LUTCAMP – un vis, cu un prim pas spre realitate

LUTCAMP este numele ales de noi pentru un vis care sperăm că, pas cu pas, devine realitate. Este vorba de activități „alternative” pentru părinți și copii. În cele de mai jos, mi-am propus să descriu mai pe larg cum am ajuns la această idee.

 Una dintre cele mai frumoase imagini pe care le am din experiența mea cu copiii, este din prima tabără organizată la noi. Seara, pe întuneric, și-au pus frontalele pe cap ca să poată să se joace în continuare. Noi, părinții, cam de la 30 m distanță, nu vedeam decât 10-12 becuri, la vreo 1 metru înălțime față de pământ, alergând în toate direcțiile 🙂 La un moment dat, pe o altă pagină, scriam că „În momentul în care am început să cunoștem tot mai multe alternative la stilul de viață care, mulți ani părea una normală pentru noi, dar și pentru că avem trei copiii cu vârste fragede (1-8-10 când ne-am mutat în pădure), educația sau mai corect școlarizarea copiilor noștri a devenit una provocatoare și nu mai părea atât de simplă ca înainte…Nici măcar nu ne-am gândit că sistemul școlar de stat poate fi (ca să să nu spun că ESTE) unul defctuos până când cineva ne-a întrebat „Ai văzut filmul SUMERHILL-ȘCOALA DEMOCRATICĂ?” Apoi am auzit de școala Waldorf, Montesorii și cireașa de pe tort a fost termenul HOMESCHOOLING

A urmat o altă experiență interesantă : la un moment dat, am fost solicitat de un organizator de tabere pentru copii, să lucrez 4 ore pe zi cu copiii. Așa cum știu eu : cu lut. Am și fost numit la un moment dat „Mr. Lut” 🙂 Deși a fost ceva inedit pentru mine, cred că m-am descurcat destul de bine (totuși, am 3 copii 🙂 ) însă, contactul acela cu copiii veniți din diferite categorii sociale dar și contactul lor cu lutul, m-a marcat foarte mult. (Merci Petre) Copiii care, în prima fază,  au format din lut cam tot ce au văzut la TV (semnul wifi, „capul lu’ Firea,”) apoi, să-i vezi pe unii, efectiv bălăcindu-se în noroi, pe alții care își manifestau creativitatea construind diferite „bijuterii” din lut dar, și copii care plângeau că „mă bate mama că mi-am murdărit hainele”. Părea că unii erau super fericiți de faptul că descopereau altceva decat „device”-uri dar, alții chiar speriați. Deși nu era nimic deosebit. Doar joaca în natură, cu natura…. Dar când vii din mediul „plastic”… natura, naturalețea devine altceva… 

Am început să visăm : o școală democratică în natură, construită chiar de viitori elevi, profesori. Poate că vis rămâne :). Însă visam și la tabere pentru copii care să semene cu activitatea dintr-o astfel de școală. După aceste experiențe la care s-a adăugat și faptul că aveam la îndemână un teren imens și frumos am decis că vom încerca să lucrăm cu copiii. După câteva încercări, simțeam că totuși nu este ceea ce îmi doream. Iar ceea ce îmi doream era să transmit (împreună cu familia și educatori – merci Ina, Cristina, Orsi) copiilor (foarte important : și părinților) – acel ALTCEVA. Acel altceva cu care nu te întâlnești în orice tabără, acel altceva cu care nu te întâlnești doar la o plimbare în Natură.

Pentru o perioadă am și renunțat la ideea de a mai organiza astfel de tabere dar, totuși gândul pâlpâia in mine. Plus că și terenul parcă îmi sugera faptul că, cu „dotările” pe care le are, poate să facă fericiți mulți copii și chiar și părinți.

 Punând toate aceste „imagini” la un loc dar și sfaturi foarte importante primite de la un om cu multă experiență cu copii (Merci Nicu), consider că acum am o imagine de ansamblu al viitoarelor tabere de copii și părinți (mi se pare extrem de important să fie prezenți și părinții)! Este multă muncă, poate și investiție, dar credem că acum suntem pregătiți să oferim acel ALTCEVA pe care va invitam să-l descoperiți alături de noi. Simțim că suntem în măsura să facem primii pași în realizarea unui vis. Astfel am „creat” povestea LUTCAMP :)….si nu exagerăm, sperăm să fie „de poveste”. Cum ne imaginăm aceste tabere, ce fel de activități vă propunem puteți afla AICI, iar pe o altă pagină, puteți vedea detalii organizatorice, program propus, costuri dar, și modul în care vă puteți înscrie, dacă vă place visul, propunerea noastră. 

Lasă un răspuns

Connect with:

I accept the terms and conditions.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.