Organizăm ateliere, workshop-uri pe tema construcțiilor ecologice și al traiului autosustenabil, off the grid, permacultură, etc. La noi sau la voi…

Noi, tot ce ne dorim este să prezentăm. Nu vrem să agităm, nu facem politică, nu vrem să convingem pe nimeni de nimic. Ceea ce facem, ceea ce am ales ne-a ajutat într-un moment destul de dificil al vieții noastre. Simțim că putem fi de folos.

Atelier în vara anului 2016

Scopul evenimetelor este schimbul de experiență, educare, informare dar și sprijinerea activităților de la Coliba Verde, atingerea scopului pentru care a fost înființată Asoc. Coliba Verde „Scopul asociaţiei constă în reunirea membrilor asociaţi care, în comun, prin contribuţia lor materială, prin cunoştinţele profesionale şi activitatea lor, să încurajeze și să promoveze traiul sănătos, în armonie cu natura, a construcțiilor ecologice și a unui trai sustenabil. 

Atelierele organizate la Coliba Verde , an de an, sunt gândite în așa fel încât să acopere curiozitățile fiecăruia dintre voi. Fie că ești interesat de casele ecologice în general, fie că ești interesat de o anumită technică sau vrei să renovezi o casă veche, existentă. Astfel, în fiecare an avem ateliere separat pe tema caselor de lut, din baloți de paie sau cordwood de exemplu. Pe lângă experiența proprie, ne străduim ca de fiecare dată, la fiecare eveniment, indiferent de tematică, să aducem oameni cu experiență.

Apreciem interesul și efortul fiecăruia dintre voi, cei care vă hotărâți să participați la una din atelierele noastre. Pe lângă experiența împărtășită, oferim și alte beneficii, cum ar fi consultanță gratuită (telefon sau online), acces la biblioteca ecologică, etc. Ba mai mult, achiziționând un „CARD DE MEMBRU”, poți beneficia de prioritate sau reducere chiar la participarea la ateliere.

Așadar, recomandarea noastră să urmăriți CALENDARUL EVENIMENTELOR noastre (de obicei este actualizat la începutul fiecărui an), alegeți atelierul preferat, citiți detaliile și înscrieți-vă conform indicațiilor. Dacă ești deja hotărât dar nu ai găsit evenimentul dorit de tine (sau vrei să ai prioritate la înscriere) dă-ne de știre la adresa contact@colibaverde.ro. La fel, dacă dorești să organizăm un astfel de eveniment la tine, contactează-ne!

mart.
1
Dum
Popas gratuit pentru cicloturiști @ Coliba Verde
mart. 1@20:56 – nov. 1@21:56
Popas gratuit pentru cicloturiști @ Coliba Verde

 „Coliba Verde”  este (și) un popas pentru bicicliști, cicloturisti – GRATUIT!  Oferim o masă caldă și un duș cu apă caldă. 

Odată cu venirea primăverii, nu doar plantele înverzesc, ci și drumurile – atât cele asfaltate cât și cele pietruite. „Înverzesc” drumurile pentru că din ce în ce mai mulți șoferi își lasă mașinile parcate și se urcă în șaua biciletei. Numai cine a încercat deja, știe că niciodată nu poți beneficia de frumusețea unei priveliști din mașină la fel cum o vezi de pe două roți sau (sau de pe jos)! Iar beneficiile pedalatului pot continua!

La Coliba Verde iubim (și) biciliștii!

Da, totul este gratuit!

Totul se încadrează în practica economiei darului. Nu trebuie să plătiți nimic dar orice donație sau ajutor sunt binevenite.  Poți alege să contribui cu bani sau orice altceva poți oferi in inimă, pentru ca darul să poată fi oferit mai departe și altora. Orice dar va fi investit în „redăruire”

Citește toate detaliile AICI!

iun.
1
lun
Fii voluntar la „Coliba Verde” – iată beneficiile, condițiile @ Coliba Verde
iun. 1@6:00 – oct. 30@12:00

„Coliba Verde” își propune să arate că lucrurile simple, (prin dragostea față de ceea ce ne înconjoară) pot avea valoare și calitate, pot aduce fericire. „Coliba Verde” este gândită să fie un loc de joacă, o zonă de relaxare, o oază de liniște dar și un centru educativ. Un loc și pentru prieteni, un loc pentru OAMENI! „Coliba Verde” poate fi în timp chiar și o comunitate (citește scopul și obiectivele ASOCIATIEI COLIBA VERDE!)

Fie că ești arhitect, viitor constructor de case ecologice, pasionat, sau viitor proprietar, fie că vrei să te muți din ….„morișcă” în natură, sau vrei să înveți de la noi sau să ne înveți ceva, sau pur și simplu vrei să ne ajuți, sau doar să ne cunoști, fie că dor îți dorești o porție de aer curat, liște și relaxare, porțile „Colibei” sunt deschise! Tot ce aveți de făcut este să ne anunțați din timp, ca să ne organizăm, având în vedere că nu îmi doresc să fim deodată pe teren, mai mult de 10 persoane în perioada verii. În restul anotimpurilor putem găzdui maxim două persoane deocamdată (pereche – pentru că avem la dispoziție doar un pat dublu), în condiții minimaliste (detalii la telefon) 

Ce se întâmplă pe teren?

 • trăim în armonie cu natura, având grijă de tot ceea ce ne înconjoară. Trăim sustenabil pe cât se poate deocamdată, cu cheltuieli cât mai reduse, dar lucrăm intens la asta. Efectiv, dezvoltăm proiectul „Coliba Verde” 
 • construim, renovăm numai cu materiale și soluții naturale, locale. Având experiență mare în acest domeniu, putem să-ți transmitem multe informații teoretice și practice. Anul acesta finisam căsuța de oaspeți, bucătăria de vară dar și casa batrânească care am achiziționat-o cu terenul. Ajutându-ne ca și voluntar, pe viitor vei avea prioritate la CAZARE GRATUITĂ oricând îți dorești
 • grădinărim tradițional, dar folosim și tehnici de permacultură : strat înălțat, strat „gaură de cheie”, plantarea direct în baloți de paie, etc
 • organizăm diferite evenimente, în principal ateliere de construcții ecologice. Poți întâlni mulți oameni speciali

Ce oferim, condiții

 • Vara, cazarea este mai mult la cort. Locul este în transformare si pe viitor vor fi mai multe posibilitati de cazare, cum ar fi : „casa pe roți”, „casa din copaci”, „caruta hippie”, „casuta din lut”, „casa traditionala” (pentru familii), „casa vecină”  (pentru familii). Căsuța de lut este deja gata, în proporție de 90% dar, locuibilă (august,2019)
 • oferim masa zilnică contra unui ajutor fizic de, 5-6 ore pe zi
 • oferim toate cunoștințele noastre din domeniul construcțiilor ecologice și experiența noastră din acest stil de viață sustenabilă,  fără facturi, în armonie cu natura.
 • posibilitatea de interactionare cu alte persoane cu experiență din domeniile sus amintite
 • ieșiri, plimbări în zonă, având în vedere că locuim într-o zonă turistică de interes național
 • liniște, relaxare, aer curat…..

Unde este binevenit ajutorul tău :

 • Construcții ( fundație, diferite structuri cum ar fi cob, „cu furca”, din baloți de paie, tencuit, acoperis, etc)
 • Grădinărit (mulcit, udat, plivit, etc…)
 • Bucătărie (gătit, spălat vase)
 • Îngrijire animale (5 caini, 1 pisică, 15 gaini – august, 2019)
 • Interacțiune cu copii (4, 11, 13 ani la august,2019)

VEZI AICI CE FEL DE ACTIVITĂȚI NE-AM PROPUS PENTRU ANUL 2020

– într-o oarecare măsură, participarea la diferite etape sus amintite vor depinde

de perioada în care doriți să ne onorați cu prezența voastră

 

Regulile casei

 • în principiu nu este interzis nimic. Se poate fuma, se poate consuma alcool, etc. dar totul în limita bunului simț, (având în vedere că avem trei copii ). Fumatul nu este acceptat în casă, iar resturile se aruncă în locurile special amenajate
 • animale de companie acceptăm, dar nu în casă. Țineți cont că avem cinci câini, de talie medie și mare  (3 masculi, 2 femele) care sunt liberi. În principiu sunt prietenoși și nevaccinați 😀
 • ca în orice familie, există posibilitatea să se ivească unele neînțelegeri, dar suntem siguri că prin comunicare le vom putea rezolva, înlătura cu ușurință

Înscriere :

Rugămintea noastră ar fi să completați formularul de mai jos sau să ne trimiteți un e-mail la adresa contact@colibaverde.ro cu titlul „Voluntar la Coliba Verde” in care să specificați următoarele :

 • câte persoane și câte zile ați veni
 • în ce perioadă, ce anume v-ar interesa să învățați, experimentați
 • unde ați vrea să ne ajutați mai  mult (cosntrucții, grădinărit, bucătărie)
 • datele voastre de contact
 • ce regim alimentar aveți (vegetarian, vegan, carnivor)

 

Formular de înscriere pentru programul de voluntariat la „Coliba Verde”

Vă îmbrățișăm și vă așteptăm cu drag!

Familia Németh!

PS. : Artiști, oameni cu diferite talente nu ne ocoliți! 🙂

Vino să înveți cum să renovezi o casă veche cu soluții ecologice @ Casă în renovare
iun. 1@9:00 – iun. 5@19:00
Vino să înveți cum să renovezi o casă veche cu soluții ecologice @ Casă în renovare

În localitatea Alunișu din județul Cluj, se renovează o casă veche, construită din grinzi, cu fundație de piatră. În acest moment suntem în etapa termoizolării (cu stu și lână de oaie) și tencuit (lut în interior si var în exterior). Cu mare drag, oferim posibilitatea pentru 4 persoane de a veni și a învăța despre soluții de renovare cu materiale ecologice. 

Iată detaliile : 

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori : Németh János (detalii AICI)
 3. Durata : 5 zile. Incepand cu data de 1 iunie 2020 și până vineri după masa la ora 17.00. Recomandat este cu sosire de duminică. Pentru deplasarea prin țară vă putem oferi contract de voluntariat!
 4. Posibilități de cazare : la corturi. Este gratis iar cel mai mare avantaj este faptul că astfel veți putea socializa seară de seară cu participanții, în jurul focului fiind discuții utile și haioase
 5. Igienă : Improvizăm un spațiu pentru duș. Apa incalzita de la soare sau intr-un vas mai mare.
 6. Masa : Asigurat de organizator. Gatim impreuna la ceaun……ne organizăm
 7. Locuri disponibile : 4
 8. Costuri :  gratis
 9. Ce găsim pe teren : – casă tradițională specific zonei, cu livadă. Casa este parțial renovată (fundația, acoperișul) și acum se termoizolează cu stuf, se tencuiește cu lut și var plus că se construiesc trei ziduri despărțitoare și se finisează pe lângă un semineu cumpărat. Pe lângă partea practică (6 ore pe zi pentru voluntari), puteți avea parte de multă teorie cu privire la tema anunțată dar și la tot ce înseamnă construcții ecologice. Eventual, chiar și mici demonstrații practice (altele decât ceea ce se lucrează pe teren). Seri în jurul focului incluse in program.
 10. Înscriere : DIN PĂCATE, NU MAI SUNT LOCURI LIBERE LA ACEST EVENIMENT. VĂ MULTUMIM PENTRU INTELEGERE SI VA PROMITEM CA VOM MAI ORGANIZE ASTFEL DE EVENIMENTE (avand in vedere numarul mare de solicitari)

 

iun.
15
lun
Atelier – „Totul despre casele din lut!” @ Coliba Verde
iun. 15@9:00 – iun. 19@17:00

Scurtă prezentare

Un atelier practic și teoretic unde, puteți învăța tot ce înseamnă o casă din lut : diferite tehnici (cob, chirpici, saci umpluți cu pământ) , tencuieli tradiționale dar și alte detalii cum ar fi soluții naturale, locale de finisare dar și soluții de construcții ieftine (acoperiș autoportant, fundație de piatră). 

Pentru ca participanții să poată vizualiza dar să și exerseze practic toate aceste etape, se vor construi două trei clădiri în miniatură care vor servi ca și adăpost pentru diferite animale din gospodărie (găini, câini sau poate chiar porci). 

                       10 locuri disponibile

Ca la fiecare astfel de eveniment, vom avea și un invitat care să își prezinte propria experiență de a locui într-o casă din lut. De altfel, la atelierele de la Coliba Verde , pe lângă timpul alocat educației (practic și teoretic), este suficient timp și pentru relaxare, povești, voie bună sau chiar scurte excursii în zonă, având în vedere că ne aflăm într-o zonă turistică interesantă din mai multe puncte de vederi.

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori : Németh János (detalii AICI) + un invitat surpriză
 3. Posibilități de cazare : la corturi (gratis), în căsuța de lut de pe teren  – momentan solicitat! – (+100 lei și locuri limitate…doar o persoană sau o pereche. Căsuța este dotată DOAR cu un pat dublu, o sobă pe lemne, mic dulap și o mică măsuță. Există curent electric.) , la casa de oaspeți al primăriei (30 lei/zi/pers și se află la 5 km), pensiune (se percep taxe in functie de pensiunea aleasa si sunt minimum 7 km pana la prima pensiune. Fiind zonă turistică de interes național, este recomandat ca rezervarea la pensiune să se efectueze cât mai devreme posibil). Recomandarea este să luați în calcul camparea. Este gratis iar cel mai mare avantaj este faptul că astfel veți putea socializa seară de seară cu participanții (în proporție de 90% se alege camparea), în jurul focului fiind discuții utile și haioase
 4. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în sala de mese. Apa potabilă este asigurată din fântîna de pe teren
 5. Masa : În prețul afișat se oferă o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este vegetarian (fără carne) specific bucătăriei tradiționale din zonă. 
 6. Locuri disponibile : 10 locuri, din care 2 sunt ocupate deja.
 7. Costuri :  650 lei/pers; 580 lei/pers cu „Card de membru” (detalii AICI) ;   750 lei/ pers cu un copil de peste 14 ani (+ 100 lei pentru fiecare copil intre 14 si 18 ani);. 550 lei/pers in cazul unui grup de minim 4 persoane. La fiecare preț adăugat am luat în calcul cazarea la cort. Se percepe un avans de 200 de lei/ persoană. Avansul nu este returnabil doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Avansul se va vira în contul care vă va fi indicat în e-mailul de confirmare, după ce veți completa formularul.
 8. Înscriere : vă rugăm să completați formularul de mai jos. Vom reveni cu confirmare și alte detalii.

Programul evenimentului :

 •  Duminică, 14 iunie sosire, acomodare
 • Luni 15 iunie – intre orele 09.00 – 14.00 teorie. Introducere și prezentare teoretică a tot ce înseamnă casele ecologice, în general cele de lut. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-17.00 (re)cunoașterea solului ideal pentru construcții,  „Testul borcanului”
 • Marți 16 iunie – între orele 09.00 – 14.00 construim fundația de piatră. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-17.00 construim cu tehnica „saci umpluți cu pământ
 • Miercuri 17 iunie – între orele 09.00 – 14.00 construim cu tehnica „cob”. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-17.00 povestea invitatului surpriză
 • Joi 18 iunie –  între orele 09.00 – 14.00 aflăm ce înseamnă și cum se construiește cu tehnica „cu furca”.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-17.00 construim cu tehnica „cordwood”
 • Vineri 19 iunie – între orele 09.00 – 14.00 totul despre tencuielile naturale. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-17.00 preparăm singuri vopsele naturale 

Înscriere

iul.
19
Dum
„Lutcamp” – tabere de ecologie @ Coliba Verde
iul. 19@17:00 – iul. 25@12:00
„Lutcamp” - tabere de ecologie @ Coliba Verde

Lutcamp – Tabere ecologice pentru copii și părinți bazate pe principiile școlii în pădure și a școlii democratice Summerhill

Prin taberele pe care vi le propunem, dorința noastră este să petreceți la noi, cu mic cu mare, 6 zile de poveste adevărată dar, în același timp 6 zile educative, atât pentru voi, cât și pentru micuții voștri. Așadar, vă invităm în magia lutului, în taberele “Lutcamp”. Tabere educative, ecologice, în mijlocul naturii. De fapt o incursiune într-o lume magică, un amestec de “Școala în pădure” și “Summerhill“. O poveste în care există doar copii, indiferent de vârstă. Evenimente recomandate pentru părinți și copiii între vârstele 3 și 14 ani.

De ce ai alege „Lutcamp”?

Lutul – sau mai exact pământul – joacă un rol esențial în viața unui om. Este cuibul semințelor hrănitoare, este materia de bază pentru construirea unei case, unui cuptor sau al vaselor de lut. Am căutat un cuvânt care poate fi pronunțat ușor, eventual și în alte limbi iar, cel puțin pentru vorbitorii de limba română, să fie un indiciu pentru tema în jurul căreia vom construi povestea taberelor.

Da, lutul va fi cel mai întâlnit element în cele 6 zile de tabără. Vom avea Mr. si Mrs. Lut, respectiv cei doi prinți și printesa de Lut care, vor aștepta prinți și prințese de pe alte tărâmuri, cu brațele deschise. O căsuță de lut , un bazin și un om tot de lut vă vor aștepta pentru 6 zile de poveste. Una dintre cele mai apreciate obiecte de lut – atât de părinți cât și de copii – poate fi cuptorul, în jurul căreia vom petrece cel puțin o jumătate de zi, pregătind pizza dar și alte bunătăți. Împreună, dorim să construim un mic tărâm de lut : mici castele de lut (care vor fi locuite de găini și/sau câini) dar și un mini hotel pentru insecte.

Citește AICI cum s-a născut ideea LUTCAMP-ului

 

Vă propunem să gătim împreună pizza și Kürtős Kalács dar să si hrănim animăluțele de pe tărâmul Coliba Verde, să ne dăm pe topoganul de lut dar să și udăm plantele din grădină, să cântăm și să dansăm împreună dar să și facem curat în jurul nostru. Să descoperim pădurea și plantele care ne înconjoară. Să avem “bătălia” …. Talentelor. Pentru că în fiecare din noi se ascunde cel puțin un talent. Putem învața să impletim obiecte din paie, nuiele sau hârtie reciclată dar să și pictăm pe lemn sau piatră. Un vis al nostru, este să construim un “Castel de lemn”… În copac. Poate reușim împreună, cine știe. Putem vizita Muzeul pălăriilor din paie dar sa mergem într-un atelier de olari în Corund, de unde sigur vii acasă cu vasul de lut făcut chiar de tine. Am descris mai amănunțit AICI!

Un lucru extrem de important este faptul că prin participarea voastră de fapt oferiti posibilitatea să vină alături de noi și 5 copiii din familii sărace, care nu au posibilitatea să participe în tabere.
 

Detalii despre tabere : 

 1. Organizator : Asociația „Coliba Verde”
 2. Perioada : între 19 iulie 2020 și 25 iulie 2020 respectiv între 16 august 2020 și 22 august 2020
 3. Educatori : Mr. și Mrs. Lut respectiv prinții și prințesa Lut + posibili invitați
 4. Cazare : la corturi pe „tărâmul de Lut” (corturile sunt asigurate, sac de dormit trebuie să vă aduceți). 
 5. Masa : În prețul afișat se oferă toate cele trei mese (mic dejun, prânz, cină) din care o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este vegetarian (fără carne) specific bucătăriei tradiționale din zonă. Micul dejun și cina vor fi alcătuite în mare parte din ingrediente procurate de la producători locali. Astea ar fi lapte, caș, legume, zarzavaturi, fructe, miere, etc…. (cei care doresc, pot consuma carne, pe propria cheltuială și preparare)
 6. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în sala de mese. Apa potabilă este asigurată din fântîna de pe teren
 7. Locuri disponibile : 10 adulți + unul sau mai mulți copii (2 adulti si 3 copii inscrisi până acum – 02.01.2020)
 8. Costuri : Formula A : 1 adult + 1 copil  = 1000 lei. Dacă sunt 2 sau  3 copii, pentru fiecare copil in plus se plateste 250 lei. Formula B : O familie (soț și soție), maxim 3 copii 1700 lei. (peste 3 copii se plateste 250 lei/copil).  Cu card de membru puteti obtine reduceri substantiale! Ne-am propus ca din banii obținuți să invităm 5 copii care provin din familii sărace, din zonă! Se percepe un avans de 300 de lei/adult sau 700 lei/familie. Avansul nu este returnabil doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Avansul se va vira în contul care vă va fi indicat în e-mailul de confirmare, după ce veți completa formularul.
 9. Înscriere : vă rugăm să completați formularul de mai jos. Vom reveni cu confirmare și alte detalii.

Program eveniment 

Notă : ne rezervăm dreptul de a aduce modificări în program despre care vă vom informa din timp. Modificări în program pot interveni și dacă vremea este nefavorabilă. 

Programul evenimentului :

În fiecare zi, micul dejun va fi servit între orele 8.30 – 9.30, prânzul între 13.30 – 15.00 iar cina, între orele 19.30 și 20.30. Zilnic , copiii vor avea și timp liber pentru joacă, socializare (preferabil impreună cu părinții). Seară de seară putem sta în jurul focului la povești, bancuri, muzică, dans și voie bună. Mai în joacă, mai în serios, la noi, la Coliba Verde veți avea posibilitatea să experimentați unele lucruri interesante din domeniul construcțiilor ecologice, permacultura, Off-Grid, autosustenabilitate. Pe lângă astea….

 • Duminică  sosire, campare, acomodare, cină
 • Luni – atribuirea unor responsabilități (îngrijire plante, hrănire animale, etc), jocuri de socializare, de închegare, descoperirea pădurii și a florei înconjurătoare, încercarea topoganului de lut
 • Marți  – Ziua „tărâmului de lut”. Construirea „împărăției de lut” – castel pentru câini și găini, hotel de insecte
 • Miercuri  – Ziua cuptorului de lut. Preparăm împreună pizza. Atelier de impletit nuiele, paie sau hartie reciclata.
 • Joi  –  Ziua vaselor de lut. Vizită la atelier de olărit în Corund. Pictură pe lemn și/sau piatră
 • Vineri  – Ziua „bătăliei” – o bătălie de talente, bălăceală, baie, mers cu barca la lacul Bezid
 • Sâmbătă – micul dejun, împachetare, poză de grup, rămas bun. 

IMPORTANT : dacă cineva dorește să rămână pe teren după tabără, poate să o facă gratuit (o donație minimă de 50 lei/zi este recomandată, binevenită) dacă nu are pretenții decât cele de campare sau 100 lei/adult și 50 lei/copil dacă doriți să vă asigurăm cele trei mese.

Înscriere : 

Pentru înscriere vă rugăm să completați formularul de mai jos. Veți primii un e-mail de confirmare în care va fi trecut și contul bancar în care să virați avansul. Detalii despre orientare, lucruri necesare, etc, vi le vom trimite cu 15, 20 de zile înaintea evenimentului. Orice întrebare, sugestie sau nelămurire vă rugăm să le treceți în rubrica „Mesajul dumneavoastră”

aug.
7
vin
Întâlnirea anuală a “Off-Grid”-erilor. @ Coliba Verde
aug. 7@9:00 – aug. 9@17:00
Întâlnirea anuală a "Off-Grid"-erilor. @ Coliba Verde

Înainte de toate, pe scurt, “off-grid” – er , in acest caz, se referă la persoane care trăiesc (sau tiind sa trăiască) în armonie cu natura, autosustenabili, fără (sau cu puține) facturi, simplu, minimalist. Dacă te identifici cu cel puțin o parte din descrierea de mai sus , invitația este și pentru tine.

Comunitatea “Off-Grid” – erilor este in creștere. Grupul virtual are deja mulți membri care, au adoptat, într-o oarecare măsură stilul de viață sus menționat. Unii deja ne cunoaștem personal. Credem că este momentul sa ne întâlnim în realitate, cât mai mulți, să ne revedem, să ne cunoaștem, să facem schimb de experiență, să învățăm unii de la alții, să ne bucuram, să ne relaxăm. Asa că, dacă simți că locul tău este printre noi, citește detaliile de mai jos și completează formularul dacă dorești să participi. 

 • Locație : – „Coliba Verde”, Ghindari 532, judetul Mureș (proprietate privată, un hectar, la 3 km de prima localitate, poiană in pădure)
 • Data :  între Vineri, 7 august, ora 09.00 și Duminică, 8 august, ora 17.00 (se poate sosi de joi, 6 august, după masa -seara pentru campare, acomodare)
 • Scop : intalnire, socializare, relaxare, ajutor reciproc, etc. (un scop esential ar fi repetarea acestui eveniment an de an, intodeauna la alta locatie, astfel, prin prezenta noastră ajutând fiecare proiect in parte). Produse naturale, artizanale, handmade, etc pot fi aduse și valorificate. De asemenea, orice invenție, inovație care ar putea fi de folos in traiul off grid poate fi expus sau valorificat.
 • Teme (de discuții) abordate, recomandate : ecologie, off grid, minimalism, homeschooling, constructii ecologice, permacultura, etc…
 • Activitati (recomandate) : la liberă alegere dintre activitățile în desfășurare (gătit, joacă cu copiii, adunat lemne pentru focul de tabărăr, etc…eventual un minim ajutor în gospodărie dacă este nevoie)
 • Taxă de participare : Nu există. Orice fel de donație este binevenită.
 • Cazare : cort, conditii de campare. (e nevoie să vă aduceți). 
 • Dotări : teren 1 ha + poienile si pădurile din imediata apropiere, părău pe marginea terenului, fântână cu apă potabilă, bucătărie de vară (dotat cu tot ce este necesar, inclusiv cuptor de lut), sală de mese pentru aproximativ 50 persoane (chiar si pe vreme ploioasa se poate sta sub acoperis), curent electric (de la panouri fotovoltaice-se consumă responsabil), 2 toalete compost, 2 dusuri dotate cu spirală din teava neagra pentru incalzirea apei (in caz de zi insorita)
 • Număr participanți : 30 adulți ( + copiii) . Vor fi două liste. Una pentru cei inscrisi si o lista de asteptare in cazul in care se vor umple locurile. Daca din cei inscrisi renunta cineva, poate veni cel de pe lista de asteptare. Bineinteles, regula adoptată este „primul venit, primul servit”. Dacă, se intamplă ca, numărul celor care doresc să participe să fie semnificativ mai mare decât cel anunțat, vom căuta soluții să putem primii mai multe persoane. Am prefera să nu aduceți CÂINI dar, dacă nu aveți altă soluție și vă doriți neapărat să participați, menționați în comentariu la completarea formularului și căutăm soluții…
 • Masa : cele 3 prânzuri vor fi gătite la ceaun. În comun, atât prepararea cât și cele necesare. Astfel, recomandăm 2 variante : 1. ne înțelegem la un posibil meniu și fiecare aduce ce are, de acasă. 2.ne intelegem la un posibil meniu, noi (gazda) cumpărăm cele necesare si apoi se imparte suma cheltuită la numarul de participanti. Ne-am gandit să propunem (in formularul de inscriere) o lista de meniuri din care să aleaga fiecare, trei meniuri/mâncăruri care-i sunt pe plac. Primele 3 (cele mai) alese să fie cele 3 gătite la eveniment. Pentru micul dejun si cină recomandăm ca fiecare să-și aducă ce dorește. Magazinele din comună sunt bine dotate. Putem să și improvizăm, de exemplu pizza la cuptor.
 • Relaxare : câteva locuri pentru hamace sunt, muzica ar fi preferabil să răsune din instrumente naturale, talente artistice să aduceți cu voi. Sedinte de yoga, etc sunt binevenite….Invitați la rândul vostru artiști care ar dori și ar putea să ne încânte pe durata celor 3 zile.
 • Înscriere : completează formularul de mai jos. Vei primi un răspuns de confirmare și imediat vei fi trecut(ă) pe lista participanților. Dacă se vor umple cele 30 locuri disponibile pentru adulți, vei fi trecut(ă) pe o listă de așteptare și vei fi notificat(ă) despre acest aspect. Înscrierile se fac până la data de 15 iulie.

aug.
16
Dum
„Lutcamp” – tabere de ecologie @ Coliba Verde
aug. 16@17:00 – aug. 22@12:00
„Lutcamp” - tabere de ecologie @ Coliba Verde

Lutcamp – Tabere ecologice pentru copii și părinți bazate pe principiile școlii în pădure și a școlii democratice Summerhill

Prin taberele pe care vi le propunem, dorința noastră este să petreceți la noi, cu mic cu mare, 6 zile de poveste adevărată dar, în același timp 6 zile educative, atât pentru voi, cât și pentru micuții voștri. Așadar, vă invităm în magia lutului, în taberele “Lutcamp”. Tabere educative, ecologice, în mijlocul naturii. De fapt o incursiune într-o lume magică, un amestec de “Școala în pădure” și “Summerhill“. O poveste în care există doar copii, indiferent de vârstă. Evenimente recomandate pentru părinți și copiii între vârstele 3 și 14 ani.

De ce ai alege „Lutcamp”?

Lutul – sau mai exact pământul – joacă un rol esențial în viața unui om. Este cuibul semințelor hrănitoare, este materia de bază pentru construirea unei case, unui cuptor sau al vaselor de lut. Am căutat un cuvânt care poate fi pronunțat ușor, eventual și în alte limbi iar, cel puțin pentru vorbitorii de limba română, să fie un indiciu pentru tema în jurul căreia vom construi povestea taberelor.

Da, lutul va fi cel mai întâlnit element în cele 6 zile de tabără. Vom avea Mr. si Mrs. Lut, respectiv cei doi prinți și printesa de Lut care, vor aștepta prinți și prințese de pe alte tărâmuri, cu brațele deschise. O căsuță de lut , un bazin și un om tot de lut vă vor aștepta pentru 6 zile de poveste. Una dintre cele mai apreciate obiecte de lut – atât de părinți cât și de copii – poate fi cuptorul, în jurul căreia vom petrece cel puțin o jumătate de zi, pregătind pizza dar și alte bunătăți. Împreună, dorim să construim un mic tărâm de lut : mici castele de lut (care vor fi locuite de găini și/sau câini) dar și un mini hotel pentru insecte.

Citește AICI cum s-a născut ideea LUTCAMP-ului

 

Vă propunem să gătim împreună pizza și Kürtős Kalács dar să si hrănim animăluțele de pe tărâmul Coliba Verde, să ne dăm pe topoganul de lut dar să și udăm plantele din grădină, să cântăm și să dansăm împreună dar să și facem curat în jurul nostru. Să descoperim pădurea și plantele care ne înconjoară. Să avem “bătălia” …. Talentelor. Pentru că în fiecare din noi se ascunde cel puțin un talent. Putem învața să impletim obiecte din paie, nuiele sau hârtie reciclată dar să și pictăm pe lemn sau piatră. Un vis al nostru, este să construim un “Castel de lemn”… În copac. Poate reușim împreună, cine știe. Putem vizita Muzeul pălăriilor din paie dar sa mergem într-un atelier de olari în Corund, de unde sigur vii acasă cu vasul de lut făcut chiar de tine. Am descris mai amănunțit AICI!

Un lucru extrem de important este faptul că prin participarea voastră de fapt oferiti posibilitatea să vină alături de noi și 5 copiii din familii sărace, care nu au posibilitatea să participe în tabere.
 

Detalii despre tabere : 

 1. Organizator : Asociația „Coliba Verde”
 2. Perioada : între 19 iulie 2020 și 25 iulie 2020 respectiv între 16 august 2020 și 22 august 2020
 3. Educatori : Mr. și Mrs. Lut respectiv prinții și prințesa Lut + posibili invitați
 4. Cazare : la corturi pe „tărâmul de Lut” (corturile sunt asigurate, sac de dormit trebuie să vă aduceți). 
 5. Masa : În prețul afișat se oferă toate cele trei mese (mic dejun, prânz, cină) din care o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este vegetarian (fără carne) specific bucătăriei tradiționale din zonă. Micul dejun și cina vor fi alcătuite în mare parte din ingrediente procurate de la producători locali. Astea ar fi lapte, caș, legume, zarzavaturi, fructe, miere, etc…. (cei care doresc, pot consuma carne, pe propria cheltuială și preparare)
 6. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în sala de mese. Apa potabilă este asigurată din fântîna de pe teren
 7. Locuri disponibile : 10 adulți + unul sau mai mulți copii (2 adulti si 3 copii inscrisi până acum – 02.01.2020)
 8. Costuri : Formula A : 1 adult + 1 copil  = 1000 lei. Dacă sunt 2 sau  3 copii, pentru fiecare copil in plus se plateste 250 lei. Formula B : O familie (soț și soție), maxim 3 copii 1700 lei. (peste 3 copii se plateste 250 lei/copil).  Cu card de membru puteti obtine reduceri substantiale! Ne-am propus ca din banii obținuți să invităm 5 copii care provin din familii sărace, din zonă! Se percepe un avans de 300 de lei/adult sau 700 lei/familie. Avansul nu este returnabil doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Avansul se va vira în contul care vă va fi indicat în e-mailul de confirmare, după ce veți completa formularul.
 9. Înscriere : vă rugăm să completați formularul de mai jos. Vom reveni cu confirmare și alte detalii.

Program eveniment 

Notă : ne rezervăm dreptul de a aduce modificări în program despre care vă vom informa din timp. Modificări în program pot interveni și dacă vremea este nefavorabilă. 

Programul evenimentului :

În fiecare zi, micul dejun va fi servit între orele 8.30 – 9.30, prânzul între 13.30 – 15.00 iar cina, între orele 19.30 și 20.30. Zilnic , copiii vor avea și timp liber pentru joacă, socializare (preferabil impreună cu părinții). Seară de seară putem sta în jurul focului la povești, bancuri, muzică, dans și voie bună. Mai în joacă, mai în serios, la noi, la Coliba Verde veți avea posibilitatea să experimentați unele lucruri interesante din domeniul construcțiilor ecologice, permacultura, Off-Grid, autosustenabilitate. Pe lângă astea….

 • Duminică  sosire, campare, acomodare, cină
 • Luni – atribuirea unor responsabilități (îngrijire plante, hrănire animale, etc), jocuri de socializare, de închegare, descoperirea pădurii și a florei înconjurătoare, încercarea topoganului de lut
 • Marți  – Ziua „tărâmului de lut”. Construirea „împărăției de lut” – castel pentru câini și găini, hotel de insecte
 • Miercuri  – Ziua cuptorului de lut. Preparăm împreună pizza. Atelier de impletit nuiele, paie sau hartie reciclata.
 • Joi  –  Ziua vaselor de lut. Vizită la atelier de olărit în Corund. Pictură pe lemn și/sau piatră
 • Vineri  – Ziua „bătăliei” – o bătălie de talente, bălăceală, baie, mers cu barca la lacul Bezid
 • Sâmbătă – micul dejun, împachetare, poză de grup, rămas bun. 

IMPORTANT : dacă cineva dorește să rămână pe teren după tabără, poate să o facă gratuit (o donație minimă de 50 lei/zi este recomandată, binevenită) dacă nu are pretenții decât cele de campare sau 100 lei/adult și 50 lei/copil dacă doriți să vă asigurăm cele trei mese.

Înscriere : 

Pentru înscriere vă rugăm să completați formularul de mai jos. Veți primii un e-mail de confirmare în care va fi trecut și contul bancar în care să virați avansul. Detalii despre orientare, lucruri necesare, etc, vi le vom trimite cu 15, 20 de zile înaintea evenimentului. Orice întrebare, sugestie sau nelămurire vă rugăm să le treceți în rubrica „Mesajul dumneavoastră”

aug.
28
vin
Seminar „Case ecologice” @ Coliba Verde
aug. 28@15:00 – aug. 30@18:00
Seminar „Case ecologice” @ Coliba Verde

Seminar „Case ecologice”

 

Detalii Seminar „ Case ecologice” , august 2020

În urma discuțiilor avute cu prezentatorii invitați la seminar, majoritatea au spus DA! pentru a participa ca și prezentatori în luna august, ba mai mult, majoritatea au văzut benefice aceste modificări propuse. Iată, programul propus de noi cu mențiunea că ne rezervăm dreptul de a aduce mici modificări cu promisiunea că vă vom anunța din timp.

Program eveniment :

Vineri 28 august —— Sosire, acomodare 13.30 – 15.00 pauză de masă 15.00 – 16.20 Bun venit, casele ecologice ca și stil de viață, prezentare „Coliba Verde” – un tur al locației. Prezentator : Németh János / 16.30 – 18.00 Case ecologice – generalități. Prezentator : arh. Ileana Mavrodin 18.00-19.00 – Casele mobile, minimalism Prezentator : Gabriela Isadora 19.00 – …. relax, foc de tabără, povești, voie bună…

Sâmbătă – 29 august —— 09.00 – 10.50 Casele din lut ( cob) Prezentator : Ileana Mavrodin. / 11.00 – 11.30 Cob – demonstrație practică cu arh. Ileana Mavrodin și Németh János 11.40 – 13.30 Frații Lupșe de la „Baza Ulmu” vor prezenta proiectul care include o casă din saci umpluți cu pământ și o casă construită cu tehnica „Cordwood” 13.30 – 15.00 pauză de masă / 15.00 – 16.00 – demonstrație practică : case din saci umpluți cu pământ și tehnica „Cordwood”. Prezintă Fratii Lupșe. / 16.10 – 17.45 De vorbă cu Mihail Berzan si Nemeth Janos constructori de case ecologice18.00 –19.00 Prezentarea unei case din baloți de paie construită de familia Romaniuc. Prezintă familia Romaniuc. 19.00 …. relax, foc de tabără, povești, voie bună…

Duminică – 30 august —– 09.00 – 11.00 Solutii ecologice de reabilitare a caselor vechi, traditionale. Prezintă arh. Silvia Demeter 11.10-13.30 Casele din cânepă (hempcrete) cu demonstrație practică inclusă! Prezintă arh. Vlad Sadici 13.30 – 15.00 pauză de masă….15.00 – 18.00 discuții libere, inchidere eveniment….

Alte detalii

 1. Organizator : Asociația „Coliba Verde”
 2. Perioada : vineri 28-29-30 august 2020, începând de vineri orele 15.00 până duminică, ora 18.00 19.00
 3. Locația : Coliba Verde (exact AICI) , Ghindari, județul Mures (un teren de peste un hectar, în zonă împădurită, la 3 km de prima localitate, acces ușor cu orice fel de mașină, dotat cu pârâu, apă potabilă din fântână, curent electric (limitat) de la panouri fotovoltaice, 3 dusuri exterioare, curate, confortabile, cu apă caldă (condiționată de condițiile atmosferice) și 3-4 toalete compost, curate, confortabile. Pe teren deja sunt unele construcții ecologice, trai off grid, permacultura, minimalism, etc…
 4. Locuri disponibile : 52 din 100 disponibile.   „Primul venit, primul servit”
 5. Cazare : putem sa va recomandam pensiunile din zona (7 km cea mai apropiata sau zona Sovata – Praid, 30 km) sau puteti sa va aduceti cortul si sa campati pe terenul nostru, gratuit.
 6. Masă : Oferim in fiecare zi o masă caldă (gulas, mazare cu ochiuri sau carnati, mamaliga cu branza sau altele – preparate la ceaun). Putem lua in considerare si punerea in functiune al cuptorului. Micul dejun si cina puteti sa o procurati din magazinele din comuna Ghindari (suficient dotate) sau/si produse locale din Solocma
 7. Costuri : 70 lei/ 1 zi/ persoană sau 120 lei/tot evenimentul/persoană. (Cei care au platit deja biletul până la data publicării acestui articol, pot plăti diferența la fața locului) Evenimentul fiind organizat de Asociația „Coliba Verde”, cei care au achiziționat un „Card de membru” au reducerile aferente. De altfel, cu „card de membru” oferim mai multe beneficii! Vezi AICI! Pentru copii sub vârsta de 14 ani, este gratuit. Vă încurajăm să aduceți copiii, dacă va fi nevoie, ne vom strădui să căutăm voluntari sau angaja 2-3 persoane care să se ocupe de ei (vezi LUTCAMP)

 Dacă doriți să participați la acest eveniment, în august, vă rugăm să completati formularul de mai jos.

Share this Page