O inițiativă pentru combaterea risipei din domeniul alimentar.
Printre cele mai mari probleme cu care se confruntă umanitatea în prezent se numără risipa de hrană, un paradox al unei societăţi care are, deopotrivă, ţări sărace, în care copiii mor de foame şi ţări bogate, în care tomberoanele sunt pline de mâncare, de multe ori neatinsă. O treime din hrana pe care o producem ajunge la gunoi, în timp ce zeci de milioane de copii se duc la culcare flămânzi în fiecare noapte.
O mișcare de amploare tocmai a convins Franța să adopte o lege care obligă supermarketurile să doneze produsele nevândute săracilor și persoanelor fără adăpost. Dar aceasta e doar o mică parte a problemei, pentru că majoritatea alimentelor sunt distruse înainte să părăsească fermele. Uniunea Europeană caută în prezent soluții pentru a interzice magazinelor să mai refuze cantități uriașe de alimente sub pretexte ridicole, punând astfel în cârca fermierilor surplusul de mărfuri și responsabilitatea.
Tomberoanele din București sunt pline cu mâncare. Aruncă românii chiar și mâncare ambalată, îmi spune un bărbat pe care l-am întâlnit în timp ce căuta PET-uri în containerele de prin Berceni. Face “colectare selectivă” de câțiva ani și e uimit de câtă hrană ajunge la tomberon. Mâncarea reprezintă chiar și jumătate din deșeurile de la gunoi. La capătul celălalt sunt oamenii săraci pentru care mâncarea e un lux. Bineînțeles, ne întrebăm “cum e posibil ca unii oameni să moară de foame și mâncarea să ajungă la groapa de gunoi?”.
La nivel mondial sunt multe initiative dar, probabil cea mai reușită și cea mai bine pusă la punct este cea din Germania. Pe site-ul www.foodsharing.de, sunt mii de oameni înscrişi. Site-ul le indică oamenilor unde se găsesc diverse produse, puse în coşuri, care aşteaptă să fie ridicate. Există şi o aplicaţie de telefon mobil pentru a afla adresa celui mai apropiat „coş de produse” şi ora la care este umplut. Pentru cei care nu îşi permit accesul la internet, sunt organizate altfel de puncte de ridicare a produselor alimentare: frigidere puse în diverse zone, de unde oricine se poate servi cu ce produse doreşte din cele aflate la dispoziţie.
Dar ce putem face la nivelul țării noastre!?
Deși este foarte mic numărul celor care vor să facă pași în direcția combaterii risipei alimentare, totuși și în România există inițiative. Una dintre acestea este o petiție (poti semna AICI ) prin care se cere celor în măsură „să creați un cadru instituțional pentru a controla tratamentul neloial aplicat furnizorilor, cum ar fi anularea comenzilor în ultimul moment, o practică prin care producătorii sunt forțați să arunce cantități mari de mărfuri, dar și implementarea la nivel național a unor programe pentru atingerea obiectivului ONU de înjumătățire a rispiei de mâncare până în 2030.”. O altă inițiativă susținută o găsim în mediul online, pe site-ul TOTB (de altfel este și site-ul de unde ne-am inspirat și noi pentru redactarea acestui articol), unde găsim cel puțin două articole unde se pune semnul exclamării această problemă a risipei!
Asociația „Coliba Verde” dorește să se alăture acestor inițiative, prin implicare concretă dar și prin atragerea atenției (în mod repetat) asupra acestei probleme. Ca și prim pas, vom încerca să găsim „puncte de colectare” (de exemplu restaurante, cantine sociale, etc.), magazine dispuse să dea mai departe „deșeurile alimentare” (de bună voie” dar și oameni (probabil pentru inceput la nivel de voluntariat) care să ne ajute în acest demers. O primă idee, un prim început ar fi o „platformă online” (pentru început probabil un grup de facebook) unde vor posta cei dispuși să dea mai departe surplusul dar, și cei care au nevoie vor putea cere ajutor. Orice idee, sugestie, implicare in această direcție este binevenită.