Atelier „Case din baloți de paie„ – 2025

Învață în detaliu cum să-ți construiești corect o casă din baloți de paie ieftină!

       În ultimii 2-3 ani, partea mai frumoasă a industriei imobiliare se pare că se dezvoltă cu pași repezi. Mai repezi decât înainte, Care este partea mai frumoasă a industriei imobiliare? Păi cea a caselor ecologice…sau caselor naturale, pentru cei care înțeleg diferența. 

Atunci când vorbim de construcțiile ecologice din România, construite după anul 2010. putem spune acum după 14 ani, că cele mai râvnite sau îndrăgite tehnici de construire au fost casele din baloți de paie, casele din lut, renovările caselor tradiționale, vechi (tot cu soluții naturale) și într-o oarecare măsură casele din „cânepa beton” (în engleză „hempcrete”).

         Dacă la un moment dat părea că interesul pentru casele din baloți de paie a scăzut – oamenii orientându-se spre diferite tehnici de construire cu lut (saci umpluți cu pamant sau COB de cele mai multe ori) – în ultimii 2-3 ani au apărut mai mulți producători de panouri de paie.

           Casele cu pereți din panouri de paie au stârnit mai mult interes, probabil pentru că este un produs prefabricat și pentru că găsești specialiști implicați, dar și pentru că acest sistem constructiv are și alte avantaje….însă este un sistem care nu neapărat ajută omul de rând…..din punct de vedere financiar.

        Până la urmă, o casă ecologică ar trebui să fie SĂNĂTOASĂ, EFICIENTĂ ENERGETIC, NON-POLUANTĂ dar și ECONOMICĂ (ca să nu spunem nepărat ieftină, dar putem spune și asta)!

        Ei, la atelierul organizat în luna august, încercăm să venim în ajutorul celor care doresc să învețe în detaliu cum pot să-și construiască o adevărată casă ecologică, naturală, folosind o structură de lemn și baloți de paie cu rol de element de zidire dar și termoizolație în același timp. Bineînțeles că invitați sunt și arhitecți interesați, viitori posibili constructori, dar și beneficiari care ar angaja personal insă care doresc să știe în detaliu cum se construiește corect o astfel de casă.  

Așadar, vă invităm la un atelier de 5 zile cu tema principală a caselor din baloți de paie. Iată detaliile : 

      Ce ai învăța ? Cam tot ce ține de casele din baloți de paie (tipuri de fundații, cum să faci structura în mod corect, cum fixezi baloții, cum pregătești peretele pentru tencuit, cum îl tencuiești, cum instalezi cablurile electrice și cele sanitare…..în principiu tot ce ține de o casă din baloți de paie). Însă, cu siguranță se vor atinge și  subiecte generale despre construcțiile ecologice. Atelierul este gandit în asa fel, încât practic, cel puțin demonstrativ să poți experimenta cele învățate și în mod practic. Atelierul este gandit în asa fel, încât, cel puțin demonstrativ să poți experimenta cele învățate și în mod practic.

Vom discuta despre birocratie, autorizatii dar si despre solutii „alternative” (deci si ieftine) de a construi (de exemplu o fundație)…si multe altele…

     Ce găsești la locație? Este terenul privat al unei familii care tinde spre autosustenabilitate din punct de vedere al hranei, dar și al utilităților. Vei putea vedea efectiv cum trăiește o astfel de familie și care sunt soluțiile aplicate pentru un astfel de trai (permacultură, forest garden, offgrid). Vei putea vedea o căsuță din lut, construită cu scop experimental (acoperiș autoportant, pereți saci umpluți cu pământ, etc.) , dar și o casă mai mare,  din baloți de paie, cu acoperiș verde…locuită, dar încă neterminată complet.

    Cine te va învăța? Cel care te va învăța tot ceea ce te interesează in domeniul caselor ecologice, mai ales al celor din baloți de paie, dar și despre stilul de viață sus amintit, va fi Németh János, cu vastă experiență în toate acestea. Despre János puteți citi AICI, iar principalele lucrări la care a participat le puteți vedea AICI!  De asemenea, evenimentul va avea un invitat surpriză, care va povesti despre propria experiență cu privire la casele din baloți de paie. Fie beneficiar, fie producător și constructor de case din panouri de paie.

Iată mai multe detalii despre atelier : 

  • Locația : Ghindari, județul Mureș (Coliba Verde pe Google map)
  • Perioada de desfășurare : Atelierul se desfășoară de luni până vineri, 11-12-13-14-15 august 2025.  Se poate sosi duminică, 10 august după ora 17.00 (instalare cort, acomodare) și se poate pleca sâmbătă, 16 august până la ora 12.00. Programul începe zilnic de la ora 09.00, după micul dejun și ține până la ora 17.00-18.00 cu pauzele aferente, inclusiv cea de 1.30h pauza de masă, de la prânz. După program există posibilitatea de vizitare diferite obiective turistice interesante din zonă. 
  • Cazarea : se va face la corturile personale, aduse de catre participanți
  • Masa : oferim un prânz bogat cu două feluri, pregătit local, cu grijă față de vegetarieni. Deseori rămâne și pe după masă. Pentru micul dejun și cină există posibilitatea de a cumpăra hrană din magazinele din zonă. Există posibilitatea de a încălzi sau fierbe apă, ceai, cafea, șă vă pregătiți ochiuri, crenvuști, etc…
  • Numărul participanților : 10 (mai sunt 8 locuri disponibile)
  • Costul de participare : 1500 lei/persoană peste 18 ani, 600 pentru copii cu vârsta intre 10 și 18 ani, iar pentru copii sub 10 ani este gratis. În cazul înscrierii se va plăti un avans de 300 lei nerambursabil. 
  • Alte detalii : acces ușor cu masina (parcare lângă teren), există semnal GSM relativ bun (pentru convorbiri și navigare net) în rețelele Digi, Orange și Vodafone, frigider nu este, apa potabilă din fântână sau se aduce de la izvor, nu este frigider, noaptea nu se poate consuma curent electric în exces (doar becurile de la bucătăria de vară, telefoanele se încarcă în timpul zilei), nu putem primi animale de companie. Terenul este într-o vale împădurită, cu părău și pădure în apropiere. Terenul de 1 ha este înconjurat cu gard electric, chiar două rânduri, între cele două rânduri patrulând 4 câini de talie mare (pe durata atelierului fiind închiși pe un teritoriu mai mic și retras de participanți). Există duș exterior, solar, care în acea perioadă face față, cu apă caldă și toaletă compost, curată ordonată.
  • Mod de inscriere : după completarea formularului de mai jos, veti primi indicații prin e-mail. Vă veti putea considera inscrisi doar după trimiterea avansului.  Înscrierile se efectuează pe principiul „primul venit, primul servit”.
  • Contact : contact@colibaverde.ro / 0752653402

Inscriere (vă rugăm completați formularul de mai jos) :

Connect with:

I accept the terms and conditions.