Construindu-ți propria locuință îți dezvolți încrederea în tine, ingeniozitatea și simțul comunității. Să nu cheltuiești bani reprezintă o acțiune politică efectivă, chiar și când cumpătarea nu vine dintr-o necesitate economică. Asta ia puterea de la producători, de la vânzători și de la corporațiile care prosperă din dependența oamenilor de ei. Ceea ce urmează reprezintă o listă de verificare ce reinterează sensibilitățile economice ce se ivesc atunci când îți construiești propria casă :

Fă economii în avans, rezerve de bani pentru a plăti toate materialele de care ai nevoie, pentru unelte, pentru ajutor specializat, taxe, șpăgi și autorizații. Dacă poți, economisește bani și pentru a acoperi traiul de bază în perioada în care construiești astfel încât să te concentrezi cu toată atenția pe proiect.

 Fii econom până la maxim. Fii de o modestie fanatică până te muți în casă – va  fi o chestiune de doar câteva luni. Nu mânca în oraș; nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Toată ideea este să termini prima fază a locuinței tale fără să faci datorii. 

Mută-ţi domiciliul pe locul de construcţie.Locuiește într-un adăpost temporar pe locul de construcție, astfel încât să nu plătești cheltuieli casnice cât timp construiești. Împrumută un cort mare sau cumpără-ți o rulotă de 200 de dolari. Asigură-te că este suficient de neplăcută astfel încât să fii stimulat să termini măcar o parte a clădirii tale înainte ca vremea să se răcească 

Începe la nivel mic. Fă construcția mică la început pentru a te menține în buget și în intervalul de timp stabilit. Planifică să adaugi doar ceea ce ai nevoie neapărat, pe măsură ce timpul și bugetul îți vor permite.

Planifică în avans. Există un principiu al permaculturii care spune că, „Întotdeauna plătești mai mult pentru urgențe.“ Acesta este cu atât mai valabil și în construcții. Când începi să construiești, asigură-te că ai tot ce îți trebuie pe locul de construcție. O raită de ultim moment la magazin consumă timp, energie și bani. Începe să aduni materiale cât de curând, chiar dacă nu știi unde și cănd o să construiești. În felul ăsta poți profita de ceea ce îți pică în drum gratuit sau ieftin. 

Foloseşte numai ce ai disponibil. Ajustează-ți proiectul în funcție de materialele pe care le ai la îndemână. Folosește materialele disponibile de pe locul de construcție pe cât mai mult posibil: solul, pietrele, copacii uscați. Dacă nu găsești sau nu-ți permiți ceva ce crezi că îți trebuie, gândește-te la posibilitatea că poate chiar nu ai nevoie de acel ceva. Ce altceva ar putea merge folosit? Dacă pur și simplu trebuie să ai acele uși franțuzești sau acea fereastră cu vitraliu, dar nu ți le poți permite, dă-i înainte și fă-le ramele. Apoi acoperă spațiile temporar cu altceva până când faci rost de bani pentru uși sau vitralii.

Dezvoltă rezolvarea creativă a problemelor.Învață să te întrebi, în ordinea asta: Ce încerc să rezolv? Care este cea mai simplă și mai creativă cale? Cum să folosesc ceea ce am deja, sau să folosesc ceea ce pot găsi gratuit? Pot face o afacere cu un membru al familiei, un prieten sau un vecin? Cheltuirea banilor ar trebui să fie ultima opțiune, păstrată pentru desert; felurile principale trebuie să fie gratuite.

Fă-ţi tu casa, cu prietenii şi familia.Proiectează-ți clădirea în conformitate cu abilitățile pe care le ai – ale tale sau ale ajutoarelor voluntare. Forța de muncă este costisitoare, în special cea calificată, precum cea a zidarilor, dulgherilor sau a reparatorilor de acoperișuri.

 Evită utilajele. Poți să te descurci și fără ele. E posibil să dureze ceva mai mult timp, dar dacă nu ești constructor angajat, prin munca susținută, economisești bani. Mașinile întotdeauna costă mai mult decât te aștepți – în combustibil, întreținere, accidente, greșeli, amânări cauzate de defecțiuni, impactul asupra mediului și repararea manuală a daunelor pe care le provoacă.

Verifică zonele unde sunt demolări şi tomberoanele şantierelor. Alți oameni aruncă lucruri de care tu ai nevoie, în special lemn, uși și ferestre, țevi și materiale de instalație electrică. Le faci un favor luându-le aceste lucruri, economisindu-le taxa de gunoi. Multe gropi de gunoi dau deoparte materiale de construcții gratuite. Sună-i pe cei care fac săpături pentru camioane gratuite de pământ pentru cob și spărturi de beton pentru fundație. 

Întreabă de materiale donate.Povestește oamenilor despre ceea ce faci. Ar putea să devină entuziasmați și să dorească să te ajute. Oamenii care-și fac curat prin grămezile de lucruri folositoare din garaj deobicei caută pe cineva căruia să i le doneze. Oferă-te să-i ajuți la curățenie și dă deoparte tot ce ei nu mai vor. Stabileștete ca un centru de resurse educaționale; oamenii vor vedea ceea ce oferi ca servicii de valoare. Am primit lână pentru izolație de la oierii care voiau să ne susțină munca. Am primit, de asemenea,lemn, ferestre, uși și șindrilă veche.

Construieşte! Fă-ți propriile ferestre și uși, luminatoare, mobilă și birou. Fă-ți propriile unelte. Ele pot fi brute, funcționale și frumoase.

Repară!Înlocuiește foaia de geam spartă, bandajează o bârnă crăpată sau un stâlp de lemn crăpat. Banda izoler și sârma sunt indispensabile în orice trusă de scule.

Împrumută!De multe ori poți găsi pe cineva care are deja unelte specializate de care poți avea nevoie ocazional, pe care ei ar fi dispuși să ți le împrumute. Ia în considera-re să înființezi o bancă de împrumutat unelte a comunității constructorilor în cob. 

Fă schimb! Fă cunoștință cu alte persoane care-și construiesc singuri casele și oameni pasionați de a-și meșteri singuri lucrurile. Oferă-te să schimbi munca și surplusurile tale cu lucruri care îți trebuiesc și pe care le au ei, sau pentru specializare. Oferă-te să-i înveți să construiască în cob în schimbul muncii sau a materialelor. Ia în calcul și opțiunea de a crea un grup de constructori în cob, grup care să ridice casa fiecărui membru.

Dacă altfel nu se poate, cumpără,dar la mâna a doua.Înainte de a merge la magazinul de materiale de construcții, încearcă la un centru de reciclare. Multe orașe au întreprinderi specializate pe recuperarea de materiale, inclusiv lemn, piese și sticlă.În afară de faptul că ești responsabil social și ecologic, cumpărând la mâna a doua poți face economii însemnate. Materialele folosite adaugă personalitate casei tale