Off The Grid

Ce este „off grid” sau un „off grid-er”?

„Off grid” este un termen nou (preluat din SUA) si din ce în ce mai întâlnit în rândul persoanelor interesate de soluții alternative : construcții, medicină, alimentație, educație, etc. „Off grid” poate fi un stil de viață alternativ, sau chiar un alt „sistem”. Wikipedia spune că „off grid-eri” se numesc acei oameni care încearcă să trăiască în afara „sistemului”. Mai exact fără să fie racordați la diferite „servicii” , diferite rețele : electricitate, gaz-metan, canalizare, etc. Oameni care, în propria gospodărie își produc toate cele necesare unui trai sănătos, practic și chiar confortabil (aproape aceleasi conditii ca si in mediul urban). Pentru că SE POATE! Motivul este simplu : poti sa-ti scazi foarte mult cheltuielile fără sa duci lipsă de confortul care ți le oferă serviciile cu care suntem obisnuiti in mediul urban. Acest stil de viață are câteva beneficii dar și un criteriu extrem de important  de îndeplinit, fără de care nu poți deveni „off grid-er” : alegerea terenului, locației! Astfel, mulți adepți al acestui stil de viață par (sau chiar sunt) izolați. Izolați de zonele urbane dar mai ales de stilul de viață impus de traiul în mediul urban. Și aici vorbim și de „epoca consumeristă”! Oricum, pentru majoritatea „off grid” inseamna si intoarcerea la natură, în natură, înseamnă sustenabilitate, înseamnă să „te descurci pe cont propriu”. Tocmai de asta, acest stil de viață poate avea multe beneficii. Asa ca vă las să gugăliți cât vreți despre termenul „off grid” (pentru că s-ar putea spune multe si părerile pot fi diferite) și în cele ce urmează aș dori să vă scriu despre unele beneficii ….dar,  înainte, iată (pe scurt) câteva soluții alternative.

Soluțiile alternative

Planting getty creative easy access

Pentru mulți este absolut incredibil faptul că poți avea o viață confortabilă fără să „cumperi” diferite produse sau servicii. Și da, se poate.  Se poate datorită Mamei Natură în primul rând, datorită tehnologiei dar și a exeperientei (impartasita) unor oameni care traiesc astfel de zeci de ani! Iată pe scurt câteva solutii :

  • Hrana – gradină, livadă proprie. Animale domestice pentru cei care nu sunt vegetarieni. Ideal este un teren bun, fertil, cu expunere sudică (pentru gradină) sau suficient de mare (pentru animale).
  • Apa – un teren cu surse de apă ar fi ideal. Pârâu, fântână, izvor. Captarea si stocarea apei de ploaie poate fi esentială. Din nou, importanță majoră reprezintă terenul! Un teren cu diferente de nivel, poate ajuta sa ai apa la robinet direct in casa, chiar fara sa apelezi la electricitate!
  • Adăpost – chiar dacă pare incredibil, o casă se poate construi doar cu resurse naturale locale).  Sunt nenumărate soluții de a construi o casă ecologică (sănătoasă, fără să poluăm, eficientă și extrem de ieftină). Din nou, alegerea terenului contează : un pârâu poate să-ți aducă nisip și pietris, expunerea sudică nu ajută doar la grădinărit dar vei putea economisii și la încălzirea casei, dacă e suficient de mare, poți extrage lut pentru a construi pereții, iar dacă ai avea propria pădure sau una în apropiere, poți avea lemn uscat pentru foc si poate chiar pentru a construi. (nu uita să replantezi). Pe www.casenaturale.ro puteți alege dintre multele soluții, tehnici de construire.
  • Energia electrică – eoliene, panouri fotovoltaice, microturbine -încă odată, resursele locale, terenul este esențial!
  • Energia termică – aici rolul important o preia casa. O casă bine gândită, bine construită te va ajuta foarte mult in reducerea consumului de energie termică. Cea mai intalnita sursa de energie ramane lemnul, desi sunt experimente (reusite sau mai putin) pentru incalzirea casei cu aerul cald din subteran, cu ajutorul compostului sau biogaz, etc. Cel mai important este sa va construiti casa foarte bine termoizolata (mai ales spre nord) si cu geamuri spre sud (câteva sfaturi utile în acest scop găsiți pe blog). Ar ajuta foarte mult ca in fata casei (spre sud) sa aveti o sera cu posibilitatea de a o deschide vara! Foarte foarte important este si soba, daca incalziti cu lemne!
  • EducațiaDe cele mai multe ori, soluția aleasă este unschooling sau homeschooling. Uneori, „off griderii” locuiesc în comunități (mai mici sau mai mari).  Aici, acest tip de educare le vine ca o mănusa. Vezi exemplul satului ecologic Andana din SUA! În acest caz, un rol important o are gradul de izolare, dar nu e neapărat un dezavantaj. Câteva articole interesante găsiți de asemenea pe blogul nostru!

Cred că am adăugat cele mai importante lucruri de care avem nevoie pentru un trai sănătos și fericit. Există posibilitatea să fi uitat ceva dar, oricare ar fi acel ceva, cu siguranță sunt soluții. Cel mai important este ce ne dorim noi. Cât de „off-grid” vrem sa fim.  Cu siguranță schimbarea vine din interior, dacă nu simți și nu vrei să te schimbi sau să trăiești astfel, nu ajungi să trăiești off grid

Beneficii 

S-ar putea să nu fie foarte simplu și ușor să trăiești off-grid. Cred că orice drum alegem în viața noastră, pe fiecare vor fi obstacole. urcâșuri și coborâșuri. Alegând un astfel de trai, trebuie să pui osul la bătaie intr-un mod cât se poate de serios. Dacă merită? După o experiență de un an in care am ales acest drum cu familia, oboseala fizică nici de departe nu este atât de extenuantă ca  o zi din viata „urbană”. Te culci satisfăcut de ceea ce ai realizat, visând la ce vei face mâine si te trezesti odihnit, lucrand la visul tau! Consider că este extrem de imoprtantă FAMILIA! Și aici mă gândesc la toate generațiile! Este nevoie de mușchii bărbatului, îndemânarea femeii, de experiența bătrinilor si de chichotul copiilor….si de tot ce inseamna familia, in principal dragostea (față de tot ce te înconjoară). Si DA! Oarecum seamănă cu viața bunicilor noștri, nu-i asa? Când ești singur(ă) totul va fi mai greu. Împreună se pot trece mai ușor peste greutăți! Însă, alegând acest drum s-ar putea să ai mai multe satisfacții decât dacă ai trăi la oraș! Trăind independent față de sistem, sustenabil, in armonie cu natura, pe lângă faptul că te ajută să economisști extrem de mulți bani (depinde de alegerea ta), iti va aduce alte multe beneficii care se vor reflecta pozitiv, in special asupra sănătății tale!

  • Alimentație sănătoasă – corp sănătos. Îți crești propria hrană. Nu va trebui să cheltui bani pe mâncare. Ba mai mult, poti face schimb. De exemplu poți schimba cartofii cu miere sau cas…..dar la fel poti să le ai chiar tu!
  • Propriile resurse de apă curată – cu puțin noroc (în funcție de terenul ales) poți avea propria apă curată. Este inutil să aducem în discuție calitatea apei care o bem îmbuteliată sau de la robinet
  • Corp sănătos, fără cheltuieli – multă lume cheltuie bani pentru a „se mentine in formă”. Un astfel de stil de viață te va tine în miscare tot timpul si iti va angrena toti muschii.
  • Liniștea naturii – oare de ce în concedii mergem (aproape cu totii) in natură? Suntem parte a naturii. Este firesc sa ne dorim sa revenim la ea. Traind in natura (off grid) o vei observa mai bine, te vei bucura de ea. De culorile si sunetele acesteia. iti vei da seama ca de fapt noaptea in paduri nu te vor manca liliecii sau fantomele. Nici macar ursii.
  • Auto educare – foarte putini adepti al stilului de viata off grid au televizor. Chiar si internetul il folosesc ca sursa de informare sau comunicare. Mai ales iarna, in timpul liber oamenii citesc….ori nu mai e cazul sa subliniem importanta  si beneficiile cititului. Unele situatii ivite te vor indruma sa rezolvi diferite probleme. Va trebui sa gasesti solutii.
  • Familie unită – asa cum am mai spus, este importanta familia. Dar traind astfel, ajută familia. O tine mult mai unită. Este impreuna familia. Muncesc impreuna, se bucura impreuna…au timp parintii pentru copii.

În concluzie, cu siguranță o astfel de alegere te va conduce la o viață mai sănătoasă decât cel din mediul urban. Atât fizic cât și psihic. Condițiile de viață off grid, pot părea grele, dificile, dar cu răbdare și angajament, totul este ușor de gestionat.

Connect with:

I accept the terms and conditions.