Viața fără bani – cum să supraviețuiești și să prosperi fără să „faci” bani

Bucurați-vă de viață cu portofelul gol!

Omul … își sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi își sacrifică banii pentru a-și recupera sănătatea. Și apoi este atât de neliniștit în legătură cu viitorul încât nu se bucură de prezent; rezultatul fiind acela că nu trăiește în prezent sau în viitor; el trăiește ca și cum nu va muri niciodată, iar apoi el moare fără să trăiască niciodată.

– Dalai Lama

..ok! admitem de la început : să trăiești complet fără bani, e foarte greu (nr. pot spune că, în mare parte, asta datorită sistemului, și aici mă gândesc la unele legi, care nu ne ajută cu nimic, decât pe cei care le-au ghicit) dar, dacă vrei, poți reduce cheltuielile extrem de mult. Morala articolului este să nu te trezești să faci bani ci să îți trăiești viața cu banii pe care îi ai…sau nu! Pentru majoritatea dintre noi banii sunt foarte importanți dar, pentru unii dintre noi nu sunt vitali! De la grădinărit, reciclare și până la troc, sunt multe căi de a trăi cu buzunarul gol. Iată, în cele de mai jos, câteva sfaturi de la Mark „Moneyless Man” Boyle, omul care a trăit aproape trei ani, fără absolut nici un ban în buzunar sau pe card. Experiența lui a fost „împachetată” în trei cărți dar, găsiți multe informații utile și pe blogul lui personal, un blog care am început să-l citesc de la cap la coadă.

Majoritatea oamenilor nu-și pot imagina să trăiască fără bani în buzunar sau în bănci, dar exact asta a făcut Mark ‘Moneyless Man’ Boyle timp de trei . Activitatea sa, s-a încheiat în noiembrie 2009, dar el continuă să trăiască stilul de viață „freegan”, (ceea ce înseamnă să mănânci gratuit) și acum vrea să creeze o „comunitate liberă”, care să permită oamenilor să facă schimburi de servicii și abilități fără schimbul monetar .

Mai întâi, trebuie să te reconectezi cu problemele din lume și să reînveți de ce este important să schimbăm lucrurile, să învățăm un sentiment de grijă față de Pământ „, spune Boyle,” Nu vei trece prin inconvenientele vietii fără bani, fără adevărata pasiune pentru schimbare și problemele de mediu.
Până la urmă, iată câteva sfaturi de la Mark :

  1. Socializează gratuit : Uită de facebook! Costă! Boyle crede că, ecologiștii adevărați, ar trebui să fie un exemplu concret prin schimbarea radicală a propriului stil de viață. Puterea exemplului și nu a vorbei, nu-i așa? În această situație, el spune că socializarea nu ar trebui să coste pentru că întodeauna vor fi noi și noi oameni care vor dori să vină să vadă, să cunoască, să învețe sau pur și simplu să schimbe o vorbă (nr. asta putem să confirmăm și noi). Pe de altă parte, initierea unui schimb de haine, produse alimentare cu comunitatea din zonă, poate fi o bună oportunitate de socializare..gratuită.
  2. Distrează-te gratuit : pentru a te relaxa, destinde, nu trebuie să călătorești sute sau mii de kilometri. Poti să îți iei chitara, tam-tam-ul sau un didgeridoo și împreună cu partenera(ul) sau prieteni, du-te în pădurea din apropiere și simte-te bine. Dormi afară, uită-te la stele.
  3. Repară! Repară-ți lucrurile tale sau pe ale altora dar, la fel poți să rogi pe cineva să-ți repare ceva în schimbul unui ajutor. De altfel există o mișcare numită FREECONOMY în cadrul căreia se face schimb de experiență, oamenii ajută cu sfaturi pe cei care doresc să repare ceva.
  4. Ajută și vei fi ajutat (fizic) : câteodată, în gospodărie, ai nevoie de ajutor fizic, de „mână de lucru”. Oferindu-te voluntar, participând la clăcile din comunitatea apropiată, poți beneficia de mână de lucru gratuită, atunci când ai nevoie. Să nu uităm, cu riscul de a repeta – că, dacă ceea ce faci este un bun exemplu, oamenii vor dori să vină să te ajute, în schimbul experienței tale. Aici, Boyle amintește de faptul că o casă „Earthship” (despre care avem un articol) poate fi soluția ideală pentru un astfel de trai. Tot în această ordine de idei, recomandarea mea să luați în calcul construirea unei case din lut sau orice altă casă construită din materiale sau soluții naturale locale….soluții sunt!
  5. Mănâncă gratuit : avem patru posibilități de a ne hrănii gratuit. Una ar fi să grădinărim, ceea ce se poate foarte bine doar din resursele naturii – vezi principiile permaculturii. A doua ar fi să adunăm hrana care ne înconjoară și de cele mai multe ori le ignorăm : ciuperci, fructe de pădure, etc…Apoi, a treia soluție ar fi schimbul, troc-ul de alimente. Dai ce ai, primesti ce ai nevoie. Ca si a patra soluție putem să luăm în considerare ca sursă de hrană risipa din magazine și restaurante….ceea ce nu, nu e gunoi în schimb riști să mănânci produse nesănătoase.
  6. Sănătate gratuită, fără medicamente : „Sunt foarte pretențios în ceea ce privește sănătatea mea. Sunt un vegan, mănânc alimente ecologice, complet proaspete. Mă consider foarte sănătos și fericit și nu primesc răceli sau gripă. Un astfel de trai impune prevenirea bolilor și nu tratarea acestora.” – spune Mark.

Uite aici, un alt articol interesant despre cum să supraviețuiești în sălbăticie.

Știu, veți spune că, „pentru a porni e nevoie de bani, de investiții” dar, sincer cred că se poate și fără. Până la urmă, banii ne ajută să sporim confortul vieții dar, din păcate, pentru a câștiga acești bani, deseori ne riscăm sănătatea, familiile…..și poate ar trebui să definim ce anume, mai exact, înseamnă pentru noi confort? Câti bani, câte zile din viața noastră suntem dispuși să alocăm confortului nostru…

Articolul original, de unde am incercat eu sa traduc esenta,

(cât se poate de bine) o găsești în n limba engleză a in The Guardian!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.