Vrei să renovezi o casă veche? Iată câteva sfaturi, soluții…ecologice!

Considerând că ați „rezolvat” partea birocratica, în cele de mai jos as dori să vin în ajutorul celor care doresc să renoveze o casă veche, tradițională.

Orice casă care, nu are probleme grave structurale, poate fi renovată 


Chiar dacă cei din jurul tău vor insista sa demolezi casa și să construiești una nouă, asigură-te ca este într-adevăr de nesalvat. Doar cele cu probleme structurale grave nu mai pot fi salvate. Iar acestea pot fi cauzate de lipsa fundației, alunecări de teren sau alte motive care au „scuturat” bine terenul (cutremur, trafic camioane, etc). Mai ales „meseriașii” vor încerca să te convingă deoarece le este mai la îndemână să lucreze cu materiale prefabricate însă, acestea costă și pot afecta sănătatea casei și a celor care o vor locui. 


Nu combina materiale naturale cu cele sintetice


Nu uita că acea casă veche, tradițională a fost construită cu materiale naturale locale. Ceea ce înseamnă că pe atunci au putut construi FĂRĂ A MERGE LA CUMPĂRĂTURI. Da, sunt unele elemente moderne care, achiziționate, ne pot fi de folos ne ajută în sporirea confortului. Cum ar fi geamurile termopan, un robinet, etc… Ideea ar fi, în primul rând să cauți soluții naturale locale…pentru că sunt. Oricum, contactul materialelor sintetice cu cele naturale va duce la deteriorări poate mai grave ca cele întâlnite înainte de renovare plus că, prin aparatia mucegaiului în pereți (ceea ce nici nu se vede) vă poate afecta sănătatea.


Implică forță de muncă locală 


Știu că deseori este cea mai mare provocare dar asta ar fi ideal. De fapt, ideal ar fi să te implici chiar tu, la maxim, cu familia si/sau prietenii. Indiferent de alegerea ta, cel puțin teoretic, pregătește – te cât poți de mult. Dacă este posibil, tine legătura cu cineva cine are experiență în renovarea caselor vechi. 


Realizează – ți visele! 


Îndrăznește să dai frâu liber imaginației. Chiar dacă pare o iluzie (pentru că trăim în consumerism) încă se mai poate construi bine și (mai) ieftin. Nu te uita în ograda vecinului, „croiește” casa pe măsura celor care o vor locui. E important să păstrezi linia arhitecturală din zonă dar, poți adăuga diferite elemente, soluții care îți vor mării confortul. De exemplu pereți curbati, termoizolație adecvată, și multe altele. 

RECOMAND ARTICOLUL DESPRE PLĂCILE DE STUF. UNA DINTRE CELE MAI LA ÎNDEMÂNĂ SOLUȚII PENTRU REABILITAREA CASELOR VECHI!


Probleme, cauze, soluții 


Problemele cele mai des întâlnite la casele vechi sunt, cele structurale sau al infiltratiilor. Cea mai posibilă cauza a ambelor probleme este de obicei lipsa fundației dar și al unui drenaj. Lipsa unui drenaj poate afecta structural și o casă care are o fundație. Probleme structurale pot apărea și dacă a crescut traficul greu în imediata apropiere a casei sau datorită alunecărilor de teren (provocate de defrișări de exemplu). În ceea ce privește infiltratiile sau mai exact umezeala din pereți, cauza poate fi și grosimea acestora. La pereții subțiri din pământ (paiantă de exemplu), va apărea condens în pereți care va duce la descompunerea materialelor organice folosite la construcție (fân, paie, stuf, lemn) și la apariția igrasiei. De aici și mirosul neplăcut. Din experiență proprie, pot spune că, cele mai grave probleme sunt la casele construite cu tehnica „paiantă” . Cele mai multe s-au construit fără fundație și cu pereți mult prea subțiri. Așadar, o fundație bună și un drenaj bine făcut vor reda mulți ani de viață casei voastre. Repararea sau întărirea fundațiilor se numește „subzidire” și ideal ar fi să o faceți din piatră cu mortar de var. Dacă totuși alegeți o fundație de beton, neapărat folosiți strat hidroizolator între fundație (mai exact elevație sau soclu) și pereții din materiale naturale. Subzidirea este un procedeu destul de greu și lent : pe rând, se sapă sub casă aproximativ un metru lungime și o lățime cât grosimea pereților. Se zidește cu piatră sau eventual cărămidă arsă și mortar de var. Apoi, aceeași manevră pentru următorul metru și tot așa. Dacă, casa are fundație dar cu deteriorări se poate lua în calcul doar repararea fisurilor.

Un capitol separat aș acorda igrasiei, umezelii din pereți și implicit mirosului neplăcut! Cauza acestora este faptul că în pereți ajunge umezeală excesivă iar materialele organice folosite la construcția casei (paie, stuf, lemn) încep să se descompună. În timp, acest lucru poate afecta inclusiv structura casei. Pentru a scăpa de aceste probleme, asigurați-vă că aveți o fundație și un drenaj bun. Ideal ar fi să fie fundația din piatră și mortar de var. Soclul să fie cel puțin 35-50 cm față de sol, ca ploaia să nu stropescă pereții. Dacă aveți o fundație de beton sau cărămidă arsă, folosiți hidroizolație (catran bituminos) între fundație și pereți. Odată rezolvate aceste probleme, fiți siguri că nu se formează condens în perete. Termoizolați peretele cu material natural. O termoizolație sintetică va opri difuzia vaporilor (migrația umezelii) între perete și termoizolație. Va duce la formarea condensului.

Este important să știți că, așa numitele case „eco” sau naturale sunt tot case tradiționale doar că acum adăugăm înbunătățiri datorită tehnologiei avansate sau pe care le-am luat din alte tradiții. Așadar, casa poate fi în final una sănătoasă, eficientă termic, prietenoasă cu mediul înconjurător dar și cu portofelul vostru…chiar și pe durata renovării nu doar după ce vă mutați în ea. Una dintre înbunătățirile necesare – aproape fără excepție – este termoizolarea casei. Și acum mai circulă mitul că „pământul termoizolează”. Este fals. Dacă pereții casei au fost construiți cu pământ (paianta, chirpici, caramida arsa, pamant batatorit) si nu au o grosime de minimum 1 metru, trebuie să termoizolez casa. Vei spune că ai casă din pământ și este foaret călduroasă. De acord dar ai minți dacă nu ai recunoaste că este caldă atâta timp cât arde focul. Altfel se si raceste. Ei, o termoizolatie bună te va ajuta să economisesti la necesarul de lemne (energie) pentru incalzirea casei. Poti incepe cu schimbarea geamurilor. Desi este o temere că geamul termopan nu e bun, vă contrazic. Geamul termopan este o inventie bună atăta timp cât are tâmplărie de lemn și se finisează corect în jurul acestuia, atât în interior cât și în exterior. Trebuie termoizolate glafurile nu doar mascate cum se procedează în general.

În general, pereții, tavanul dar de cele mai multe ori podeaua necesită termoizolație. Puteți apela la soluții locale (lână de oaie de oaie sau stuf de exemplu, pentru pereți și tavan, sticlă pisată sau țigle sparte mărunt pentru podea) sau soluții prefabricate cum ar fi saltele de lână sau cânepă, plăci de fibre de lemn.

Acolo unde aveti probleme cu tencuiala, trebuie dat jos tot ce vrea să cadă și să tencuiți din nou. În interior recomand tencuială de lut iar în exterior recomand tencuiala de var. Nu uitați că pe lemn nu aderă nici una din aceste tencuieli. Recomand să prindeți cu șuruburi (și șaibe) rogojină de stuf pe lemn și apoi puteți tencui. Rogojina de stuf vă poate fi de folos în mai multe locuri, ca și termoizolație (de exemplu la glafuri) sau ca și suprafață aderentă (amintită mai sus).

In final iată și un film de 43.45 minute în care am vorbit Live, pe You Tube, despre acest subiect. Dacă aveți întrebări, scrieți-mi pe YouTube, sub filmuleț și vă voi răspunde cu mare drag. Sper sa va fie de folos :

Știu că ar mai fi multe detalii despre care ar trebui să amintesc în articol dar, pentru moment, este tot ceea ce îmi vine în minte. Dacă aveți întrebări nu ezitați să le scrieți și voi încerca să răspund cât se poate de clar la fiecare întrebare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.