Datorită însuşirilor sale fizice stuful reprezintă un material de construcţie ideal: acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din şi dintre firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie cum ar fi lutul, lemnul, argila, varul și cimentul.
Aceste calităţi îl face apreciat şi în arhitectura modernă. În acest cadru materialele prefabricate din stuf şi-au dovedit eficacitatea, combinând calităţile fizice cu cele ecologice. Producerea acestor materiale necesită un consum redus de energie şi are loc fără utilizarea unor componente chimice, fără emisii şi reziduuri. Plăcile pot fi transformate în compost.
Exemplele din Austria şi Germania au demonstrat că folosirea stufului în construcţii nu este depaşită ci din contră, ea reprezintă o technologie orientată spre viitor. În cazul Deltei Dunării folosirea acestui material poate oferi, culturii tradiţionale un impuls economic şi ecologic în direcţia dezvoltării durabile.
Ca nici o altă resursă naturală, stuful este parte integrantă din ecologia şi economia Deltei Dunării – atât ca habitat important şi plantă purificatoare naturală pe de o parte cât şi ca materie primă versatilă pe de altă parte – fapt ce se reflectă foarte bine în arhitectura tradiţională.
Principalele utilizari ale stufului :
– material in constructii: constructia de acoperisuri, garduri, material izolator in constructia tavanelor si peretilor cladirilor;
– baza pentru celuloza si hartie: in prezent nu se mai utilizeaza;
– baza pentru biomasa: sursa de energie traditionala pentru localnici;
– producerea de impletituri: carpete, jaluzele, decoratiuni interioare, pereti despartitori, umbrare pentru sere;
– confectionarea de fascine: folosite pentru protectia digurilor;
Stuful pe acoperiș
Thatching-ul (confecționarea acoperișurilor din stuf) este arta construcției unui acoperiș de vegetație uscată cum ar fi paiele, papura, stuful, vegetația fiind stratificată în așa fel încât apa să se poată scurge în exterior fără să pătrundă și in interior. Este o metodă foarte veche de acoperire a caselor și a fost îndelung folosită atât în zone tropicale, dar și în zone cu clima temperată. Tehnica este încă folosită în unele țări dezvoltate, iar acum reprezintă alegerea celor care doresc un aspect rustic al casei sau a celor care au cumparat deja o casă acoperită de stuf .
Plăci din stuf
Era o perioadă în care mai găseai producători de plăci din stuf în România. Bineînțeles în zona Deltei. Din lipsă de comenzi, aceștia si-au abandonat activitatea. În aceste zile (anul 2020) încă mai poți opta pentru o termoizolare cu plăci de stuf dar acestea vor fi aduse din Ungaria. Prețul pe metru pătrat este foarte aproape de prețul vatei bazaltice. Ca și coeficient termic – pe înțelesul tututror – 15 cm de stuf = 10 cm de polistiren.
Avantajele plăcilor din stuf :
– eliminarea puntilor termice;
– reglarea umidității, deci o casă fără mucegai;
– eliminarea apariţiei unor fisuri sau de prejudiciu, care constituie cauza majora de degradare a fatadelor.
– ușor de montat
– se poate tencui ușor cu orice material natural
Plăcile termoizolante din stuf sunt obținute prin asamblarea tulpinilor de stuf uscat! Asamblarea se realizează prin legarea strânsă a pachetului de stuf, prin intermediul legăturilor din sârmă din oțel zincat (dispuse la o distanță de cca 200mm), și a agrafelor (dispuse la o distanță de aproximativ 60mm), fixate de legăturile din sârmă!
Stuful, termoizolator pur și simplu
Nu ești nevoit să cumperi plăci aduse de departe și nici nu ai nevoie de scule sau utilaje sofisticate pentru a-ți termoizola casa cu stuf. Poți să mergi cu o căruță, să aduni stuf și cu munca ta proprie, poți să termoizolezi casa foarte simplu. Lăsăm imaginile să vorbească de la sine :