteptam ca ea sa ne vina de la altii. In loc sa asteptam ca altii sa ne faca fericiti, ar trebui mai degraba sa intelegem ca fericirea este o stare de armonie interioara, pe care avem datoria sa o cultivam noi insine.

BOLI SI TULBURARI SPECIFICE ZONEI

Angina
Aceasta insuficienta a debitului sanguin al inimii ne indica faptul ca punem prea mult “la inima” ceea ce facem si traim in viata curenta fara sa ne bucuram cu adevarat de activitatea noastra.
Inima protesteaza astfel impotriva lipsei de viata, de placere in existenta noastra. MESAJUL CORPULUI: Ia lucrurile cu o doza de umor, nu mai lua viata in tragic, nu mai dramatiza atata!
Bucura-te ca existi, ca ai posibilitatea sa experimentezi acest minunat cadou care este viata!

Palpitatii
Palpitatiile sunt un semnal pe care inima ni-l da ca este pur si simplu neglijata.
Ea incearca sa ne atraga atentia, facandu-ne sa-i intelegem importanta si faptul ca trebuie sa ne ocupam de ea.MESAJUL CORPULUI: Iubeste-te! Pune accentul pe dragoste, bucurie si viata in loc de a te neglija, critica, culpabiliza!

the book of life 3 1 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE

3. ZONA BAZEI
Este regiunea dintre fese si talpi. Ea cuprinde, de asemenea, cele patru mici vertebre ale coccisului.
Este zona care face legatura cu Pamantul, de la care primim hrana si pe care ne sprijinim la propriu si la figurat.
Persoanele care au probleme in aceasta zona sunt cele care resimt sentimente de frica, de neliniste, legate de viata materiala, de existenta fizica.
Lipsite de credinta, ele se simt izolate, abandonate intr-un univers ostil si au sentimentul ca sunt singure in fata greutatilor vietii.
Devin adesea foarte dependente de alte persoane sau chiar de anumite lucruri, de care isi imagineaza ca depinde fericirea si armonia lor sufleteasca.
Frica lor exprima lipsa de incredere in propriile forte, nesiguranta in fata drumului pe care il au de parcurs in viata.
In general astfel de persoane nu au un scop bine definit in viata sau, in cazul in care il au, le este frica sa treaca la realizarea lui,
asteptand ca toate imprejurarile sa le fie propice.
Ele au nevoie de lucruri exterioare, fiinte sau obiecte, care sa le aduca securitatea de care duc lipsa.
Adesea lasa impresia ca sunt in lupta cu o persoana din anturajul lor, pe care o percep ca pe o amenintare, sau ca se opun unor conditii ostile din mediul lor de existenta. MESAJUL pe care il trimite corpul este acela de a deveni constienti de propriile frici si de a restabili contactul cu puterea noastra interioara.

REGIUNI SI ORGANE SPECIFICE ZONEI

Gamba piciorului
Problemele in aceasta regiune indica teama de a merge inainte, frica de viitor, incertitudinea. SOLUTIA: Intrucat situatia prezenta indica un blocaj, faptul ca batem pasul pe loc nu este deloc benefic. Va trebui deci sa actionam, sa avansam in viata cu mai multa incredere si cu convingerea ca mergem pe drumul cel bun.

Talpi
Problemele de sanatate care afecteaza aceasta regiune sunt legate de frica de viitor precum si de teama permanenta de a nu putea face fata propriilor responsabilitati.
Este posibil ca dorinta de a ajunge cat mai repede la telul propus sa fie in contradictie cu capacitatea noastra de a planifica etapele drumului. SOLUTIA : Sa ne bucuram de viata si sa acceptam tot ceea ce ea ne asterne in cale.

Calcai
Daca manifestam dureri sau problemele legate de calcai inseamna ca ne simtim adesea neintelesi sau ca traim o stare de incertitudine cu privire la o situatie viitoare. SOLUTIA: Sa incercam sa comunicam, sa verificam intotdeauna care este mesajul pe care ceilalti vor sa ni-l transmita, inainte de a ne simti neintelesi. Vom avea surpriza de a constata ca totul se petrece in lumea gandurilor noastre si ca de fapt nici nu avem atat de mare nevoie de a fi intelesi pentru a avansa in viata.

BOLI SI TULBURARI SPECIFICE ZONEI

Celulita
Problemele de celulita pe coapse denota resentimente legate de perioada tineretii. Anumite lucruri si evenimente care ne-au afectat copilaria ne impiedica sa abordam viata in mod creativ. MESAJUL CORPULUI: Nu te mai agata de traumatismele trecutului si paseste cu dezinvoltura pe calea viitorului!

Varice
Varicele la picioare ne arata ca ne gasim intr-un loc unde facem ceea ce nu ne place.
Sangele reprezinta energia vietii, bucuria. Cand venele pierd capacitatea de a transporta sangele in picioare, inseamna ca traversam o perioada de pierdere a vitalitatii, de lipsa de pofta de viata. MESAJUL CORPULUI: Traiesti prea mult cu ideea ca ” n-ai de ales ” si ca” trebuie sa faci asta”! E foarte important sa iubesti ceea ce faci, ceea ce lucrezi. Daca nu iti place ceea ce faci ar fi mai bine sa-ti alegi o activitate care te atrage cu adevarat.
De asemenea fa loc mai mult in viata ta placerilor si bucuriilor.

Unghii incarnate
Sunt un semn de ingrijorare si culpabilitate datorate faptului ca nu prea stim in ce directie ar fi bine sa mergem. Avem in fata mai multe alegeri si ezitam.

spiritual5 1 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE

MESAJUL CORPULUI: Linisteste-te! Nu trebuie sa te lasi tulburat de faptul ca ai putea gresi! Viata insasi este o experienta si orice ai alege, daca o faci cu cugetul curat, este o oportunitate de a experimenta si evolua.

4. ZONA ABDOMINALA
Aceasta zona cuprinde partea corpului care se intinde in spate de-a lungul celor cinci vertebre sacrale, iar in fata porneste din partea de jos a pantecelui si urca pana la buric.
Aici gasim rinichii, vezica, intestinele si organele genitale
Este o zona caracterizata de o puternica activitate energetica, care genereaza energia sexuala, energia creativitatii.
Este zona senzatiilor fizice, a placerilor carnale, pe care ni le procura sexul, bautura si mancarea.
Persoanele care au probleme in aceasta zona sunt cele care in loc sa fie preocupate de a-si crea propria viata sunt preocupate de a crea viata altor persoane.
Ele se tem ca nu au suficienta putere si ca ceilalti ar putea sa-si impuna puterea asupra lor sau se lasa pur si simplu in puterea altora.
Traiesc cu sentimentul unei neputinte totale in fata unei persoane sau a unei situatii. Acest mod de a fi genereaza o stare de angoasa care afecteaza armonia acestei zone.
Mai intalnim frecvent probleme in aceasta zona la persoanele preocupate indeosebi in a-si procura senzatii venind din exterior.
De asemenea cei care se culpabilizeaza sub aspect sexual au la randul lor probleme in aceasta regiune a corpului.
Cu cat o persoana este atrasa mai mult de placerea simturilor cu atat ea se indeparteaza mai mult de adevaratul tel al vietii, care consta in trezirea constiintei, in cultivarea calitatilor spirituale, a iubirii, a slujirii divinitatii.
Simturile servesc la perceperea prezentei naturii divine si nu neaparat la satisfacerea egoista a dorintelor si poftelor fizice.

REGIUNI SI ORGANE SPECIFICE ZONEI

Organe genitale
Problemele legate de organele genitale indica adeseori o culpabilizare de natura sexuala.
Transformarile brutale care au loc in societatile moderne in momentul actual, relatiile de tip concurential care pun accentul pe exacerbarea individualismului, induc si in domeniul vietii sexuale o schimbare de comportament.
Tendinta de a privi sexul ca pe o gratificatie personala, ca pe un mijloc de satisfacere egoista a placerilor, de dominare sau de castig, de a ne face placuti sau doriti, duce la separarea actului sexual de sentimentul de dragoste care firesc ar trebui sa-i fie asociat.
A face sex devine o “afacere” personala si nu expresia fizica a daruirii si implinirii sufletesti intr-o relatie de iubire reciproca.
Pentru ca, in ciuda dezinvolturii afisate, in adancul fiintei noastre stim ca nu acesta este rostul fundamental al actului sexual, conflictul dintre nevoia profunda de iubire veritabila si superficialitatea “exercitiilor” sexuale practicate naste in noi culpabilizari care afecteaza functionarea armonioasa a organelor genitale.
O alta cauza a disfunctiilor intalnite in aceasta zona ar fi neacceptarea identitatii noastre sexuale. Nu rare sunt cazurile cand intalnim barbati care ar fi dorit sa fie femei si invers, femei care, desi au toate atributele fizice ale feminitatii, psihologic sunt niste “barbati ratati”.
Aceasta dorinta inconstienta de a fi de sex diferit poate veni dintr-o educatie defectuoasa sau din atitudinea parintilor din perioada fetala care si-ar fi dorit un copil de sex opus. SOLUTIA: O introspectie fara prejudecati ne poate ajuta sa facem ordine in lumea valorilor noastre personale veritabile.
Intelegerea si practicarea actului sexual ca expresie a iubirii adevarate,acceptarea sexualitatii noastre ca expresie a naturii noastre profunde, sunt cai care ne pot ajuta sa depasim tulburarile care apar in functionarea organelor genitale.

Ovare si uter
Problemele care afecteaza aceste organe sunt specifice femeilor care nu-si folosesc creativitatea la adevaratul potential.
Ele nu sunt pe deplin constiente de puterea pe care o au pentru a putea actiona eficient in beneficiul propriei existente. SOLUTIA: Restabilirea contactului cu puterea de a crea.

BOLI SI TULBURARI SPECIFICE ZONEI

Dureri de pantece
Exprima frica, mai ales frica de a pierde ceva sau pe cineva.MESAJUL CORPULUI: Cel mai bun mijloc de a invinge frica este credinta.
Lucreaza cu tine insuti in sensul acceptarii vietii sub toate aspectele sale!
Viata inseamna schimbare, transformare. A accepta fara rezerve viata inseamna a accepta tot ceea ce ni se poate intampla fara teama, dand evenimentelor o semnificatie mai inalta, spirituala.

Gaze intestinale
Sunt expresia fricii.
O frica, de multe ori inconstienta, face ca atunci cand mancam sa “inghitim” aer, ceea ce genereaza gaze intestinale. MESAJUL CORPULUI: Frica este cel mai mare dusman al evolutiei spirituale. Ea masoara distanta care ne separa de divinitate. Invata sa intampini toate evenimentele vietii cu o atitudine pozitiva, fara sa le “judeci”, fiind constient ca tot ceea ce ti se intampla este ceea ce singur ai creat sau ai atras in viata ta in scopul de a evolua!
Fiecare situatie noua este un prilej de a invata, de a-ti largi campul de perceptie al constiintei.

Herpes vaginal
Herpesul vaginal denota o culpabilizare sexuala.
El exprima tendinta inconstienta de a se autopedepsi sau de a suporta o pedeapsa.
Persoanele care sufera traiesc un sentiment de rusine si cred ca Dumnezeu le va pedepsi. Urmarea este un refuz momentan de a trai in armonie cu propria sexualitate, o “respingere” a acceptarii acestei parti a corpului. MESAJUL CORPULUI: Inceteaza de a te mai “pedepsi” pentru presupuse greseli cu conotatie sexuala! Accepta-te asa cum esti si fa-te acceptat de ceilalti in egala masura!
Iubeste-te si respecta-te, fara rezerve, caci Dumnezeu te iubeste neconditionat!]

Leucoree
Aceasta maladie vaginala se intalneste la femeile care cred ca nu au destula putere asupra barbatilor.
De asemenea ea mai poate fi expresia maniei fata de propriul partener. MESAJUL CORPULUI: Cultiva dragostea si acceptarea!
Regaseste-ti pacea si increderea in tine insati! A ierta inseamna a accepta neconditionat tot ceea ce viata iti ofera.

Tulburari de menstruatie
Sunt o consecinta a respingerii propriei feminitati.
Refuzul femeii de a-si accepta feminitatea poate avea cauze din cele mai variate ca de pilda:
– tendinta de a privi sexualitatea ca pe o expresie a unui instinct inferior, animalic, in acest caz sexul fiind sinonim cu pacatul,asimilat
notiunii de rau, de murdar.
– dorinta inconstienta si regretul de nu se fi nascut barbat.
– respingerea principiului feminin si exprimarea cu precadere a celui masculin din dorinta de a epata.
– refuzul de a-si exprima si trai sexualitatea din frica sau falsa vina. MESAJUL CORPULUI: Toate aceste probleme legate de sexualitate exprima frica, culpabilizarea, proasta intelegere a propriei naturi si a rolului sexului in viata noastra.
Trebuie sa intelegi ca nimic din ceea ce este natural nu poate fi nici rusinos, nici murdar sau vinovat!
Tot ceea ce se petrece in propriul tau corp, dorintele tale sexuale, feminitatea ta sunt fenomene absolut naturale si normale.
Accepta-te fara rezerve si exprima, in acelasi timp, propria-ti sexualitate si feminitate cu naturalete si firesc!

spiritual4 1 - BOLILE SI CAUZELE LOR SUBTILE

sursa: astroforum.ro

Serial Video : personalizare baie în casă ecologică

Serial Video : personalizare baie în casă ecologică

Printre alte beneficii, frumusețea unei construcții ecologice constă în faptul că poți să o „croiești” pe măsura ta, pe măsura familiei tale. Poți să dai frâu liber imaginației și să creezi. Da! Poți crea atunci când îți construiești o casă din lut de exemplu. Dar poți crea și în interior. Ceea ce și facem noi în acest moment la o casă din lut.

Personal sunt extrem de încântat și consider că ceea ce facem în următoarele zile, poate să fie extrem de interesant și util și pentru cei care doresc să învețe, doresc să se inspire, mai ales dacă vorbim de soluții ecologice.

Astfel, mi-am propus să documentez acest proces în format video, pe canalul nostru de Youtube, sub forma unui serial, și să vă prezint pas cu pas tot ce înseamnă personalizarea unei băi, dintr-o casă ecologică.

Prin acest prim filmuleț mi-am propus să pornesc un serial, sau documentar video despre cum personalizam baia unei case din lut, construită recent. Personalizat înseamnă că în această baie, toate obiectele sanitare vor fi construite manual, cu forme organice, iar în zonele care necesită impermeabilizare vom folosi Tadelakt (cadă, cabina de duș și în preajma chiuvetei) și ulei de in pur (chiuveta din lemn și podeaua). Cu câteva excepții, în proporție de 80% vom folosi doar materiale naturale. Indealungul serialului, voi încerca să ofer cât mai multe informații și detalii tehnice, iar când este nevoie, în descrierea filmulețelor voi adăuga și link-uri spre articole care vă pot fi utile.

Așadar, dacă ți se pare interesant, sau crezi că poți învăța din acest serial, recomandarea mea este să te abonezi la canalul nostru de Youtube, pentru a primi notificare când încărcăm un nou pas din proces. Poate fi zilnic sau mai rar, în funcție de cum se usucă materialul, etc. În legătură cu acest documentar, articolul acesta (care conține și filmulețul de introducere) va fi singurul distribuit pe Facebook. La final, vom face și un filmuleț scurtat al întregului proces. Și acela va fi distribuit. Așadar, iată filmulețul de introducere și vă așteptăm pe canalul de YouTube. Nu ezitați să întrebați.

Soluții ecologice pentru termoizolarea acoperișurilor

Soluții ecologice pentru termoizolarea acoperișurilor

   Atunci când construim o casă naturală, găsim ușor soluții, pentru a avea pereți exteriori groși, bine termoizolati. Una dintre cele mai la îndemână soluție este cea din baloti de paie, de exemplu. Provocarea vine atunci când ai de gând să termoizlezi între căpriori. Da, poți să iei în calcul să termoizlezi și acolo cu baloți de paie, dar trebuie să îți faci calcule dacă merită efortul : va trebui să ingrosi căpriorii, să îți iei măsuri suplimentare pentru protejarea balotilor, se îngreunează mult acoperișul, se ridică costurile.

Soluții ecologice pentru termoizolarea acoperișului.

  Bineînțeles că sunt mai multe soluții de a termoizola acoperișul casei, cu materiale naturale. Cum spuneam, vorbind de o casă din materiale naturale locale, termoizolarea acoperișului este o provocare, în primul rând datorită faptului că grosimea suprafeței este aproximativ 15-20 cm.

Soluții alternative, locale – Probabil, una dintre cele mai ieftine soluții de a termoizola între căpriori ar fi lâna de oaie, crudă, nespălată, însă putini au curajul să folosească acest material din cauza mai multor temeri – nefondate zic eu. Doar la acoperișul nu o recomand. Ideal ar fi ca în interior, straturile de finisare să fie așa : folie barieră de vapori, rogojină de stuf bine întinsă peste care un strat de tencuială de lut. Eventual, pentru rigiditate, între folia barieră de vapori și rogojină se poate monta scândură. În exterior aveți nevoie de doar de o folie anticondens și învelitoare (recomand țiglă ceramica chiar și refolosită, nu recomand țigla metalică)

Așa cum am amintit, mai sus, o altă soluție ar fi o termoizolatie din baloti de paie, mai ales dacă îi aveți la îndemână. Însă, s-ar putea ca pertotal (veți fi nevoiți să faceți căprior mai lati, veți îngreuna acoperișul, e mai greu să manipulezi baloții la înălțime) să iesiti mai costisitor. La fel, recomand doar în zone aerisite. Cel mai ușor ar fi (și sincer, cred că atunci merită să termoizolati cu baloți de paie) dacă aveți acoperiș într-o singură apă (ceea ce este mai rar), suprafața de termoizolare fiind mai mică sau dacă nu doriți să locuiți la mansardă, sub acoperiș. În acest caz puteți termoizola tavanul casei cu baloți de paie și merită efortul financiar. Nu uitați că baloții trebuie tencuiți in toate părțile, pentru „ignifugare” și faptul că nu este o soluție viabilă pentru acoperișul verde.

Soluții prefabricate – dacă aveți acoperiș verde, dacă nu aveți încredere în soluțiile alternative sau pur și simplu doriți să folosiți un sistem de termoizolare din material natural, prefabricat cu certificări si/sau garanții iată din ce puteți alege : probabil cel mai des întâlnit material este fibra de celuloză. Cu caracteristici foarte bune și la un preț foarte bun, mulți aleg această soluție și pentru că este un material reciclat. La una dintre casele din lut la care am colaborat, am întâlnit o echipă, care injecta celuloză, asa că am prins momentul și i-am luat la întrebări. Atașez filmulețul la subsolul articolului sau poți să-l accesezi direct pe YouTube, AICI.

Personal, insist din nou pe stuf – datorită propriei experiențe cu acest material, mai exact pe plăcile de stuf. Cunoscând materialul, mi-am propus să încerc ceva, care pentru unii s-ar putea să pară extrem și fără șanse de reușită. Dimensiunea plăcilor fiind de 200 x 100 x 5 cm, iar plăcile fiind suficient de rigide, mi-am propus să termoizlez viitoarea mea casă cu 2 straturi de plăci de stuf. 5+5 cm =10 cm, deci doua straturi de plăci, așezate peerpendicular una peste alta pentru eliminarea puntilor termice. Plăcile ar fi așezate direct pe căpriori așezați la o distanță de 50 cm. Partea extremă ar fi că pe acest sistem de termoizolare ar veni….acoperis Verde, deci un strat de pământ de 10-15 cm, bineînțeles cu straturile de hidroizolare adecvate, direct pe stuf. Pretul sistemului este acceptabil ca și preț, as economisi (costuri și efort) sarpanta, dar și la finisajele interioare as aplica direct pe stuf tencuială de lut, căpriorii rămânând la vedere, finisați corespunzător. Bineînțeles, fiind un experiment (sper că reușit) înainte de a o folosi la propria casă, voi face încercări pe o suprafață mult mai mică.

          Revenind la subiectul articolului, o soluție din ce în ce mai întâlnită este sistemul compus din saltele de lână de oaie, spălate și tratate cu soluții anti insecte, soluții de ignifugare si/sau cânepa beton (hempcrete). Dacă dorim să rămânem în zona soluțiilor autohtone, eu as aminti chiar și perlitul, fiind un material accesibil ca și preț, dar în același timp foarte foarte ușor.

In Romania, mai găsim soluții prefabricate, din materiale naturale și  sisteme performante, aduse din afara țării, cum ar fi |plăcile din fibră de lemn, saltelele de cânepă însă la preturi mai mari, față de soluțiile  amintite până acum.

Am încercat să înglobez aici cam toate soluțiile cunoscute de mine (cu excepția cânepei beton, am lucrat cu toate sistemele) cu speranța că vă va fi de folos. Atașez la final un filmuleț despre injectarea celulozei.

Soluții ecologice pentru renovarea caselor vechi

Soluții ecologice pentru renovarea caselor vechi

Din statisticile site-ului nostru, e-mail-uri și solicitările venite prin telefon, mi-am dat seama că a crescut foarte mult interesul față de renovarea caselor vechi, cu soluții ecologice. Asta imediat după ce a început…..”pandemia”. Deci, motivul este lesne de înțeles.

De ceva vreme mă gândeam să vorbesc celor interesați, dar neffind prieten cu contactul virtual, am tot amânat. Azi, 3 aprilie 2020 mi-am luat inima între dinți și am intrat pe YouTube într-o transmisiune live și am încercat să îmi expun experienta într-un timp cât mai scurt, dar și asa, a durat 43 de minute. Atașez filmulețul mai jos și sper să vă fie de folos. Dacă aveți întrebări, scrieți-le pe YouTube, sub filmuleț și vă voi răspunde cu mare drag, chiar și cu link-uri dacă e nevoie și se poate.

https://youtu.be/J_latAZ0jp4

Video – Aplicarea și avantajele termoizolației din plăci de stuf

Video – Aplicarea și avantajele termoizolației din plăci de stuf

Cam de când am început să descopăr construcțiile ecologice îmi doream să încerc, să experimentez termoizolatia din stuf. Fie ele doar fire, fie plăci, fie rogojina. Acum, după câțiva ani, am deja mai multe lucrări cu acest sistem. Vreau să vă spun că ador să lucrez cu stuful. Este ieftin (chiar dacă îl importăm), poate fi chiar gratis (dacă avem timp și posibilitate de a-l culege), se regenerează foarte ușor și rapid, o găsești aproape oriunde în țară, se poate lucra ușor cu materialul și nu în ultimul rând, se finisează simplu, dar mai ales ieftin.

Recomand stuful (sub forma de rogojina) și în casele de lemn, acolo unde tencuiala nu aderă pe lemn. Se prinde foarte ușor pe lemn, cu capse mai mari (sau șurub și șaibe de exemplu) și se tencuieste. Atât tencuială de var cât și cea de lut aderă foarte bine pe stuf.

Acum am ajuns să reușesc să fac chiar și un material video, în care puteți vedea – cu explicațiile aferente – cum se montează și finisează un astfel de sistem, coeficientul termic dar si prețul (citiți descrierea filmulețului) Pe lângă filmuleț, vă atașez și un link, cu un articol tot de pe acest blog, în care se poate vedea cum se termizolează doar cu firele de stuf, fără a fi nevoiți să cumpărăm panourile. Dacă totuși doriți să cumpărați și nu vă descurcați, scrieti-ne pe contact@colibaverde.ro și încercăm să vă ajutăm

Link-ul este aici : http://colibaverde.ro/blog/stuful-termoizolatia-la-indemana-tuturor/

Mai jos atașez filmulețul iar dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă invit să scrieți în comentariu pe. YOUTUBE, sub filmuleț.

https://youtu.be/rA8wRBTZnlo

Soluții (impermeabile) pentru băile caselor ecologice

Soluții (impermeabile) pentru băile caselor ecologice

Am creat pe canalul YouTube un scurt montaj despre cum se pot impermeabiliza zonele umede din băile caselor ecologice. Știu că se pot spune mult mai multe, dar intenția a fost să prezint pe scurt cam ce soluții aleg cei care își construiesc case ecologice. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, scrieți liniștit în comentariu, sub filmuleț (pe YouTube) și vă răspund cu mare drag. Toate cele bune, János.

https://youtu.be/WTLgy_INtCI

Despre compoziția mortarului folosit la casele din baloti de paie construite cu tehnica GREB

Despre compoziția mortarului folosit la casele din baloti de paie construite cu tehnica GREB

Un scurt filmuleț despre compoziția mortarului folosit la tencuirea caselor din baloti de paie construite cu tehnica GREB.

Filmulețul a fost înregistrat la un workshop care a avut loc în luna aprilie al anului 2016, lângă Botoșani, la o casă din baloti de paie construită cu această tehnică.

Află totul despre casele din baloti de paie accesând http://www.colibaverde.ro/casedinbalotidepaie

https://youtu.be/m3ySVpAvEPs

Patru „maramureșence”, loc de vis, lut și voluntari.

Patru „maramureșence”, loc de vis, lut și voluntari.

Maramureșence la tratament

Maramureșencele la tratament

Patru maramureșence, trecute prin viață, au avut parte în ultimii ani de un șoc emoțional extrem de puternic. Șocul a fost provocat de faptul că au fost părăsite de cei dragi dar și de arhitectura clădirilor care au apărut în zona lor.

Liviu și Smaranda, doi oameni inimoși, le-au adoptat pe toate cele patru și le-au dus la tratament, într-una din cele mai frumoase locuri din România : inima munților Apuseni, lacul Beliș, localitatea Smida. Atât priveliștea, cât și liniștea și aerul curat par să fie ideale pentru cele patru maramureșence, deoarece, încet-încet au primit pantofi noi, chiar și coafură și urmează să fie și îmbrăcate. Pentru ca tratamentul să fie complet dar și unul lin, maramureșencele au nevoie de patru persoane care, să ajute la partea de îmbrăcare.

Smida, Beliș, judetul Cluj

Hainele există deja, deci tot cea ce au nevoie este dragoste, răbdare, înțelegere, dar poate, cel mai mult blândețe. Toate astea, pentru că ne dorim, ca la finalul tratamentului, maramureșencele să strălucească la fel ca în tinerețea lor. Întâmplător sau nu, cei doi părinți adoptivi, mi-au încredințat încrederea și responsabilitatea de a conduce echipa care le va îmbraca pe cele patru maramureșence. Le-am promis că voi face tot posibilul ca această echipă să fie formată numai din oameni inimoși, răbdători și dornici să se implice cu drag în readucerea strălucirii acestor superbe maramureșence. Bineînțeles că dar din dar se face, nimeni nu rămâne nerăsplătit. În schimbul implicării tale poți avea parte de relaxare maximă (având în vedere zona) dar și colegii cu care vom lucra. Totodată vei putea învăța cum poți să îmbraci, să redai strălucirea lor în mod ecologic, ba mai mult, poți învăța tot ce dorești despre construcțiile ecologice.

Primim patru voluntari!

Dacă ai citit până aici și încă nu ai realizat despre ce este vorba, îți explic altfel : Oferim posibilitatea pentru patru voluntari(e) să participe la tencuirea cu lut pe interior a patru case maramureșene, aflate în Apuseni. Casele au primit fundații noi, stabile iar în acest moment se lucrează la acoperirea lor cu sindrilă. Lucrarea ar fi coordonată de subsemnatul (Németh János – constructor, consultant în domeniul construcțiilor ecologice). Cazarea și masa este asigurată de „părinții adoptivi”. Eu asigur satisfacerea curiozității voastre vizavi de construcțiile ecologice sau despre experiența mea în traiul off grid, permacultură, etc.

Peisajul, natura, locul, aerul, brazii de la 1200 m altitudine vor asigura liniștea și relaxarea noastră, tuturor. Etapa de „îmbrăcare” probabil ca se va compune din aproximativ 3 etape a câte o săptămână : în prima etapă umplem golurile dintre bârne, montăm rogojină de stuf și aplicăm un strat de tencuială. Această etapă, probabil ca va începe în primele zile din luna septembrie. Apoi, se lasă totul la uscat. În funcție de timpul de uscare, în a doua etapă se aplică un strat gros (2-3 cm) de tencuială (cu o instalație de tencuit) iar în ultima etapă, cea de finisare (mângâiere) se aplică un strat de finisaj. Ca și voluntar, te poți înscrie pe câte o etapă sau pe toate. Poate că mai sunt detalii pe care le-am omis, dar le putem discuta la telefon dacă ți-am stârnit interesul. 

PS : si nu am exagerat cu nimic! Nu vrem să fie o „lucrare”. Vrem să redăm sufletul acestor căsuțe!

Cu stimă, Németh János (0729314431), contact@colibaverde.ro

Locație „off grid”, dotată cu de toate, de vânzare!

Locație „off grid”, dotată cu de toate, de vânzare!

Teren extravilan, de 10.000 mp, dotată și pregătită cu tot ce e nevoie pentru un trai „off the grid”, minimalist , situat la marginea județului Mureș (lângă judțul Harghita) este de vânzare.

Cunoscând personal familia care vinde, la un moment dat am scris un articol despre stilul lor de viață. Tot în articol puteți vedea și poze. Articolul poate fi accesat AICI.

Conform anunțului de pe OLX, familia vinde tot ceea ce are, la pachet : una căsuță din baloți de paie, o mașină de teren, animale, grajd, dar chiar și utilajele agricole..etc, etc.

O descriere mai largă aterenului si chiar si a casei gasiți in articolul mentionat mai sus iar anuntul original poate fi gasit AICI.

Dincolo de suma cerută, dacă vrei o viață liniștită și sănătoasă, te asigur că merită…și nu este o reclamă plătită. Cunosc locul. Este la 6 km de noi 😀

Familii refugiate în natură din fața pandemiei….și nu numai

Familii refugiate în natură din fața pandemiei….și nu numai

Încă de la începutul pandemiei și a stării de urgență declarate în luna aprilie ( anul 2020 ) au început să ne sune diferite persoane șă se intereseze de stilul de viață adoptat de noi, iar unele tipuri de mesaje venite în cutia poștală electronică aveau subiectul principal părăsirea orașului, mutatul în natură. Activând în domeniul construcțiilor ecologice și trăind „off grid” deja de 4 ani, oricum suntem în temă și știm că există o astfel de tendință în creștere dar, în perioada stării de urgență parcă s-a accentuat. Cel puțin teoretic.

Probabil, pentru unii a fost nevoie de un „impuls” -ca să nu zic șoc – pentru a realiza că traiul în natură are mai multe avantaje față de traiul din mediul urban. Personal cunosc multe familii care au facut deja mutarea mai devreme , și din câte știu sunt bine mersi. Astăzi, as dori să scriu despre o familie care s-a refugiat în natură, strict din „cauza pandemiei” și cel puțin deocamdată doar pe perioada stării de urgență. Este vorba de familia Szikszai, din Miercurea Ciuc.

Fotó: Pinti Attila – sursa : szekelyhon.ro

Priveliște pitorească, ciripitul păsărilor și zâmbetul unui copilaș au fost ceea ce am găsit atunci când am ajuns la tânăra familie. Deja, de mai bine de două săptămâni au părăsit orașul, la insistențele soției. Sau retras pe malul unui lac, pe un teren moștenit de la strămoși. Ca și locuință, alegerea lor a fost o casă mobilă, construită de o firmă chiar din orașul lor. Este aceeași firmă de la care a achiziționat o casă mobilă și Gabriela Isadora („Căsuța Plimbăreață”) care, trăiește un stil de viață minimalist, ecologic de aproximativ patru ani. Am scris un articol despre experiența Gabrielei.

„În mod normal, locuim la oraș, într-un apartament cu 3 camere. Totul a fost bine pentru noi până la începutul acestui an, atunci când virusul a ajuns și la noi în țară iar autoritățile au impus multe restricții” – cu aceste cuvinte a început tânărul tată, avocat de meserie, să povestească schimbarea intervenită. A continuat, spunând că, prima lună din perioada „stării de urgență” au rămas la oraș dar, cum trecea timpul, realizau că pe termen lung nicicum nu este sănătos, sustenabil și are efecte negative asupra copilașului.

Fotó: Pinti Attila – sursa : szekelyhon.ro

Inițiativa a avut-o soția și la insistențele ei, au decis că vor închiria o casă mobilă și se mută în natură. „Ne-am săturat de turele din jurul blocului” spun ei. Familia tinerilor, pentru început a fost reticientă dar, s-au obișnuit cu ideea. Tânărul avocat a renunțat la unele lucrări și a continuat cu munca online. Odată mutați în natură, un avantaj era faptul că o parte din muncă putea fi făcută în aer liber, atunci când vremea era favorabilă. Faptul că avea posibilitatea de a munci online, l-a ajutat în decizia de a părăsi orașul.

Fotó: Pinti Attila – sursa : szekelyhon.ro

Tot el spune că, relația dintre ei s-a îmbunătățit, în primul rând pentru că petrec mai mult timp împreună în familie, și în acelasi timp se pot bucura de darurile naturii. „Recunosc, mulți prieteni ne felicită acum și spun că am făcut o alegere bună și, se pare că sunt unii care, chiar și-ar dori să fie în locul nostru” – spune Tamás.

Vrând, nevrând, au ajuns să experimenteze un stil de viață minimalist – și nu pare că se plâng de ceva, chiar dacă, casa mobilă are doar 15 mp. Acesta este dotată cu toate cele necesare pentru doi adulți și un copil mic, curentul electric fiind furnizat de un generator, iar apa potabilă este asigurată de izvorul de pe teren.

„Liniștea naturii ne ajută să ne odihnim, să ne relaxăm. Atât iarba de afară cât și căsuța dotată cu încălzire în pardoseală este pe placul fetiței” – spune tânăra mamă. „Pe lângă lungile plimbări, am plantat pomi, se culcă devreme și se bucură de liniște, deoarece casele din vecinătate sunt părăsite.”

Așa, la final, o curiozitate aș avea : câți dintre voi ați luat în calcul la modul cel mai serios, să faceți o astfel de „mutare” , schimbare în viața voastră?

Traducere și adaptare după articolul (in lb maghiara) apărut pe www.szekelyhon.ro

Poți face și tu (DIY) : podeaua din felii de lemn (cordwood)

Poți face și tu (DIY) : podeaua din felii de lemn (cordwood)

De câte ori ne apucăm de o renovare sau chiar și atunci când construim o casă nouă ne străduim să aducem elemente de design unice, noi, care să uimească pe cei care vin în vizită.

Producătorii de parchet laminat sau de plăci ceramice ne bombardază cu modele din ce în ce mai interesante, chiar atrăgătoare. Problema este că, cu cât aceste modele sunt mai sofisticate, mai atrăgătoare cu atât mai mult crește prețul acestora. Însă, întrebarea este dacă aceste soluții nu ne afectează sănătatea sau dacă nu cumva renunțăm la confortul nostru în favoarea mândriei de a avea ceva ce alții nu au. Dar ce ar fi să le ai pe toate astea? Ce ar fi dacă cei care ar veni la tine în vizită vor fi invidioși pe pardoseala ta, ce ar fi dacă acesta (materialele folosite) nu ar afecta sănătatea celor care folosesc această pardoseală, ce ar fi dacă ar fi și eficient, ar fi confortabil?

Poți face și tu : podeaua din felii de lemn (cordwood)

Datorită nenumăratelor solicitări sosite pe adresa noastra de e-mail, noi știm că o podea construită din felii de lemn, poate fi răspunsul la întrebările de mai sus. Așadar, în cele ce urmează, venim în ajutorul celor care doresc detalii de construire a unei podele din felii de lemn, a celor care vreau să-și uimească vecinii, a celor care vor să-și aducă în casă o doză din culorile și aromele naturii.

Avantajele unei podele din felii de lemn

  • Podeaua din felii de lemn se realizează numai din materiale naturale, care nu au efecte negative asupra sănătății
  • Datorită faptului că se realizează din resurse naturale, acesta poate fi și foarte ieftin
  • Contrar părerii celor sceptici, o astfel de podea este mult mai durabilă decât se crede
  • O estetică excepțională, plăcută la atingere
  • Ușor de realizat, fără a avea nevoie de angajarea vreunui specialist

Dezavantaje

  • Din păcate acest tip de podea necesită destul de mult lemn de bună calitate, astfel că recomandăm doar pe suprafețe mici pentru a proteja pădurile
  • Necesită o întreținere frecventă (din 2 în 2 ani)

 Înainte de a vă apuca de construirea unei astfel de podele este foarte important să citiți câteva informații despre podelele din casele naturale, podele care nu numai că sunt ieftine și sănătoase dar sunt și foarte eficiente, deoarece acestea formează o masă termică și sunt realizate în așa fel încât să înmagazioneze căldura radiată de razele soarelui sau de orice altă sursă de energie.

Materiale necesare

  • bucăți de bușteni de cca 10-12 cm lungime (diametrul poate diferi de fantezia fiecăruia)
  • rumeguș, var, argilă, ulei de in, ceară de albine, apă

Notă : este foarte important ca buștenii să fie foarte, foarte bine uscați (ca să numai lucreze, să nu crape)

Procesul de realizare a unei astfel de podele este relativ simplă și foarte asemănătoare cu pavările exterioare din dale de beton sau alte materiale. Aveți nevoie de o bază solidă, bine bătătorită, peste care se aează un strat de piatră de râu de aproximativ 6-10 cm pentru ruperea capilarității. Peste acest strat de pietriș, adăugați un strat de nisip de aproximativ 3-5 cm. Tasați nisipul. Cu ajutorul unui ciocan de cauciuc fixați feliișle de lemn (lat-subțire, după fantezia dumneavoastră) în nisip. Bătătoriți feliile de lemn în nisip cât de mult puteți, însă cu ajutorul unei nivele să fiți atenți cât mai mult posibil, partea superioară a feliilor de lemn să fie la același nivel. În mod normal, de la nisip și până la partea de sus a rondelelor ar trebui să fie o distanță (adâncime) de aproximativ 4-7 cm. Feliile de lemn odată montați, urmează rostuirea spațiilor dintre acestea, spații care ar trebui să aibă aproximativ 1- 1,5 cm grosime. Unii aleg să monteze aceste rondele pe suprafețe stabile (de exemplu șapă de beton) folosind diferite tipuri de adeziv. Chiar daca această variantă pare mai rapidă si mai simplă, recomandăm prima soluție, fără adezivi și fără ciment.

sursa imaginii este www.cordwoodconstruction.org

Amestecul pentru umplerea rosturilor

Pentru o suprafață de aproximativ 5 mp, se pregătește aproximativ 100 ml de ulei de in și se adaugă într-o găleată de 15 l alături de aproximativ 1 kg de var, 5 kg de rumeguș, 2 kg de argilă și apă cât ia pentru ca rezultatul final să fie o pastă, o masă asemănătoare cu plastelina. Se  poate adăuga și praf de marmură, sau cioburi de sticlă care, împreună cu uleiul de in, ajută la impermeabilitate, dar după cum veți vedea mai jos, finisările acestor suprafețe oferă o impermeabilitate suficientă și sigură.

Amestecul rezultat se introduce în distanțele dintre felii si se preseaza cat se poate de bine fara sa rămâna goluri de aer. Se umple golurile până la nivelul superior. Este foarte important să fie foarte bine presat, bătătorit amestecul, pentru evitarea ulterioară a apariției crăpăturilor și a infiltrațiilor de apă. Partea fină a acestui amestec poate fi folosit deasemenea pentru umplerea crăpăturilor din feliile de lemn (dacă aveți). Odată ce ați trecut de această fază lăsați 1-2 zile să se usuce podeaua. Verificați dacă aveți crăpături și umpleți acestea dacă apar. După uscare completă (încă o zi sau două) șlefuiți foarte bine, uniform toată suprafața. Este chiar recomandat să efectuați o rașchetare. Închiriați o mașină de rașchetat și va ieși perfect. După această fază verificați atent din nou, foarte atent, dacă aveți crăpături. Dacă găsiți, umpleți golurile, șlefuiți manual și lăsați la uscat. În mod normal nu ar trebui să  mai fie după rașchetare, dar, mai ales dacă folosiți podeaua în baie, nu strică să fiți mai prevăzători.

După toate acestea urmează cea mai plăcută etapă, cea de finisare. Finisarea podelelor naturale se face în mare măsură, aproape fără excepție cu ulei de in și ceară de albine. Această etapă este descrisă mai pe larg într-un alt articol într-un articol dedicat finisării pardoselilor naturale!

Semințe recomandate pentru un acoperiș verde, biodivers

Semințe recomandate pentru un acoperiș verde, biodivers

Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii. In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!

Biodiversitatea, aspectul variat al plantelor de pe un acoperiş tip biodivers este asigurată de o gamă largă de seminţe de flori şi ierburi sălbatice. Aceste seminţe se pot semăna atât individual, cât şi în amestec, la alegere, se pot planta pe zone de diferite culori dorite, ori întrun amestec preferat, se poate juca creativ cu culori.  Prin bunăvoința celor de la www.odu.ro, vă prezentăm mai jos, cu descriere, o parte a plantelor ale căror seminţe se pot alege, varia pentru un amestec personalizat folosit pe acoperişul verde, biodivers :

Achillea millefolium – Coada şoricelului

Coada șoricelului

Este o plantă aromatică, perenă, cu frunze penate şi cu mai multe flori mici albe aranjate în formă de umbrelă. În cele mai multe specii sălbatice apar şi indivizi de culoare roz.
Coada şoricelului creşte în câmpii, până la regiuni subalpine şi pe o gamă largă de soluri. Deasemenea poate fi întâlnită între ierburi scurte, sau pajişti nearanjate, sălbatice, cum ar fi marginea drumurilor, şi tolerează atât umbra uşoară din livezi cât şi de-a lungul gardurilor vii.
Coada şoricelului germinează în mod liber, şi poate fi semănat în orice moment al anului, când condiţiile sunt favorabile pentru creştere. Poate creşte destul de repede într-un sol fertil şi adânc.

Achillea ptarmica – Rotoţele albe

Rotoțele albe

Este o plantă perenă, cu o tulpină care creşte la aproximativ 60 cm şi care se veştejeşte în timpul iernii. Florile complexe formate din petale aproape albe, scurte, care înconjoară discul central galben-maro al florii. Înfloreşte din iulie până în septembrie.
Creşte în locuri umede, pe o gamă largă de soluri, de la neutru la uşor acide, în locuri mlăştinoase, zăvoaie, păşuni, de-a lungul pârâurilor, uneori şi în păduri umede. Florile deschise sunt atractive pentru o gamă largă de insecte polenizatoare.
Rotoţelele albe germinează în mod liber, şi pot fi semănate în orice moment al anului, deşi ele în mediul natural germinează toamna. Odată ce s-au stabilizat în sol, înmulţirea prin însămânţare nu mai este necesară. Fiind atractive sunt folosite şi ca orice altă plantă de grădină.

Adonis Annua – Ruscuţă

Ruscuță

Este o plantă anuală, cu frunze verzi deschişi, delicate, pe o tulpină ramificată, care ajunge până la 50 cm. Foarea distinctă, cu petale de culoare roşu închis înconjoară discul central al anterei negre, are aspectul unei anemone în miniatură de 15-25 mm. În mod normal înfloreşte din iunie până iulie, după care apar cam 30 de seminţe de culoarea măslinelor verzi, în formă şi mărime similare cu sâmburi de strugure.
Produce seminţe puţine, dar acestea pot rămâne viabile în sol pentru mai mulţi ani. Germinarea are loc de obicei toamna, la unele în primăvară.
Ruscuţa poate fi adăugat în amestec de seminţe sau crescut ca şi o plantă anuală de grădină. Poate fi semănat oricând de le sfărşitul lunii august, până în aprilie, dar cu cât mai devreme cu atât mai bine. Trebuiesc semănate în soluri calcaroase, care nu sunt prea argiloase.

Agrimonia eupatoria -Turiţa mare

Turiţa mare

Este o plantă perenă cu înălţime medie spre înaltă, cu tulpina erectă, cu frunze penate, cu nervură adâncă, la vârf având flori galbene de cinci petale care înfloresc în iunie, iulie şi august. Fiecare floare se transformă într-un fruct lemnos brun roşcat caracteristic, profund brăzdat. Aproape întreaga plantă este uşor aromată, iar florile au un miros slab de caise.
Turiţa mare tolerează o gamă largă de soluri, de la soluri bogate până la neutre, bine drenate.
Este răspândită de la câmpie şi până la zona montană, în fâneţe şi poieni, în tufărişuri şi luminişuri, la margini de păduri şi drumuri. Seminţele pot fi semănate în primăvară sau toamna, deşi există unele dovezi că o perioadă de stratificare rece ajută la germinare, acesta nu este esenţial.
Turiţa mare poate fi adăugat în cele mai multe amestecuri de seminţe, deşi este puţin probabil să reuşească în locurile cu umbră adâncă sau soluri umede, în special în cele acide.

Agrostemma githago – Neghină

Neghină

Este o plantă anuală cu înălţime până la 1m, cu frunze lungi, înguste şi uşor păroase. Florile mari (până peste 3,5cm) mov rozaliu cresc singure pe tulpina lungă şi sunt înconjurate de sepale lungi ascuţite. După înflorire apare un balon gălbui care conţine seminţele mari de 3,5mm, negre cu texturi aspre.
Neghina tolerează o gamă largă de tipuri de sol, este răspândită în culturile de cereale, mai ales în cele de grâu.
Seminţele se pot semăna toamna sau primăvara.
Devine stabil în majoritatea solurilor, dar cel mai favorabil în sol bine drenat, nisipos. Fiind o plantă anuală are nevoie de un câmp deschis pentru a se restabili, deci o cultivare de toamnă este esenţială pentru sezonul următor. Este adesea folosit în amestecuri de seminţe cu alte plante anuale.

Alchemilla glabra – Crețișoară

Crețișoară

Este o plantă atractivă, perenă, cu frunze bazale palmat lobate și flori mărunte de culoare galben-verzui. Seamănă cu cele mai întâlnite specii de grădină, dar frunzele sunt fără păr. Cu excepția unor specii de Crețișoară foarte rare sau izolate, acesta este una din cele trei specii pe care îl înâlnim pe o pajiște. Celelalte două sunt Alchemilla xantochola și A. filicaulis, dar identificarea lor este de obicei dificil.
Crețișoara apare într-o serie de habitate neutre, ierboase, în special în fânețe și pășuni, dar și la marginea drumurilor, la poalele munților, preferă solurile umede. Seminţele pot fi semănate în orice moment al anului, dar cea mai bună metodă este să fie semănați primăvara în tavă de semințe.

….vedeți AICI toată gama, toate plantele recomandate!

Stuful – termoizolația la îndemâna tuturor

Stuful – termoizolația la îndemâna tuturor

Datorită însuşirilor sale fizice stuful reprezintă un material de construcţie ideal: acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din şi dintre firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie cum ar fi lutul, lemnul, argila, varul și cimentul. Aceste calităţi îl face apreciat şi în arhitectura modernă. În acest cadru materialele prefabricate din stuf şi-au dovedit eficacitatea, combinând calităţile fizice cu cele ecologice. Producerea acestor materiale necesită un consum redus de energie şi are loc fără utilizarea unor componente chimice, fără emisii şi reziduri. Plăcile pot fi transformate în compost. Exemplele din Austria şi Germania au demonstrat că folosirea stufului în construcţii nu este depaşită ci din contră, ea reprezintă o technologie orientată spre viitor. În cazul Deltei Dunării folosirea acestui material poate oferi, culturii tradiţionale un impuls economic şi ecologic în direcţia dezvoltării durabile.

  Ca nici o altă resursă naturală, stuful este parte integrantă din ecologia şi economia Deltei Dunării – atât ca habitat important şi plantă purificatoare naturală pe de o parte cât şi ca materie primă versatilă pe de altă parte – fapt ce se reflectă foarte bine în arhitectura tradiţională.

Principalele utilizari ale stufului :

– material in constructii: constructia de acoperisuri, garduri, material izolator in constructia tavanelor si peretilor cladirilor

– baza pentru celuloza si hartie: in prezent nu se mai utilizeaza;

– baza pentru biomasa: sursa de energie traditionala pentru localnici;

– producerea de impletituri: carpete, jaluzele, decoratiuni interioare, pereti despartitori, umbrare pentru sere;

– confectionarea de fascine: folosite pentru protectia digurilor;

Stuful pe acoperiș

Plăci din stuf

Era o perioadă în care mai găseai producători de plăci din stuf în România. Bineînțeles în zona Deltei. Din lipsă de comenzi, aceștia si-au abandonat activitatea. În aceste zile (anul 2020) încă mai poți opta pentru o termoizolare cu plăci de stuf dar acestea vor fi aduse din Ungaria. Prețul pe metru pătrat este foarte aproape de prețul vatei bazaltice. Ca și coeficient termic – pe înțelesul tututror – 15 cm de stuf = 10 cm de polistiren.

Avantajele plăcilor din stuf :

-eliminarea puntilor termice;
– reglarea umidității, deci o casă fără mucegai;
– eliminarea apariţiei unor fisuri sau de prejudiciu, care constituie cauza majora de degradare a fatadelor.

– ușor de montat

– se poate tencui ușor cu orice material natural

Plăcile termoizolante din stuf sunt obținute prin asamblarea tulpinilor de stuf uscat! Asamblarea se realizează prin legarea strânsă a pachetului de stuf, prin intermediul legăturilor din sârmă din oțel zincat (dispuse   la o distanță de cca 200mm), și a agrafelor (dispuse la o distanță de aproximativ 60mm), fixate de legăturile din sârmă!

Mai jos, puteți urmări un filmuleț cu procesul de aplicare, pas cu pas

https://youtu.be/rA8wRBTZnlo

Stuful, termoizolator pur și simplu

Nu ești nevoit să cumperi plăci aduse de departe și nici nu ai nevoie de scule sau utilaje sofisticate pentru a-ți termoizola casa cu stuf. Poți să mergi cu o căruță, să aduni stuf și cu munca ta proprie, poți să termoizolezi casa foarte simplu. Lăsăm imaginile să vorbească de la sine :

Te muți la țară? Provocările unui stil de viață autosustenabil, off the grid

Te muți la țară? Provocările unui stil de viață autosustenabil, off the grid

Atunci când am pornit acest blog, am promis că vom împărtăși experienta noastră indiferent că e pozitivă sau negativă. Într-adevăr, am scris puține articole (sau poate chiar deloc) despre experiența negativă. Asta pentru că, suntem norocoși. Nu am avut parte de prea multe astfel de experiențe. :). Acum, fix după patru ani, s-au adunat suficiente încât să le pot încadra într-un articol.

 
Înainte de toate, doresc să specific câteva lucruri (pentru că, deseori părerile diferă) : 1.pentru noi, traiul autosustenabil, Off the grid înseamnă un trai în natură, cu natura, responsabil față de tot ceea ce ne înconjoară. Înseamnă să ne producem cât se poate de mult din cele necesare pentru un trai sănătos și fericit. Asta este străduinta noastră. Încă mai avem mulți pași de făcut. Nu spunem nu nici tehnologiei dar, ne-am propus sa ne folosim de ea cât se poate de responsabil 2.credem că am pășit în această „lume” cu puține temeri, frici, ceea ce ne ajută foarte mult. De asemenea, mentalitatea minimalista ne este de folos. 


Primele provocări cu care ne-am confruntat au fost FUMUL și ROZĂTOARELE. Venind de la caloriferul blocului, ne-a luat ceva timp sa învățăm cum să ne încălzim corect cu lemne. Primele 2 ierni, am avut fum în casă cât o cârciumă prost ventilată. Încercam să încălzim casa dar ieșea căldură pe ușă când o deschideam pentru a invita fumul în exterior. Am învățat că focul se face Doar cu lemne uscate și crăpate, am învățat că nu tot „ce zboară se mănâncă” și contează și tipul (construcția) sobei dar, în același timp, contează foarte mult să ai un horn construit adecvat. Ei, sperăm că la noua casă toate „cerințele” de mai sus să fie îndeplinite. 

La oraș, foarte multă treabă cu rozătoarele nu am avut. Fiind iubitor de animale, la țară, când a apărut primul șoricel, mi s-a părut interesant, chiar drăguț. Făceam poze cu șoricelul. Asta a durat doar câteva zile când, Maria m-a întrebat : „Știi pulovărul tău preferat?”…. „”L-au ros șoarecii”. Din acel moment, în locul aparatului foto, au apărut diferite sisteme de…a tine soarecii departe de zona noastră de confort. Știati că există o vorbă (nu știu dacă este adevărat dar, asa mi se pare) : se spune că acolo unde sunt șoareci, nu sunt șobolani…si invers. Ei, cum spuneam, eu am scăpat de soareci… Si au apărut șobolanii. Chiar nu mai era o glumă. Cum spuneam, nu am venit cu frici dar, nici nu e plăcut să știi că împarti camera cu un astfel de animal. Știam că lupta va fi crâncenă deoarece șobolanii sunt extrem de deștepți. Am cumpărat o capcană care-i prinde vii. Credeți că a prins vreunul? Naaa… Zerroo! Apoi am apelat la mai multe soluții ecologice : câini, pisici..chiar am scos podeaua ca să-i fugăresc…trebuie să recunosc că în final, am apelat la otravă. Asta e! Puteți arunca cu piatră. Până la urmă, părerea mea personală este să le închizi toate căile de acces în casă. Eu, pentru asta am folosit cioburi (zero bucurii), cenușă dar probabil cea mai eficientă soluție a fost soda caustica pusă în găurile descoperite apoi tencuit. 

Pentru noi, o provocare destul de serioasă a fost și SPĂLATUL RUFELOR. Pe teren, am venit cu o mașină de spălat automată însă, în primul an, nu aveam sursa de energie electrică decât un generator (prea mic ca putere). O vară, Maria a spălat hainele în pârâu. Nu este ceva ușor…mai ales dacă vii din confortul de la oraș. Apoi, cu un generator mai puternic, am rezolvat problema electricității dar, tot nu aveam presiune de apă necesară pentru alimentarea unei mașini de spălat automat. Apa era introdus altfel, ceea ce duce la distrugerea părții electronice mai exact programul mașinii. Am cumpărat o altă mașină de spălat care a fost ars instant de generatorul defect, apoi am cumpărat un alt generator. Și acesta s-a stricat dar ulterior a fost reparat. Între timp, ne-am ales și cu un sistem fotovoltaic dar. Acesta, ca și putere nu este suficient pentru a „duce” o mașină de spălat. 1500W panouri vs. 2200 W mașina de spălat. Soluția a fost o mașină de spălat semiautomată. Avantajul este că necesarul de putere este mică (400 W), torni apa cu găleata. Dezavantajul este modul de spălare (o elice pe fund) care incalceste și lărgește hainele foarte mult și faptul că trebuie să stai lângă mașină. Oricum, până am reușit sa ne învățăm cu ea, am stricat una nouă nouță (puneam prea multe haine față de puterea elicei) , asa ca ne-am mai luat una. 

Atunci când vrei să îți eficientezi munca, apelezi la SCULE. Atunci când alegi scule, ai vrea sa le cumperi și ieftine și bune. Ei nu mai merge. Știți de ce? Pentru ca mai nou, nici cele scumpe nu mai sunt bune. Atunci de ce ar fi bune cele ieftine. În cei 4 ani de trai off grid și 3 ani de stat în chirie la țară am avut 5 drujbe. Inclusiv una electrică. Intr-adevar, una Husqvarna pare mai de Doamne ajută dar de 2-3 ori pe an tot ajung cu ea la service. Restul drujbelor erau no name. Pornind din această experiență, toate sculele electrice de bricolaj le-am luat puțin mai scumpe dar, deocamdată par sa fi fost o alegere bună. 

Sa pleci pentru o zi și sa te întorci în CASA RECE poate fi ceva foarte neplăcut. Și când zic rece, zic sub 10 grade celsius. Cât am stat în chirie, nu am putut face nimic în această privință (neavând bani pentru asta + că nu era casa noastră) iar casa în care trăim acum, este o parte dintr-o casă veche. Pe vremuri așa se trăia. Nu erau pretențioși la acest aspect, nu stiau sau nu aveau posibilități. După mai multe discuții cu Maria, am decis că această casă rămâne o casă de oaspeți (mai ales pe perioada verii) și nu investim energie în a eficientiza termic clădirea dar, ne-am propus ca în noua casă să nu mai avem această neplăcere. 

Mereu spun că, OAMENII care ne-au trecut pragul, a fost cel mai mare câștig. Însă, câteodată se întâmplă ca printre acești oameni să se „infiltreze” persoane care vor încerca să se folosească de naivitatea celor deschiși spre a primi pe toată lumea cu bratele deschise. Problema, provocarea mea este faptul că nu știu cum să recunosc și sa evit (diplomatic) astfel de persoane (pentru că la ultima „pățanie”, la un moment dat simțeam în pericol inclusiv integritatea familiei mele)…sau nu ar trebui!? 

….și nu în ultimul rând, până nu găsești o soluție, o proocare poate fi și lipsa apei curente la robinet, lipsa apei calde, lipsa energiei electrice, noroiul sau chiar si faptul de a avea mai mult decat cea e este necesar.

Arhitectul Vlad Sadici despre casele din cânepă beton sau „hempcrete”

Arhitectul Vlad Sadici despre  casele din cânepă beton sau „hempcrete”

Cu arh. Vlad Sadici m-am întâlnit prima oară undeva la începutul anului 2016, la un atelier despre casele din baloți de paie. Cu toate astea, pasiunea lui s-a îndreptat mai mult spre casele construite din puzderie de cânepă (tulpina plantei) amestecate cu var hidraulic, numită și „cânepă beton” sau „hempcrete”. Recunosc, nu am mai vorbit foarte mult cu el dar, articolul găsit în „revista” www.lumeasatului.ro mi-a plăcut atât de mult încât v-il redau în integritate în cele de mai jos. De altfel, pe Vlad l-am și invitat la seminarul din 22-23 februarie de la Brașov, să ne povestească chiar el ce și cum cu această tehnică 🙂

Hempcrete, Canobiote, Canosmose sunt doar trei nume ale cânepei-beton… Betonul din cânepă este un amestec format din tulpină de cânepă și var. După cum se știe, cânepa este alcătuită din patru părți: semințe, frunze, fibre și partea lemnoasă a tulpinii. Pentru construcții este necesară doar partea lemnoasă mărunțită care arată ca un rumeguș și este numită puzderie. Am stat de vorbă cu arhitectul Vlad Sadici (foto), care este unul dintre cei care promovează acest material de construcții. „Noi asta facem… Promovăm betonul din cânepă ca material de construcție pentru case. Acesta este produs din partea lemnoasă a plantei numită puzderie de cânepă, amestecată cu var și cu apă. La prima vedere, această puzderie este un deșeu rămas după recoltarea cânepei dar, după cum se știe, la cânepă nu putem vorbi de deșeuri propriu-zise, pentru că de la cânepă se valorifică totul. Vreau să remarc că la noi acest material este aproape necunoscut, în timp ce în vestul Europei de mai bine de 30 de ani se construiește cu cânepă. Occidentalii au înțeles că aceste cărămizi sunt de succes pentru că este un material ecologic, un foarte bun termoizolant, iar confortul climateric este ridicat deoarece pereții respiră mai bine decât cei realizați din cărămizi, de exemplu. Iar beneficiarii de astfel de case tocmai acest climat interior l-au remarcat, nu numai ca un bun izolator, ci și ca un mecanism de reglare foarte eficient a umidității.“

Vlad Sadici arhitect

Dificil de produs, dar merită

Decorticarea părții lemnoase de fibre este cea mai dificilă, cu toate că și recoltarea necesită secerători speciale și puternice. Trebuie să cultivi cânepa, să o lași să crească, să îndepărtezi frunzele (înainte de a fi recoltată), să o recoltezi, să o lași să putrezească ușor, iar după ce tulpinile încep să se descompună fibrele pot fi separate de partea lemnoasă. Abia apoi se poate face decorticarea propriu-zisă. În privința procesului de fabricație a cărămizilor din cânepă arhitectul ne-a declarat că „partea lemnoasă a cânepei este prelucrată cu o mașină special concepută în acest scop, care separă fibra lemnoasă a cânepei de cea textilă. După aceea, fibra lemnoasă se amestecă doar cu var natural și cu apă într-o betonieră obișnuită“. Vlad Sadici ne-a mai declarat că lucrează ca arhitect la o firmă din Sebeș (judeţul Alba) care promovează cărămizile din cânepă tocmai prin construcțiile pe care le realizează din acest material. Iar aceste cărămizi au materia primă provenită din nu mai puțin de 500 ha de cânepă cultivate în împrejurimile Sebeșului. Câte case se pot construi din cânepa cultivată pe 500 ha? „Se estimează că din doar două hectare se poate construi o casă normală, pentru o familie. În privința costurilor, o casă făcută din cărămizi de cânepă costă exact cât o casă construită din cărămidă sau BCA. Dar, per total este mai ieftin deoarece la casele de cărămidă mai este nevoie de termoizolație, pe când la casele din cânepă aplicarea acestui material termoizolant nu mai este necesară. Și asta pentru că aceste cărămizi sunt foarte bune termoizolatoare. În plus, acumulează și masă termică, ceea ce înseamnă că iarna păstrează căldura, iar vara răcoarea“, conchide arhitectul Vlad Sadici.

Economia la energie, principalul atu

casa canepa macheta

Marele avantaj al caselor construite din cărămizi de cânepă este economia deloc de neglijat la facturile de gaze sau curent. După cum se știe, 80% din costurile de întreținere a unei case se duc pe încălzire – iarna, respectiv răcire – vara. Potrivit specialiștilor în construcții, economia la care se ajunge într-o asemenea casă depășeşte 50 de procente. În plus, această tehnologie are multe avantaje precum termo și fonoizolație excelentă, confortul climateric din interior de foarte bună calitate, materialul permite pereților să „respire“, deci este exclus să se formeze mucegai, de asemenea este exclus să apară poduri termice, se construiește repede, se protejează mediul înconjurător, iar materialele de construcții folosite nu dăunează sănătății. Iar orice casă construită din cărămizi de cânepă este la îndemâna oricui. Este nevoie de o structură din lemn, după care în cofraje se toarnă amestecul, cânepa beton. După 12 ore deja se poate înlătura cofrajul. Amestecul nu conține niciun fel de material toxic care în timpul prelucrării sau ulterior ar putea dăuna sănătății sau mediului înconjurător.

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016

Vrei o casă ecologică și nu știi ce soluții, alternative ai? Sper că aici găsești răspunsul!

Vrei o casă ecologică și nu știi ce soluții, alternative ai? Sper că aici găsești răspunsul!

Soluții ecologice pentru construirea și renovarea caselor

În cele de mai jos, am adăugat un tabel cu soluții concrete – și câteva explicații cu privire la unele dintre acestea – de a construi, renova o casă. Am încercat să adaug soluții viabile care, au fost deja utilizate inclusiv în țara noastră. De asemenea, chiar dacă încurajez soluțiile locale, consider că este important să știți că există și soluții prefabricate, care sunt oferite pe piața materialelor de construcții ecologice. Dezavantajul fiind costurile in plus și forța de muncă specializată pentru aplicarea unora dintre aceste soluții iar avantajele ar fi „certificările”, „calitatea” și „garanția” produselor. În încercarea de a oferi informații complete, la unele denumiri am adăugat și link-uri car, odată accesate vă vor oferi informații detliate despre respectivul termen. La acele definiții la care am adăugat în paranteză un semn al exclamării, găsiți sub tabel unele explicații.

ALTERNATIVE Soluții locale Soluții prefabricte
1. Fundațiipiatră cu mortar de var
– saci umpluți cu pietriș
– lemn de esență tare (!)
– beton (!?)
2. Structuri (pereți)– lemn
baloți de paie
lut (mai multe tehnici)
semiîngropat (bordei, „hobbit”)
cordwood
dom geodezic
cânepa beton
cărămidă arsă
– lemn (bușteni, CLT)
paie (panouri)
3. Tencuieli– tencuiala de var
tencuiala de lut
– tencuieli (decorative) pe bază minerală
– tencuieli de lut
– tencuieli pe bază de var
4. Zone umede– mozaic din faianță
– mozaic din piatră de râu
– tadelakt
5. Învelitori– acoperiș verde
– țiglă ceramică refolosită
stuf
șindrilă (șiiță)
– țiglă ceramică (nouă)
– acoperiș verde
6. Podelelut
– cărămidă „țigănească”
– piatră
– lemn
– dușumea (lemn)
– plăci cermice
7. Termoizolațiibaloți de paie
– stuf
– lână de oaie
– țiglă, sticlă pisată (în podele)
– perlit (podea)
– saltele de cânepă sau/și lână (între căpriori de ex.)
– plăci de stuf
– plăci din fibre de lemn
– cânepă beton
– celuloză
8. Încălzire– sobe cu masă termică
– soba rachetă
– încălzire în podea de lut
– încălzire în tencuiala de lut
9. Hidroizolații– drenaje bune
– teren cu denivelări
10. Tratarea lemnuluiulei de in pur
– vopsele pe bază de ulei

Am trecut la fundație ca și alternativă, lemnul de esență tare, pornind de la idea că unele case vechi din zona de munte aveau astfel de fundație. Sau de exemplu, cele pe piloane de lemn. Recunosc, în ceea ce privește lemnul, nu mai deținem acele cunoștințe (și nici calitatea necesară) prin care să alegem lemnul bun pentru fundație. Beton, as folosi doar ca ultima soluție, știind sumedenia de dezavantaje ale cimentului. Chiar dacă aș alege beton, aș opta pentru o fundație „pe pahare” sau in cel mai rău caz, una perimetrală (exclus șapă!)

Cu siguranță, mai e loc și de alte soluții pe care poate mi le scrieți voi în comentariu sau dacă îmi aduc eu aminte, am să le trec eu ulterior.

Connect with:

I accept the terms and conditions.