Coliba Verde/ decembrie 18, 2019/ Educație/ 0 comments

Ce este școala în pădure?

Știați că :

Școli în pădure există încă din anii 1800 și atunci scopul acestora era de a vindeca sau de a preveni îmbolnăvirea copiilor. Aproape fără excepție, copiii rămâneau cazați în zonă, departe de familie. De asemenea, avea scopul de a proteja și educa copiii cu probleme pulmonare sau cu o sănătate fizică precară, iar participarea a fost condiționată de o examinare medicală. Unele dintre școli, deschise din primăvară până în toamnă, i-au întâmpinat în cele din urmă pe cei mai bolnavi copii, care și-au petrecut cea mai mare parte a zilei grădinând și jucându-se în aer liber. Școlile în pădure de astăzi sunt cu totul diferite: scopul nu este de a educa copiii bolnavi, ci de a dobândi experiență și cunoștințe – indiferent de vârstă, sex – și conștientizare a mediului.

O descriere a tot ceea ce înseamnă „școala în pădure” avem deja pe blog.

În acest articol dorim să îți prezentăm avantajele de a trimite sau de a însoți copilul tău la un astfel de program. Cred că nu mai e o noutate că în această societate consumeristă, în goana (sau nevoia) după profit ne ține departe de familie, implicit de copii. Ca să nu mai spunem că tocmai din același motiv, copiii sunt „uitați” în fața diferitelor ecrane, ceea ce nu este sănătos deloc. Suntem parte a NATURII, avem nevoie de EA, trebuie să petrecem timp în natură, departe de orice poluare, stres, etc.

Nu putem fi niciodată suficient de aproape de natură, mai ales cât suntem copii. Este cu totul altceva să înveți despre vânt, ploaie, plante sau comportamentul animalelor într-o lungă lecție (oră) de biologie, sau să experimentezi „pe viu”. De multe ori, participând la o „școală în pădure”, frazele plictisitoare sau de neînțeles din manuale, devin într-adevăr o realitate și cunoștințe tangibile, logice. Experiențe care se pot imprima pe o viață. Pe lângă învățare, aceste programe oferă și o distracție deosebită: copiii vor observa cu greu în activitățile lor ludice că învață și învață despre bălți, animale sălbatice, ciclul apei, animale din pădure, plante comestibile, energia eoliană, diversitatea speciilor, utilizarea hărții, etc, etc….

Material didactic mobil, viu!

….la fel și copiii! Activi, în mișcare tot timpul. Învață jucându-se, se joacă învățând! Acesta este una dintre marile beneficii ale unei școli în pădure : aer bun, multă mișcare aproape invigorează copiii. Pofta de mâncare crește, ochii strălucesc și chiar devin mai puternici spiritual. De asemenea, este nevoie de curaj pentru a cunoaște pădurea, precum și capacitatea de a gestiona piedici, greutăți. După un astfel de program, de câteva zile, copilul se schimbă : cu câteva excepții, cei mai mulți dintre ei își dau seama curând că natura nu este un inamic formidabil, ci un bun prieten care ne oferă câte o surpriză în fiecare zi. Și pe măsură ce fac acest lucru, copii sunt organizați în echipe, se formează prietenii, iar profesorii pot ieși din rolul lor didactic oarecum riguros. Cireașa de pe tort este că copiii de la școala în pădure învață multe despre protecția mediului și devin mult mai responsabili față de mediu, ceea ce este bun nu numai pentru ei, dar și pentru pădure.

Lucruri necesare într-o astfel de tabără

În mare măsură, lucrurile de care are nevoie copilul tău, sunt cele necesre la orice campare obișnuită : lanternă, briceag, o pelerină poate fi benefică dacă te prinde o ploaie în natură dar și costumul de baie este binevenit dacă au posibilitatea de a se bălăci. Cred că benefice pot fi și unele obiecte de prim ajutor cum ar fi un plasture sau apa oxigenată.

Ceea ce nu are nevoie copilul tău, cu siguranță este telefonul sau orice altceva ce are ecran, dar nici haine scumpe, „la modă” nu are nevoie deoarece va fi încurajat la maxim să experimenteze contactul cu noroiul, cu plantele, cu NATURA!

Tabere educaționale , non-formale la Coliba Verde!

După mai mulți ani de experiență, cu cunoștințe adunate prin participarea la diferite evenimente, cu scop educativ, prin auto educare , pentru că simțim că e nevoie și putem fi de folos dar și pentru că locul în care ne aflăm ne permite acest lucru, am decis că începând cu anul 2020 vom organiza diferite evenimente pe această temă. În legătură cu asta, vă rugăm să accesați pagina cu descrierea deataliată al acestor evenimente!

Share this Post

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.