Construcții ecologice

Mi-ar plăcea să vă puteți imagina ce înseamnă pentru mine construcțiile ecologice în condițiile în care consider că descoperirea acestora ne-a schimbat viața! Pentru mine – poate exagerând puțin – înseamnă viața în sine. Detaliez în rândurile de mai jos, sper să îți fie de folos!

Trăind la oraș – pe atunci doar cu doi copii – pentru orice era nevoie de bani. totul era pe bani. Și oricât ciubuc făceam pe lângă locul de muncă, banii nu ajungeam. Ok. recunosc, poate problema era cu noi. Nu stiam să gestionăm… Oricum, societatea ne-a crescut și ne-a educat să fim consumatori. Pe atunci, credeam că totul trebuie cumpărat. Trăiam în chirie, plăteam tot mai greu. Ba mai mult, am rămas restanțieri. Aproape de a fi evacuați. În condițiile astea cum poate o familie să viseze la propria casă? Cum? Chiar dacă (sau poate cu atât mai mult) că deja de 10 ani lucram în domeniul construcțiilor. …. dar să revenim la casele „ECO” 🙂

Soluții pentru o casă ecologică, ieftină. Click AICI!

Prima oară când m-am întâlnit cu termenul de „casă ecologică” (din întâmplare sau nu, nu știu) am văzut doar o „nouă nișă”, o bună oportunitate de a face bani în domeniul construcțiilor. Așa credeam eu. Acest lucru s-a schimbat imediat când a trebuit să construiesc prima caă din baloți de paie. Atunci am realizat că nu este doar un vis să am propria mea casă, ci poate deveni chiar o realitate. De ce? Treaba este simplă : numai în societatea de consum credem că o casă (sau materialul necesar pentru ea) poate fi procurată doar cu bani. Bine, parțial este adevărat. Datorită tehnologiei moderne, există anumite elemente ale casei care trebuie cumpărate. Aceasta poate fi, de exemplu, o fereastră izolată (termopan). Dar nu e totuna dacă cheltuim 5.000 de euro sau 50.000 de euro.

Cândva nici măcar nu visam la propria casă. Acum avem două mai mici, ne-am apucat de una mai mare și mai plănuim alte mici „colibe”

Până la urmă, cu excepția ultimilor 100 de ani (sau poate chiar mai puțin), umanitatea a construit întotdeauna case „eco”! Deci aceasta nu este o invenție modernă. Vorbim despre casele tradiționale care, acum sunt adaptate nevoilor de astăzi. Au fost întotdeauna construite din ceea ce se afla în jurul terenului : piatră, lemn, pământ, lut, apă, stuf, paie etc. Așa cum am menționat, acum putem adăuga o fereastră sau o ușă izolată, avem soluții pentru termoizolarea corespunzătoare a l acoperișurilor, de exemplu (în general, în special în Transilvania, acesta lipsea din case) etc. Pot spune că așa au devenit casele „tradiționale”, „case eco”. Desigur, acum există cercetări, dezvoltări, rezultate și soluții pentru construirea unei case ecologice moderne (cu eticheta de „calitate superioară”), doar acestea sunt foarte scumpe … da, „dacă sunteți BIO, atunci plătiți”.

Oricum, cel mai important lucru de știut este faptul că DA, există soluții de la A la Z pentru a construi o casă ecologică. Ceea ce înseamnă că este sănătoasă, eficientă energetic, prietenoasă cu mediul și nu în ultimul rând, poate fi și ieftină. Da, sunt niște condiții de îndeplinit pentru a obține un rezultat ideal dar nu sunt grele, imposibile. Depinde mult de pretenții, de așteptări.

Revenind la propria noastră situație, după ce am început să lucrez în acest domeniu, ne-am mutat la țară. Inițial, am închiriat o casă și apoi am cumpărat un cătun abandonat, între două sate, în pădure. Nu, nu aveam bani, ci doar datorii. Am reușit să o cumpărăm în trei rate pe termen lung. Casă din baloți de paie, casă din lut, casă tradițională au fost opțiunile noastre la acea vreme, dar după mai mulți ani de experiență, am decis că – cel puțin pentru noi – CASĂ SEMIÎNGROPATĂ va fi cea mai bună, cea mai la îndemână soluție … ceva ce am și început să construim în toamna anului 2019!

Așa cum spun mereu și repet, întâlnirea mea cu o construcțiile ecologice ne-a transformat viața în bine. Acum sunt fericit să transmit experiența acumulată, în speranța de a-i ajuta și pe alții. O fac acasă pentru oaspeții mei, pentru voluntari, pe blogurile mele , la ateliere, sau prin activitatea mea de consultanță.

Din dorința de a veni în sprijinul celor care doresc să afle cât mai multe informații despre tot ce înseamnă case ecologice, am creat site-urile :

Case Naturale

Un site care cuprinde cam tot ce înseamnă construcțiile ecologice

Case din baloți de paie

Un site în care veți găsi informații detaliate cu privire la casele din baloți de paie

Case din lut

Un site în care veți găsi informații detaliate cu privire la casele din lut

Connect with:

I accept the terms and conditions.