„Earthship” – casa independentă ideală, casa „offgrideri”-lor?

Desi există păreri diferite în ceea ce privește materialele de construcții folosite (mai mult din cauza cauciucurilor dar, acestea ar putea fi înlocuite cu saci umpluți cu pământ de exemplu. Nu uitați că față de România, în SUA, sunt grămezi uriașe de cauciucuri uzate) , „Earthship-ul” reprezintă o casă complet independentă (căutată de „offgrid-eri” ) construită din materiale reciclate precum cauciucuri uzate, doze de aluminiu, sticlă, lemn sau beton si care își controleaza propria răcire, incălzire și electricitate. Termenul de “Earthship” este abrevierea a tot ceea ce inseamnă o construcție ce are la bază un proiect autonom si independent economic.

             

 

Ceea ce este incredibil la acest gen de constructii este căt de luxoase pot fi, pe lângă faptul că sunt practice și ocrotesc mediul inconjurător. Aceste tipuri de construcții sunt ideale în cazul în care dorești să te desprinzi de viața de oraș și să trăiești într-un mod natural si independent.

 

     

Ce oferă? în primul rând libertate – în orice moment. În al doilea rând poate fi construită de aproape oricine. În același timp, costurile traiului cum ar fi electricitate, gaz, încălzire, apă și canalizare sunt reduse. Nu în ultimul rând, te desprinzi de dependența pe care sistemul ți-o oferă ca fiind unica solutie. Orice sistem Earthship include colectarea de apă, canalizare proprie, electricitate ecologică si reciclarea deșeurilor. Aici sunt câteva motive pentru care poți să optezi spre acest tip de locuintă.

 

Case din lut. ATELIER PRACTIC ȘI TEORETIC. Click aici pentru detalii.

1.Earthshipurile sunt incredibile.

Poate fi construit aproape in totalitate din materiale reciclate, si in acelasi timp sa ofere un comfort nemaipomenit.

           

 2.Iti poti cultiva propria ta mancare.

Includerea unui sistem de incalzire solara pasiv este parte din procesul crearii unui earthship. Sistemele solare pasive pot servi de asemena ca sera, oferindu-ti posibilitatea de a avea o mica ferma. Gandeste-te cum ar fi sa ai propriile tale legumele proaspete!

3.Eficient in privinta apei – perfect pentru conditiile secetoase.

Earthshipurile sunt construite sa colecteze apa de ploaie si sa recicleze cat de multa apa este posibil. Apa colectata de pe acoperis este dirijata intr-o cisterna, canalizata si filtrata pentru chiuveta si dusuri. Apa care nu este folosita sau este “murdara” poate fi dirijata spre sera pentru udarea plantelor. Nu se pierde nici un strop. Incalzirea apei se face cu ajutorul soarelui, a biodieselului sau gazului.  Daca este necesar, poate fi racordata si la sistemul de apa curenta a orasului.

4. Energie la costuri mici.

Earthshipurile sunt incredibil de eficiente atunci cand este vorba despre energie, ceea ce inseamna sa ai cateva panouri solare si poate si o turbina de vant. Pentru incalzire, iti instalezi un sistem de soba inteligent si ieftin. Exista metode care nu sunt costisitoare, si in accelasi timp, ofera caldura mare.

5. Un alt beneficiu este ca nu ai facturi.

Este o incantare sa vezi ca gramada de facturi cu care erai obisnuit s-a redus consistent.

6. Sunt usor de construit.

Exista multe exemple de tinere cupluri care si-au construit singuri propria locuinta, fara ajutor doar in 3 luni, fara ca sa fie experti in asa ceva.

7. Costul nu este foarte mare daca folosesti materiale reciclate.

Gandeste-te cum ar fi sa iti construiesti o locuinta comfortabila, decenta si independenta.

Construirea unei astfel de locuinte reprezinta un prim pas spre evolutie, spre a construi o lume mai curata, care sa traiasca in acord cu mediul inconjurator. Intr-o societate in care tehnologia este din ce in ce mai avansata, datoria noastra este sa tinem pasul cu ea si sa folosim ceea ce ne ofera pentru a ne autosustine si a ne reda dreptul la libertate. Earthship-ul este o solutie venita in intampinarea celor care isi doresc un mod de viata alternativ, curajos si responsabil. In acelasi timp, reprezinta un mijloc de durata prin care sa incepem sa dezvoltam un mod de viata prin care sa oferim respect naturii si planetei.

Pentru unii oameni ideea pare foarte atractiva. Pentru altii insa, obisnuiti cu confortul oferit de viata de la oras, poate fi o provocare. Fiecare dintre noi este diferit, si trebuie sa alegem varianta care ni se potriveste cel mai bine. Faptul de a avea variante alternative este totusi un prim pas spre a avea un trai care sa ne ofere perspectivele dorite.

Text preluat de pe www.constiintacolectiva.ro 

Imaginile au fost preluate de pe www.boredpanda.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.