Avantajele caselor naturale

In prezent, din ce in ce mai multi romani se orienteaza spre casele ecologice datorita avantajelor pe care le au comparativ cu cele clasice.

O casa ecologica este realizata partial sau integral din materiale naturale, de la structura de rezistenta, structura peretilor si pana la finisajele interioare si exterioare si invelitori. Inca din faza de proiectare se iau in calcul unele aspecte, cum ar fi conditiile de vecinatate si formele de relief. Se evita zonele cu bariere solare (o casa ecologica trebuie sa aiba o buna orientare catre soare), constructii inalte si vegetatie foarte deasa.

Casele ecologice sunt confundate cel mai adesea cu cele din lemn sau pasive. Simpla folosire a lemnului ca principal material de constructie nu face ca o anumita constructie sa fie si ecologica

Dacă pe vremuri, oamenii construiau astfel de case din instinct, în urma apariției materialelor de construcții moderne, cu tot felul de „calități” benefice și a unui marketing din ce în ce mai bun, au început să apară casele a căror materiale conțin tot mai multe materiale dăunătoare asupra sănătății!

Avantajele caselor naturale sunt în primul rând originlitatea, eficiența și faptul că sunt mai trainice decât vor să creadă cei care își doresc vile somptuase din fier , sticlă și beton.

Care sunt avantajele unei case din materiale naturale?

 În primul rând climatul :   Utilizarea materialelor ecologice in construirea unei case imbunatateste automat calitatea aerului din interior. Acest aspect este foarte important, deoarece aerul pe care-l respiram in fiecare zi, cu regularitate, ne afecteaza starea de sanatate, in bine sau in rau, in functie de calitatea si puritatea lui.

În orice anotimp există o umiditate de 50% în casele ecologice. Iarna este excelent, pentru că din cauza aerului uscat există tot felul de probleme cu gâtul. Având umiditate 50%, scăpăm de acestea. Alt avantaj este faptul că energia solară este păstrată între pereţii casei, iar amprenta asupra mediului este aproape 0. Unul dintre cele mai importante avantaje este şi preţul mic de construcţie.

1.Materiale naturale, nepoluante. Materialele de construcții le poți găsi chiar pe terenul unde construiești sau în apropierea acestuia. Acest lucru poate micșora costurile. Deoarece materialele sunt naturale, nu poluezi nici mediul înconjurător dar mai important este că nu pui îm pericol sănătatea celor care vor locui în casă

2. Eficiente, economice. Pereţii din unele materiale naturale au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

3. Rezistență. Casele construite din materiale naturale, contrar temerilor multora care știu prea puține despre acestea, sunt mult mai rezistente la cutremure și incendii. Explicația este foarte simplă : majoritatea materialelor de construcții naturale sunt foarte flexibile, iar unele efectiv nu ard. Dacă se alee o combinație bună a acestor materiale (de exemplu pereti din paie cu tencuiala de argila) putem obtine o casa rezistenta atat la cutremure cat si la incendii. Oricum in institutii din tari occidentale s-au facut teste de rezistenta la cutremur si incendii, iar rezultatele au fost mult peste asteptari. (de ex. o casa din baloti de paie tencuita cu argila, a rezistat la o temperatura de 2000 grade celsius, 180 minute!)

4. Costuri reduse. Din moment ce o casa “verde” este construita folosind materiale durabile si de inalta calitate, pe termen lung costurile de intretinere si renovare vor fi mai mici decat ale unei case standard.

 Costurile acestor tipuri de case pot fi foarte scazute din doua motive : materialele de constructii ne sunt oferite de natura, deci avem de platit maximum transportu acestora, iar al doilea motiv este ca sunt usor de construit, fiind nevoie doar de cunostinte de baza in domeniul constructiilor si una sau doua participari la workshop de specialitate

Printre avantajele unei case eco, se numara si valoarea ei pe piata imobiliara. In cazul in care se hotaraste sa o vanda, datorita acestor imbunatatiri, proprietarul unei asfel de case va obtine un pret mai mare decat ar obtine pe o casa construita in mod standard, neecologica si ineficienta din punct de vedere energetic

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*