Coliba Verde/ aprilie 22, 2017/ Educație/ 0 comments

Orice părinte și-ar dori să-și vadă copii fericiți, nu-i așa? Haideți să facem o mică călătorie în Olanda, unde nu doar lalelele înfloresc ci și copiii par să înflorească din ce în ce mai colorat 🙂

Potrivit unui articol din publicația Telegraph, un sondaj efectuat de UNICEF în anul 2013, ne arată că, cei mai fericiți copii din lume îi găsim în Olanda. Au fost întrebați tineri din 30 de țări industrializate, pe teme cum ar fi bunăstarea materială, sănătatea și siguranța, educația și factorii de risc comportamental, precum și de situația locuințelor și de mediul inconjurător. 95% dintre copii olandezi au afirmat că sunt fericiți, iar acest fact este dovedit si de mai multe alte cercetări. Interesant este că această fericire se poate observa deja chiar si în comportamentul celor mai mici copii. În această țară bebelușii plâng mai puțin, pot fi liniștiți mult mai ușor râd și zâmbesc mai mult în comparație cu amicii lor americani de exemplu. Psihologii spun că explicația ar fi obiceiurile culturale.

Haideți să vedem câteva obiceiuri, poate ne ajută și pe noi 🙂

Bucurându-se de un grad accentuat de libertate (libertate de mișcare și exprimare), copiii pot experimenta lucruri noi, sporindu-si experiența personală, pot descoperi lucruri noi, toate astea fără să fie apăsați prea tare de diferite responsabilități. Le vine ca o mănușă acomodarea în sânul familiilor echilibrate , lejere, liniștite, se simt mai bine, sunt mai fericiți. Dar oare pe ce se bazează această abordare? Probabil că cel mai important factor este faptul că olandezii își văd copii ca si indivizi, personalitati separate si nu propriile „extensii”.  Olandezii consideră că performanțele nu duc neapărat la fericire, în schimb, fericire cu siguranță te ajută să te simți împlinit. Ori pentru ei succesul inseamnă fericirea si implinirea propriilor copii.

Copii nu sunt stresați în școli!

În Olanda, copii încep școala la vârsta de 4 ani, dar în loc să-și îndoiască spatele în bănci, sunt ajutați să-și descopere interesele, apoi incurajati  să se joace cu ceea ce îi interesează. Predarea „clasică” începe la vârsta de 6 ani, când ei, sunt deja în clasa a 3-a. Probabil că de asta adoră copiii olandezi să meargă  la școală. Sunt curioși, rămân motivați și constată că în școală se pot ocupa cu ceea ce le place lor mai mult. Nu este importantă concurența, nu primesc teme pentru acasă sau dacă da, este foarte puțin. Nu contează cine e „primul din clasă” ci se pune accent pe educarea personalizată și menținerea curiozității.

—————————————————————————————————————-

Tabără de ecologie și construcții ecologice 

pentru părinți și copii. Pentru detalii, click pe imagine!

—————————————————————————————————————–

Părinți realiști, copii fericiți!

Părinții olandezi sunt conștienți că „joaca” de-a tata si mama este o muncă grea. Și ei comit greșeli, dar stiu că asta ține de faptul de a fi părinte și nu se străduiesc să fie perfecți. Văd lucrurile în mod realist și sunt mai echilibrați. Îi ajută și faptul că mulți părinți lucrează cu normă redusă, tocmai pentru a avea timp și pentru copii, pentru familie. Inclusiv sistemul scolar se adaptează responsabil, miercuri după masa nefiind cursuri, astfel părinții sunt ”nevoiți” să meargă acasă, alături de copii, de familie. În orice caz, o zi pe săptămână, este acordat complet copilului, familiei, în totalitate!

Se pare că mămicile din țara lalelelor nu vor să redevină „top-model” după naștere, nu-și bat capul cu ideologia „formelor perfecte”. Nu au remușcări dacă unui copil cât de cât independent, capabil nu-i pune imediat sub funduleț ceea ce-i cere acesta. De asemenea, un tătic din Olanda nu consideră că își pierde bărbăția dacă ajută la spălatul vaselor sau ștergerea prafului. Adoră să petreacă timp cu copii lor. Astfel, familiile olandeze devin echilibrate, iar greutățile se împart.

Liniște, ordine, disciplina!

Acestea sunt cuvintele care sunt auzite relativ puțin de copii olandezi. Deoarece părinții olandezi încurajează copii să exploreze, să descopere lumea, să fie copii în adevăratul sens al cuvântului….iar copiii profită din plin 🙂 Toate astea, deoarece pentru un copil este mai importantă joaca, mișcarea decât „ o retragere liniștită”. Copiii olandezilor sunt prietenoși și gata de ajutor față de adulți. Părinții nu cred în educarea bazată pe pedepse ci pe o educație de îndrumare spre un comportament acceptat de societate. În opinia lor, copiii nu sunt neascultători în mod deliberat, și ei pot avea propria abordare sau punct de vedere față de unele lucruri si este considerat o virtute dacă copilul poate argumenta pentru propria dreptate. Educația copilului nu ar trebui să se compună din lupte verbale, spionări, pedepse, disciplinare, puterea vocii ridicate, etc, ci din exemple pozitive de către adulți, un comportament adecvat sau eliminirea imediată a oricărui exemplu negativ.

 Plăcerile simple ale vieții!

„Bucură-te de orice lucru mărunt” – spune o zicală olandeză. Fie o jucărie „second hand”, o pedalare, o joacă sau pur și simplu o masă luată în familie ar trebui să fie o bucurie. Societatea consumeristă în care trăim ne îndrumă din ce în ce mai mult să „cumperi cel mai nou.., să fi primul, să fi cel mai bun, să ai cel mai mult, etc”. Olandezii incearcă să minimalizeze cât se poate de mult această mentalitate. Mulți, intenționat iasă din această morișcă, își țin copii departe de acesta!

Mulți factori la un loc fac posibil ca copiii olandezi să fie fericiți și mulțumiți cu viața lor. Cu siguranță nici aici nu sunt gardurile din slănină și cârnați (pentru vegetarieni din salată și castraveți 🙂 ), sau altfel zis nu e totul roz. Si aici găsim opusul a celor prezentate mai sus. Demn de atenție este faptul că, cu câteva mici excepții, nici unul din factorii care conduc la fericirea copiilor nu depinde de bani! Este mult mai important ca atât copii cât și adulții să fie ei însuși, să protejeze valorile esențiale din relațiile familiale, să se respecte reciproc și nu în ultimul rând să se bucure de lucrurile mărunte….împreună!

Share this Post

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.