Grădina poate vindeca

Cultivarea plantelor medicinale este un mod minunat de a începe să integrezi permacultura în viaţa ta. Cultivarea plantelor medicinale vă vă permite să experimentaţi metode simple de grădinărit sustenabile, şi vă va ajuta de asemenea să învăţaţi cum să vă creaţi singuri remedii naturale făcute în casă. Puteţi creşte plante medicinale pentru tratarea unor afecţiuni sau pentru a menţine sănătatea dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră, reducând în acelaşi timp costurile pentru îngrijirea sănătăţii. Se ştie că a preveni este mult mai ieftin şi nedureros decât a trata.

Poţi creşte cu succes plante medicinale, chiar dacă ai o grădină mare sau doar câteva jardiniere. Principiile permaculturii sunt simple şi includ selectarea atentă a speciilor de plante, modul în care le combinăm cu alte plante, cu alte cuvinte – designul.

Ce plante putem cultiva?

Gândiţi-vă ce plante medicinale aţi dori să cultivaţi, în corelaţiile cu afecţiunile pe care vrei să le trataţi/preveniţi. Aveţi mai jos o scurtă lista de plante cu care puteţi începe gradina vindecătoare;

Usturoi (Allium sativum): Această faimoasă plantă care se foloseşte adesea la gătit este de asemenea şi o plantă puternic vindecătoare, este un antibiotic natural şi are proprietăţi anti-fungice. Este o plantă care ajuta la menţinerea imunităţii şi e excelentă pentru tratarea răcelii şi gripelor. În cadrul grădinii, ea are rolul de a alunga anumite insecte nedorite.

Pătrunjel (Petroselinum hortense): Această plantă incredibil de hrănitoare conţine multe vitamine (A, B, C) şi minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu şi magneziu). Că plantă medicinală, este folositoare în tratarea problemelor căilor urinare sau a rinichilor, dar şi afecţiuni privind retenţia apei în corp.

Mentă (Mentha piperita): Această plantă este folosită pentru a adăuga aroma şi savoare mâncării, e bună pentru a face ceaiuri şi arata şi foarte bine în grădina. Ca medicament, este folosit pentru stimularea poftei de mâncare, dar ajută şi la problemele ce ţin de indigestie, stomac deranjat, vărsături, flatulenţă şi greaţă. Trebuie să fiţi atenţi să controlaţi creşterea rădăcinilor sale, întrucât are obiceiul de a răspândi cu rapiditate. De aceea e recomandat, să le plantezi într-un ghiveci, în pământ.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis): O altă planta excelentă pentru gătit, da o savoare aparte mâncărurilor. Că plantă medicinală, stimulează sistemul circulator, reglează digestia şi are calităţi antidepresive.

Tătăneasa (Symphytum officinale): O plantă excelenta din toate punctele de vedere. Este bună în mâncăruri, fiind bogată în vitaminele A şi C. Este foarte utilă pe răni, entorse, contuzii, arsuri dar şi pentru oase.

Roiniţa (Melissa officinalis): o plantă cu o aromă divină. Ca şi ceai, această plantă ajuta la calmarea sistemului nervos şi stimulează inima. Este foarte relaxant şi poate vindeca chiar dureri de cap şi migrene. La fel ca şi mentă, această plantă are nevoie să fie atent controlată, astfel încât să nu se răspândească în toată grădina dumneavoastră.

Iarba găinii (Stellaria media): o plantă foarte cunoscută, care este şi un bun medicament. Partea superioară a plantei este folosită în salate. De asemenea, este bune ca şi cataplasma pentru arsuri, şi pentru erupţii cutanate, iritaţii ale bebeluşilor cauze purtarea scutecelor.

Păpădie (Taraxacum officinale): În cazul în care nu ştiaţi, banală păpădie este o plantă vindecătoare! Toate părţile plantei pot fi consumate, deşi frunzele tinere şi florile sunt cele mai gustoase părţi. Această plantă este bogată în potasiu şi curăţa cu eficacitate rinichii şi ficatul de toxine.

Lavanda (Lavendula officinalis): Această faimoasă plata aromoterapeutica este utilă pentru tratarea durerilor de cap cauzate de stres, este un tonic uşor pentru sistemul nervos şi e şi un bun antidepresiv.

Muşeţel (Matricaria chamomilla): o altă planta bine-cunoscuta, are mai multe utilizări. Ceaiul de muşeţel şi infuziile au proprietăţi calmante, dar planta poate fi folosită şi ca un digestiv uşor. Un săculeţ cu frunze de muşeţel îmbibat în apă caldă pot fi plasate pe o rană sau de pe ochi pentru a calmarea inflamaţiilor şi infecţiilor.

Cum „combinam” plantele

Conceptul de plantare compatibilă este foarte potrivit pentru cultivarea plantelor medicinale. Înseamnă să cultivi mai multe tipuri de plante, împreună (fără spaţiu între ele), astfel încât acestea să aducă beneficii una alteia, exact ca într-o mare familie. Printre aceste beneficii enumeram: controlul insectelor dăunătoare culturii, încurajarea unei producţii mai mari, schimbul de elemente nutritive din sol etc.

Când vreţi să cultivaţi plante medicinale precum cele menţionate mai sus, este bine să luaţi în considerare următoarele aspecte:

Legumele din familia morcovului (precum ţelina, pătrunjelul, coriandrul) se împacă bine cu legume precum ceapă, usturoiul, chives, dar şi cu rozmarinul.

Rozmarinul, coada şoricelului, muşeţelul şi levănţica sunt plante compatibile, deoarece acestea au nevoi similare de apă. Coada-şoricelului şi muşeţelul, cresc cantitatea de uleiuri esenţiale furnizate de rozmarin şi lavanda.

Tătăneasa, iarba găinii, menta şi roiniţa se răspândesc foarte uşor în toate grădină, de aceea e recomandat să le plantăm într-un ghiveci în pământ pentru a nu se răspândi prea tare.

Designul grădinii

Nu contează că ai o jardiniera, o grădină sau câteva hectare, e posibil să-ţi faci propria ta gradina vindecătoare pe orice suprafaţă. Straturile-gaura-de-cheie şi straturile în spirală sunt două tehnici de permacultura extraordinare atunci când vine vorba de optimizarea spaţiului disponibil în grădina ta.

Straturi-gaura-de-cheie

Pentru a crea un astfel de strat, începeţi cu un cerc de sol de aproximativ 8 la 12 de metri în diametru, cu o cale de a intra în ea, pe de o parte. Lăsaţi ca acea cale să se termine în centrul cercului şi lăsaţi un spaţiu mic circular de 18 până la 24 cm în centrul cercului mare, astfel încât să vă puteţi întoarce. Prin acest tip de straturi, vom avea mai mult spaţiu decât dacă am face 2 straturi paralele, separate de o cărare în linie dreaptă. Comparaţi imaginile:

Straturi în spirală:

Pentru a construi straturi în spirală, construiţi o movilă de pământ mai întâi, care să aibe aproximativ 3 metri înălţime şi peste 5 metri lăţime. Apoi, puneţi pietre mici şi mijlocii astfel încât să formaţi o spirală care începe din din partea de jos din interior spre partea de sus. Lasă un loc de aproximativ un picior între nivelurile de piatră spiralată. Apoi, plantaţi plantele în solul spiralei. Dacă aveţi mai mult spaţiu, puteţi face mai multe spirale sau o movilă mai mare de pământ. Spirala creează microclimate benefice creşterea plantelor medicinale. Plante, cum ar fi rozmarinul, lavanda şi coada şoricelului sunt specii iubitoare de soare şi s-ar putea face cel mai bine pe partea de sud a spiralei. Pe de altă parte, plantele cărora le prieşte un climat mai răcoros, sau umiditatea, cum ar fi pătrunjelul şi mentă pot fi plasate în partea de nord a spiralei.

În timp ce lucrezi la proiectul de grădinărit plante medicinale, reamintiţi-vă mereu care sunt obiectivele tale, care sunt speciile de plante pe care doriţi şi cum doriţi să le proiectaţi pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. Experimentaţi, jucaţi-vă şi bucuraţi-vă văzând cum gradina dvs creşte! Este incredibil ceea ce se poate realiza cu un pic de sol, apa şi un pic de lucru!

Articol preluat de pe www.terrana-ecovillage.ro
Traducere & adaptare: Maria Alexandra Iliuta, www.kaizen-art.blogspot.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.