Știm cu toții că în România , cel mai vândut , cel mai cunoscut și , probabil cel mai ieftin sistem de termizolare este cel cu polistiren. Se izolează cu acest material mii de case , ba mai mult , sute și sute de blocuri. Este materialul cel mai răspândit și poate cel mai potrivit buzunarelor celor care trăiesc și își câștigă existența în România. În cele mai multe cazuri modul de aplicare a sistemului poate provoca foarte multe discuții , dar întrebarea este dacă acest material este într-adevăr eficient , dacă este sănătos , cât de mult se poluează cu procesul de fabricare sau dacă materialele componente sunt benefice sau au efecte negative asupra clădirii sau a sănătății celor care locuiesc în locuințe termoizolate cu polistiren. Dar totuși , scopul nostru (pe această pagină) nu este de a discuta despre avantajele sau dezavantajele acestui material, ci să vă descriem , să vă prezentăm avantajele unor materiale de termoizolare complet naturale , sănătoase , 100% ecologice. Așadar , în cele de mai jos vă prezentăm câteva din materialele termoizolante naturale , care acum se pot cumpăra chiar și la noi în țară.

Termoizolații naturale : din fibre de lemn ( ”Gutex” )

Plăci din fibre de lemn

Cea mai mare problema a cladirilor vechi este ineficienta energetica. Din acest motiv, diminuarea pierderilor de caldura in aceste locuinte este o necesitate.
Alternativa oferita la polistiren de nemtii de la Gutex este un termosistem complet, fabricat in Germania de 75 de ani din fibre de lemn.
Pe lângă avantajele ecologice (fiind fabricat din fibre de lemn), sistemul Gutex prezintă și o serie de avantaje tehnice.
Plăcile izolatoare Gutex răspund tuturor cerințelor tehnice la care se asteaptă omul de la un produs izolator modern și ecologic. Termosistemul Gutex oferă o protecție excelentă împotriva frigului pe timp de iarnă dar -față de polistiren – izolează excelent și împotriva căldurii pe timp de vară. De fapt, lemnul are capacitatea cea mai ridicata de a înmagazina căldura dintre toate materialele izolatoare. Produsul finit este o placa omogena, cu densitate ridicata, tratata si ignifugata pentru izolarea fatadelor. În țările precum Germania, Elveția, Italia sau Franța, produsele Gutex sunt utilizate pentru recondiționarea clădirilor patrimoniale și pentru realizarea caselor pasive. După cum se știe, țările precum Italia și Ungria au refuzat utilizarea polistirenului pentru izolarea fațadelor în cazul blocurilor și a clădirilor publice. În Germania sun reguli foarte stricte în ceea ce privește utilizarea polistirenului la clădirile publice, fiind un pericol major în caz de incendii.

Termoizolații naturale : din fibre de cânepă  (”Thermo-Hanf”)

Saltele din fibre de cânepă

Termoizolatie de calitate pentru case, constructii noi si renovari. Produs unic pe piata, oferind un bilant CO2 pozitiv. Un produs perfomant, pentru termoizolarea acoperisului, termoizolarea peretilor interiori, termoizolarea peretilor de tip sandwich la case din lemn, izolarea fonica a peretilor si a podelelor, dar si pentru izolarea si realizarea fatadelor ventilate. Se monteaza foarte usor, nu irita pielea si se prelucreaza aproape fara praf. Nu contine substante periculoase mediului sau sanatatii. Datorita stabilitatii dimensionale, se monteaza chiar fara fixare. Nu se taseaza in timp, si nu se mucegaieste – nota 0, cea mai buna la testul de mucegai din Germania. Nu contine albumina, din acest motiv nu este atacata de molii sau gandaci. Capacitatea excelenta de difuzie a produsului Thermo-Hanf garanteaza reglarea automata a umiditatii, ceea ce permite crearea unor conditii climatice foarte placute si sanatoase. Produs fabricat din materii prima naturale, utilizand tehnologii moderne si prietenoase cu mediul. Fiind permeabila la vaporii de apa, pastreaza structura casei in stare uscata in mod permanent, evitand eventualele probleme intalnite la izolatiile conventionale (formarea condensului, aparitia mucegaiului etc)….

Termoizolații naturale – stuful

Plăci de stuf pentru termoizolarea fațadelor

Datorită însuşirilor sale fizice stuful reprezintă un material de construcţie ideal: Acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din şi dintre firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie cum ar fi lutul, lemnul, argila sau varul.  Aceste calităţi îl face apreciat şi în arhitectura modernă. În acest cadru materialele prefabricate din stuf şi-au dovedit eficacitatea, combinând calităţile fizice cu cele ecologice. Producerea acestor materiale necesită un consum redus de energie şi are loc fără utilizarea unor componente chimice, fără emisii şi reziduri

Termoizolații naturale : lâna de oaie

Termoizolații din lână de oaie spălată, procesată, tratată. Acum și în România.

Lâna de oaie are calităţi termoizolante cunoscute de sute de ani, iar din 2003 este recunoscută oficial ca material de construcţii în Uniunea Europeană. Lâna de oaie este un produs natural şi ecologic, folosit ca sistem de termoizolaţie de mai bine de 10 ani în Germania. Asta pentru că un producător german, Alchimea Naturwaren, a inventat un proces de tratare datorită căruia lâna de oaie s-a îmbunătăţit, devenind ignifugă şi rezistentă la carii şi molii. În 2003 a fost aprobată ca material de construcţii în UE, iar nu demult a apărut şi pe piaţa românească. Reglează automat temperatura ambiant. La fel ca un pulover din lână de oaie, şi o termoizolaţie făcută din acelaşi material şi aplicată pe pereţii casei va regla automat temperatura, astfel încât şi costurile de încălzire scad considerabil. O altă calitate a lânii se referă la înmagazinarea căldurii latente. Alchimea lana utilizează umiditatea fibrelor, astfel încât vara, în timpul zilei, pereţii se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldură din condensare. Pentru păturile din lână aplicate ca termoizolaţie se foloseşte numai lână pură de oaie, iar adaosurile utilizate pentru tratare sunt şi ele naturale. Fiind 100% naturală, lâna este recomandată persoanelor alergice şi celor care au diverse afecţiuni ale plămânilor.

Termoizolații naturale : paiele

Poți construi o casă din baloți de paie sau poți termoizola cu baloți de paie o structură existentă

Nu întâmplător am lăsat acest material de termoizolare la finalul prezentării noastre. Din punctul nostru de vedere , paiele sau mai bine zis baloții de paie pot fi cel mai bun , și cel mai accesibil material de termoizolare 100% natural care se găsește în România. Veți zice ”păi cum să izolez casa cu paie?”. Ei bine , casa nu trebuie izolată cu paie ci trebuie construită din baloți de paie. Următoarea întrebare a Dumneavoastră poate fi ”Și să locuiesc într-o casă din chiripici , într-o casă care o ia vântul sau una care arde în câteva minute”. Ei bine , nu trebuie să vă fie teamă de aceste lucruri , deoarece o casă construită din baloți de paie are nenumărate avantaje la care nici nu vă gândiți…..și toate astea au fost demonstrate de specialiști din Germania , Franța , sau alte țări occidentale , țări unde se construiesc deja chiar și școli sau case cu etaj cu pereți din baloți de paie. Pentru a vedea de ce poate fi un material termoizolant foarte bun paiele și ce avantaje are o casă din baloți de paie vă invităm să vizitați pagina noastră dedicată caselor construite din baloți de paie.