Încă de la începutul pandemiei și a stării de urgență declarate în luna aprilie ( anul 2020 ) au început să ne sune diferite persoane șă se intereseze de stilul de viață adoptat de noi, iar unele tipuri de mesaje venite în cutia poștală electronică aveau subiectul principal părăsirea orașului, mutatul în natură. Activând în domeniul construcțiilor ecologice și trăind „off grid” deja de 4 ani, oricum suntem în temă și știm că există o astfel de tendință în creștere dar, în perioada stării de urgență parcă s-a accentuat. Cel puțin teoretic.
Probabil, pentru unii a fost nevoie de un „impuls” -ca să nu zic șoc – pentru a realiza că traiul în natură are mai multe avantaje față de traiul din mediul urban. Personal cunosc multe familii care au facut deja mutarea mai devreme , și din câte știu sunt bine mersi. Astăzi, as dori să scriu despre o familie care s-a refugiat în natură, strict din „cauza pandemiei” și cel puțin deocamdată doar pe perioada stării de urgență. Este vorba de familia Szikszai, din Miercurea Ciuc.
Priveliște pitorească, ciripitul păsărilor și zâmbetul unui copilaș au fost ceea ce am găsit atunci când am ajuns la tânăra familie. Deja, de mai bine de două săptămâni au părăsit orașul, la insistențele soției. Sau retras pe malul unui lac, pe un teren moștenit de la strămoși. Ca și locuință, alegerea lor a fost o casă mobilă, construită de o firmă chiar din orașul lor. Este aceeași firmă de la care a achiziționat o casă mobilă și Gabriela Isadora („Căsuța Plimbăreață”) care, trăiește un stil de viață minimalist, ecologic de aproximativ patru ani. Am scris un articol despre experiența Gabrielei.
„În mod normal, locuim la oraș, într-un apartament cu 3 camere. Totul a fost bine pentru noi până la începutul acestui an, atunci când virusul a ajuns și la noi în țară iar autoritățile au impus multe restricții” – cu aceste cuvinte a început tânărul tată, avocat de meserie, să povestească schimbarea intervenită. A continuat, spunând că, prima lună din perioada „stării de urgență” au rămas la oraș dar, cum trecea timpul, realizau că pe termen lung nicicum nu este sănătos, sustenabil și are efecte negative asupra copilașului.
Inițiativa a avut-o soția și la insistențele ei, au decis că vor închiria o casă mobilă și se mută în natură. „Ne-am săturat de turele din jurul blocului” spun ei. Familia tinerilor, pentru început a fost reticientă dar, s-au obișnuit cu ideea. Tânărul avocat a renunțat la unele lucrări și a continuat cu munca online. Odată mutați în natură, un avantaj era faptul că o parte din muncă putea fi făcută în aer liber, atunci când vremea era favorabilă. Faptul că avea posibilitatea de a munci online, l-a ajutat în decizia de a părăsi orașul.
Tot el spune că, relația dintre ei s-a îmbunătățit, în primul rând pentru că petrec mai mult timp împreună în familie, și în acelasi timp se pot bucura de darurile naturii. „Recunosc, mulți prieteni ne felicită acum și spun că am făcut o alegere bună și, se pare că sunt unii care, chiar și-ar dori să fie în locul nostru” – spune Tamás.
Vrând, nevrând, au ajuns să experimenteze un stil de viață minimalist – și nu pare că se plâng de ceva, chiar dacă, casa mobilă are doar 15 mp. Acesta este dotată cu toate cele necesare pentru doi adulți și un copil mic, curentul electric fiind furnizat de un generator, iar apa potabilă este asigurată de izvorul de pe teren.
„Liniștea naturii ne ajută să ne odihnim, să ne relaxăm. Atât iarba de afară cât și căsuța dotată cu încălzire în pardoseală este pe placul fetiței” – spune tânăra mamă. „Pe lângă lungile plimbări, am plantat pomi, se culcă devreme și se bucură de liniște, deoarece casele din vecinătate sunt părăsite.”
Așa, la final, o curiozitate aș avea : câți dintre voi ați luat în calcul la modul cel mai serios, să faceți o astfel de „mutare” , schimbare în viața voastră?
Traducere și adaptare după articolul (in lb maghiara) apărut pe www.szekelyhon.ro