În prima fază, pe o altă pagină, am descris puțin cum am ajuns să ne dorim o casă organică, semiîngropată, din lut. Aici, în continuare, aș dori ca pentru cei interesați să detaliez puțin, cu speranța că informațiile vor fi de folos. Încă de la început simt nevoia de a vă cere scuze pentru faptul că nu vă voi arăta poze, desene. În primul rând pentru că nu știu să desenez frumos, în al doilea rând poate că așa vă stârnesc curiozitatea și veți dori să vedeți personal. Nu în ultimul rând, fiind doar la faza de fundație, nu avem imagini cu ce să ne lăudăm 🙂

Pe blog-ul acestui site scriu multe articole mai ales din domeniul construcțiilor ecologice. Aceste articole au scopul de a veni în ajutorul celor care sunt interesați de construcțiile ecologice dar este și o enciclopedie personală unde îmi notez, îmi adun propriile experiențe, informații. Astfel, în descrierea de mai jos, vă voi adăuga o grămadă de link-uri care vă vor ajuta să înțelegeți și voi unele subiecte care poate vă sunt necunoscute.
Viitorea noastră casă (al cărei fundații am săpat-o în toamna anului 2019) este rezultatul unei experiențe mai lungi (nu doar de când ne-am mutat în pădure), acumulată la diferite, ateliere, implicări în mod voluntar sau diferite șantiere de construcții ecologice. O casă ecologică trebuie să fie construită din materiale și soluții (!) naturale, locale. Ea trebuie să fie eficientă (termic), ușor de construit, sănătoasă și ieftină. Construirea casei trebuie să fie o bucurie și nicidecum o bătaie de cap! Pe aceste principii am gândit casa și a trebuit să fac acest lucru luând în calcul ceea ce avem pe teren și în apropierea acesteia. REPET : ceea ce se pare că este ideal pentru noi se datorază faptului că am combinat trei aspecte importante : 1. cunoștințe (multe, zic eu) în domeniul construcțiilor ecologice, „oferta” terenului pe care construim și pretențiile, gusturile noastre vizavi de viață, de design-ul unei case. Astfel, iată rezultatul :
Semiîngropată
Bineînțeles că este un ajutor primit de la Mama Natură, mai exact de la teren : denivelările îmi permit un drenaj adecvat…pentru că folii de plastic nu voi folosi. Sunt cunoscute avantajale bordeielor. Am scris și eu despre astea. Casa va sta într-un „jgheab” de pietriș dar vor fi și drenaje suplimentare. Am ajuns la concluzia că cel mai ieftin (chiar gratis) material de constructii este lutul, atâta timp cât ai un teren. Prin faptul că o construim sub nivelul solului ar trebuie să ajute și la confortul termic iar o parte din pământul scos va fi folosit la construirea pereților. Fiind semiîngropată, cu acoperiș verde se va încadra perfect în mediul înconjurător.
Din saci umpluți cu pământ
Din toată experiența mea, am ajuns la concluzia că pentru mine și familia mea, cea mai la îndemână tehnică de a construi este tehnica cu saci umpluți cu pământ. Mai exact sacii „raschel” (de cartofi) Detalii AICI”
Acoperiș verde, cu structură autoportantă
Alegând aceste soluții, voi avea lumină naturală (și) de sus. De asemenea, se încadrează în mediul înconjurător, iar în ceea ce privește structura s-a dovedit a fi cea mai simplă, rezistentă și ieftină soluție. Am scris experiența proprie despre acest tip de acoperiș AICI!
Termoizolația
Se știe (și dacă nu stii, află acum) că pământul NU termoizolează. Știind acest lucru, îmi făceam unele griji cu privire la eficiența casei. Oricum, faptul că va fi semiîngropată ajută deja dar, ca să mă asigur că îmi vor ajunge 2-3 mc de lemne pe sezon pentru încălzirea casei, am proiectat o seră (un spațiu vitrat) în partea din față a casei, orientată spre sud. Recomand să citești despre EARTHSHIP-uri, de unde ne-am inspirat și noi. Tot de aici ne-a venit și idea unei zone tampon în spatele casei, unde vom avea una sau două rezervoare de 1000 l pentru apă. Zona tampon va rezulta în spațiul dintre peretele nordic și acoperișil care va coborâ până la pământ.
Organic
Design-ul de bază pornește de la două cercuri alăturate. La astea se adaugă zona tampon de la nord, sera din fața casei spre sud și holul dinspre nord-est care va avea un aspect…surpriză. Design-ul organic oferă un comfort climatic mai plăcut, mai rezistent la cutremure, unicitate. Am scris despre avantajele arhitecturii organice AICI!
Spațiu-design
Ca și suprafață utilă, cele două cercuri și holul generos al casei rezultă aproximativ 75 mp. Cercul mare va servi ca și bucătărie și sufragerie dar, probabil că vom „fura” un spațiu cât pentru un pat (cu un perete despărțitor) pentru ca noi, „bătrânii” să avem unde să ne retragem. Cercul mai mic, cu diametrul de 5 m, va fi cameră pentru cei doi cpopii mai mici. Băiatul cel mare, va primi un spațiu cât jumătatea acestui cerc, sub formă de supantă. În fața casei, pe toată lungimea, (cu o lățime de 2,5 m..aproximativ) vom avea sera, spațiul vitrat. Nu știu dacă poate fi considerată ca și spațiu util…
Alte amănunte
Estimez un cost final de aproximativ 5000 euro pentru cei 80-90 mp utili. Cele mai costisitoare elemente vor fi piatra pentru drenaje, geamurile, ușile chiar dacă voi căuta să cumpăr folosite și lemnul. Mobilierul, corpurile sanitare le voi construi personal din lut și lemn, și le voi finisa adecvat. Ne-ar plăcea să terminăm în 12 luni dar…vom vedea pentru că între timp ne mai odihnim, mai alocăm timp copiilor, oaspeților, diferitelor activități.