„Socata” – rețeta siropului de soc

O rețetă ușoară și nemaipomenit de aromată, ideală în acest sezon. Este vremea când socul ne răsfață cu parfumul său și am noroc că în marginea pădurii de lângă casă găsesc câte flori vreau. Așa pot să-mi răsfăț musafirii cu socată proaspătă sau sirop de soc pentru tot restul anului.

IMG_3969

Pentru minunatul sirop de soc, iată rețeta:

80 de flori potrivite ca dimensiune, curate, cu polenul in ele (eu nu spăl florile pentru că așa s-ar scutura tot polenul dulce și și-ar pierde din aromă. Am însă mare grijă de unde le culeg, să nu aibă insecte, praf sau uscături pe ele. Când se îndepărtez cozile mai mari, le mai inspectez o dată floare cu floare. Bineînțeles, spălatul ține de opțiunea fiecăruia.)

5 kg zahăr (poate fi înlocuit cu miere, dupü cum vă place de dulce)

5 l apă

120 g sare de lămâie

5 lămâi frumoase, tăiate felii de aprox. 1 cm, cu coajă cu tot

3 lingurițe de salicilat sau aspirină tamponată (numai dacă doriți să îl păstrați pentru iarnă, altfel fermentează).

IMG_3968

Sirop de soc diluat cu apa, felii de lamaie si cuburi de gheata – o minune in zilele caniculare

Se amestecă totul într-un vas mare, se lasa 48 de ore la macerat, departe de soare, dar nu neaparat la rece, timp în care se mai amestecă din când în când. După cele două zile, se strecoară compoziția bine. Veți vedea că rămâne un sirop de culoare frumoasă, aurie ca mierea.

Din aceste cantități obțineți cam 8 litri de sirop.

Notă: Majoritatea rețetelor recomandă fierberea acestui sirop, însă chiar daca faceti doar macerat, garantez că nu veți da greș.

IMG_3975

Siropul de soc nediluat

În zilele toride, cu apă minerală, cuburi de gheață și o felie de lămâie sau mentă, e o băutură răcoritoare și foarte sănătoasă. Este cunoscut că socul are proprietăți antiinflamatoare și ajută digestia. ATENTIE! Nu recomand sa culegeti de pe marginea drumurilor!

Un articol preluat de pe www.povestisasesti.com

Lasă un răspuns

Connect with:

I accept the terms and conditions.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.