Detergent natural….din castane. Cateva detalii despre acesta.

Dragi prieteni! Nu scriem aceste lucruri pentru că suntem atât de inventivi și creativi încât să așteptăm aplauzele voastre. Nu noi am inventat cele despre care vă scriem. Noi doar le-am studiat, încercat și le-am adaptat nevoilor noastre. Ceea ce scriem este experiența noastră (care pot fi considerate sfaturi), și de ce nu o bibliotecă personală. :). Oricum, le scriem și noi cu gândul ca aceste rânduri să ajungă și la oameni care prima oară „aud” așa ceva și să le fie de folos 🙂

Atât de mult suntem îndoctrinați, învățați să producem încât uităm de sănătatea noastră și de faptul că nu trebuie neapărat să facem și să cheltuim bani. Sunt soluții pentru un trai confortabil, direct din natură.

Ne-am tot gândit că dacă ne mutăm pe terenul pe care urmează să ne construim casa, un teren „virgin” într-o oarecare măsură, fără prea multe urme de poluare, ar fi păcat să mergem noi acolo și să începem să poluăm. Iar poluarea poate să fie și o banală spălare cu mașina de spălat, în momentul în care acesta aruncă apa cu care s-a spălat hainele. O apă în care se amestecă detergenți sau alte substanțe „necesare” spălării.  Căutările noastre vin și datorită faptului că deja ne-am învățat lecția că natura ne oferă soluții complete pentru un trai confortabil și datorită faptului că tot căutăm soluții alternative, ieftine pentru traiul nostru.

Prin căutările noastre la soluții ecologice de spălare a hainelor, cea mai simpatică și cea mai la îndemână soluție ni s-a părut cea cu castane sălbatice..A fost singura care am încercat-o și ne-a mulțumit atât de mult încât nu am mai experimentat altceva. Dar dacă aveți idei mai bune, nu ezitați să ne scrieți :).

detergent naturalIată, în cele de mai jos, cum folosim castanele, cum le pregătim penru spălat rufe : 

În primul rând este bine de știut că miezul castanelor au conținut ridicat de saponine triterpenici ( sunt compuși chimici prezenți în plantele terpenoide. Astfel de familii sunt : Apiaceae si Pittosporaceae).  Saponina este o substanță de origine vegetală care, în contact cu apa, formează o spumă abundentă și persistentă. Este folosită la fabricarea cosmeticelor, a băuturilor (ca agenți de spumare) și a filmelor fotografice, în ind. minieră și în medicină. (nu știam astea, am găsit informațiile pe wikipedia).

Castani sunt aproape oriunde în România, sunt gratis (trebuie doar adunați), se poate stoca ușor, în agățați în saci ventilați.

Prepararea castanelor pentru spălat :

Important de știut este că nu e nevoie de coaja castanelor, doar de miezul acestora. Sunt mai multe variante de a le folosi, Maria a ales varianta în care aceștia sunt fierți. A decojit 5 bucăți cu cuțitul (relativ ușor), i-a tăiat în 4-5 bucăți și a pus castanelel la fiert, în apă fierbinte. A folosit un litru de apă. A lăsat castanele să fiarbă aproximativ 10 minute, după care a lăsat să se răcească și l-a strecurat. Lichidul (oarecum asemănător cu leșia) este ținut în frigider. Această cantitate este suficientă la aproximativ 5-6 spălări. Citeam că este recomandat să folosești cam 100 ml la o spălare, dar având castane din abundență, nu ne uităm la cantitate. Rezultatul afost imediat vizibil, mai ales pe pantalonii băiatului cel mare, care și-a murdărit genunchii pantalonilor cu iarbă. Culoarea verde a ieșit după spălarea cu acest „detergent” :). Spală foarte bine, chiar și la diferite temperaturi. Pentru clătire, noi folosim oțet. Hainele nu au „mirosuri plăcute”, dar nici de chimicale :). Au miros de prospețime în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că acum e mai răcoare afară. :)

O altă metodă de spălare cu castane este să pui acestea la înmuiat pe durata noptii (3-4 bucăți), a doua zi să le pui într-un săculeț de pânză (sau chiar si șosete) și să arunci săculețul printre haine. Poate fi refolosit de câteva ori. Unii au încercat chiar și cu coaja pe ea (au crestat castanele în mai multe locuri) dar aici deja părerile sunt îpărțite, unii spunând că au rămas urme de culoare maronie pe haine, din cauza cojiii. Alții au spus că nu li s-a întâmplat acest lucru.

În orice caz, nu vă așteptați la minuni. Cu această metodă, poți spăla „murdării” obișnuite, dar pentru pete încăpățînate (de exemplu ulei de motor) tot ai nevoie de soluții mai eficiente. Pentru cei care au mania albului imaculat, recomandăm să adauge pe lângă castane și o lingură de bicarbonat.

Un alt sfat bun, cred că ar fi să alegeți castane de undeva unde nu circulă multe mașini, unde nu este mult praf.

Sănătate maximă vă dorim!

Lasă un răspuns

Connect with:

I accept the terms and conditions.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.