În anii 2015-2016, când încă nu am avut posibilitatea de a ne bucura de avantajele terenului pe care-l avem în acest moment și pe care dezvoltăm tot ce înseamnă „Coliba Verde”, visam la o casă…..Mult timp ne-a luat (în principiu mie și Mariei ) să o gândim. Să fie pe placul tuturor (și al copiilor) dar, să fie și o casă ecologică, adevărată : sănătoasă, eficientă termic, ieftină, tradițională dar și organică! În același timp să fie și ușor de construit în familie. Da, mulți voluntari ne trec pragul „ușii” și în continuare îi primim cu drag dar, casa nu doresc să o construiesc bazându-mă pe acest aspect. Personal îmi doream o casă tradițională (specific zonei în care ne aflăm) dar la fel de mult îmi doream și o casă cu forme organice, pentru că știam cât de multe avantaje are o casă în care nu vezi nici măcar un perete drept, un colț ascuțit. După multe seri de discuții, desene, a rezultat casa care o vedeți și în imaginea alăturată. Toate astea în condițiile în care, până în anul 2011 (când m-am întâlnit prima oară cu construcțiile ecologice) nici măcar nu ne permiteam să visăm la un teren sau la propria casă! Vreau să vă spun că această casă nu se va construi pe terenul nostru! În cel mai bun caz, am să-l recomand ca și proiect de casă ecologică pentru alți, posibili beneficiari de case ecologică! Mi-ar plăcea să o văd totuși construită pe undeva. De ce am renunțat la acest proiect? Pur și simplu pentru că acum știm că vom putea avea două case : una tradițională și una organică! Nu este minunat? Credeți-ne, nu ne-am îmbogățit! Nu de asta visăm la două case!! Ci pur și simplu pentru că, în timp am învățat cum să construim o casă doar din ce ne oferă natura dar așa cum am mai spus, terenul ne-a deschis orizonturile iar anii următori au fost excelenti pentru a planifica viitorul…atât cel apropiat, cât și cel îndepărtat!
Perioada 2016 – 2019 deși poate părea lungă, a fost foarte benefică pentru a ne plănui căsuța noastră ideală. Chiar dacă uneori nu înțelegeam de ce nu reușim să ajungem la un design final, de ce nu ne putem hotărâ unde să fie exact casa pe terenul de un hectar, se poate că vorba „toate la rândul lor” își are valoarea. Știți, este extrem de important să petrecem timp pe teren și să observăm, să simțim… Asta s-a întâmplat și cu noi. În perioada sus menționată, am locuit în căsuța veche, tradițională venită la pachet cu terenul și resuscitată încet-încet în timp ce o locuiam. Tot în această perioadă, pornit ca și o joacă – dar, dovedindu-se extrem de util – am avut parte de un experiment interesant : am construit CĂSUȚA DIN GRĂDINĂ. S-a dovedit un experiment extrem de util, din multe puncte de vedere, din care am învățat extrem de multe lucruri (nu doar despre case și construcții!)
Ei, din toată experiența asta (observat, simțit, construind, etc) am ajuns la concluzia că, cea mai bună casă pentru noi va fi o casă din lut (cu tehnica „saci umpluți cu pământ”), semiîngropată, compactă ca și design și 100% organică. Pentru cei interesați, am creat o PAGINĂ SEPARATĂ CU DETALII în ceea ce privește planul „Colibei”