Din moment ce podelele au parte de trafic intens, o podea de pământ va ceda în timp şi va crea foarte mult praf dacă nu esteimpermeabilizată. Alegerea noastră este calea non-toxică, naturală, care va înfrumuseţa pământul, în timp ce va oferi un nivel mai înalt de protecţie. Substanţa de impermeabilizare cel mai des folosită pentru o podea de pământ este uleiul de in. Aplicat corect, uleiul de in poate oferi nu numai trăinicie, ci şi rezistenţă la apă, permiţând spălarea unei podele de pământ. Cheia pentru aplicarea uleiului de in pe o suprafaţă de pământ este modul în care se face aceasta.

Cu cât uleiul de in penetrează mai mult suprafaţa de pământ, cu atât oferă mai multă protecţie. Există două modalităţi de a atinge o penetrare cât mai profundă. O modalitate este de a tăia uleiul de in cu o cantitate de diluant. Noi preferăm folosirea unui solvent pe bază de citrice, decât a unuia pe bază de petrol, datorită riscurilor asociate cu produsele petroliere, mai ales într-un mediu închis. Chiar şi cu un diluant pe bază de citrice, aerisiţi bine pentru a se usca.

Uleiul de in va întuneca în mod considerabil culoarea pământului uscat pe care este aplicat. De asemenea, va şi schimba într-un fel culoarea — roşu va deveni maro închis etc. Pentru a încerca să menţinem culoarea pe cât posibil, amestecăm stratul de tencuială finală, aplicată cu mistria, cu liant pe bază de cazeină. Liantul pe bază de cazeină pare să adauge un nivel de protecţie a culorii, în timp ce permite grundului pe bază de ulei să penetreze. Pentru a fi siguri, încercaţi un petic de testare într-o locaţie discretă, pentru a vedea ce funcţionează mai bine.

În mod tipic, o podea de pământ primeşte cel puţin trei straturi de ulei. Acest lucru permite penetrarea suprafeţei de pământ. Există două modalităţi în ce priveşte amestecarea şi aplicarea uleiului şi a solventului. O modalitate este de a merge de la mai subţire la mai gros. Adică primul strat trebuie să conţină 75 procente solvent pe bază de citrice şi 25 procente ulei de in. Cel de-al doilea strat va merge la 50:50, iar cel de-al treilea este format din 25 procente solvent şi 75 procente ulei. Orice start suplimentar va avea un raport mai mic. Lăsaţi fiecare strat să se usuce complet înainte de a-l aplica pe următorul. Acest lucru poate dura între 24 şi 48 de ore, în funcţie de umiditatea relativă.

Frank Meyer creează podele de pământ bătătorit în Texas. El susţine că, datorită umidităţii, stratul de ulei trebuie proporţionat invers faţă de ceea ce am descris mai sus. Primul strat conţine 25 procente solvent la 75 procente ulei, iar fiecare strat următor primeşte din ce în ce mai mult solvent, până ce ultimul strat va conţine cel puţin 75 procente solvent la 25 procente ulei. Bill şi Athena Steen creează structuri superbe din baloţi de paie cu podele de pământ. Și ei sugerează începerea cu un ulei mai gros şi finalizarea cu unul subţire, deşi ei locuiesc în zona aridă de sud-vest. O alternativă este folosirea unei a treia metode, care funcţionează bine atât în mediile umede, cât şi în cele aride. Mai degrabă decât să adăugăm un procent de solvent, noi încălzim uleiul într-un boiler dublu. Acest lucru subţiază uleiul în mod natural, ceea ce îi permite să penetreze în podeaua de pământ. Ceea ce am aflat este că şi la a treia sau a patra aplicare, uleiul încălzit încă penetrează. Deseori, în cazul uleiulu diluat cu citrice, al treilea strat începe să se aşeze pe suprafaţă în zone în care nu mai penetrează, lăsând o urmă de reziduu lipicios

 Acest lucru nu se întâmplă la fel de repede cu uleiul încălzit. Deoarece solventul pe bază de citrice este destul de puternic, aplicarea acestui ulei cald este mai uşor de făcut şi pare că se usucă mai repede şi miroase mai puţin.Indiferent de modalitatea în care uleiul se aplică pe podea, acest lucru se face în aceeaşi manieră. Folosim o bidinea mare, moale, pentru a aplica uleiul, împrăştiindu-l în mod egal pe suprafaţa de pământ. După două sau trei straturi, podeaua de pământ capătă un grad de tărie şi rezistenţă la apă, dar doar un grad. Putem să ne oprim aici şi să facem mentenanţă periodică prin aplicarea straturilor suplimentare în fiecare an dacă este nevoie. Dar, aşa cum am menţionat mai devreme, uneori o cantitate de ulei stă la suprafaţă şi rămâne lipicioasă. Pentru a corecta acest lucru şi pentru a crea o suprafaţă tare, lavabilă şi (dacă se doreşte) ceruită, trebuie să mai adăugăm un pas.

Acest pas final înseamnă aplicarea unui grund natural peste podeaua pe care s-a aplicat ulei. Folosim o finisare naturală pe bază de ulei, care este făcută pentru lemn, dar merge la fel de bine şi pe suprafeţele de pământ. Aceasta se numeşte Finisaj pentru podele din răşină naturală şi este făcută de Bio-Shield Paints. Două sau trei straturi din acest finisaj vor crea o suprafaţă îndeajuns de tare pentru a fi spălată şi chiar ceruită. Două straturi au rezistat ani de zile pe podeaua noastră de pământ cu piatră de la Honey House, fără alte lucrări de mentenanţă.

 În ceea ce priveşte aplicarea uleiului sau a unei combinaţii de solvent/ulei, permiteţi ca fiecare strat să se usuce complet înainte de a continua cu straturi succesive. Acest lucru poate dura cel puţin 24 de ore per strat, dacă vremea este uscată şi caldă, şi până la 48 de ore între straturi, dacă vremea este rece sau umedă. Este mai bine să aşteptaţi mai mult pentru a vă asigura că stratul precedent este complet uscat înainte de a trece la următorul.

Pentru cele mai bune rezultate, acest strat de finisaj tare trebuie aplicat cu pensula, în toate direcţiile şi în strat subţire. Acest grund merge la fel de bine pe pământ, piatră şi lemn. Deşi este destul de scump, compatibilitatea sa, uşurinţa cu care se prelucrează şi rezultatul final frumos merită cheltuiala. O podea de pământ construită şi finisată corect este neîntrecută în frumuseţe şi confort. Începeţi cu proiecte mici şi treceţi gradat la proiecte mai mari. Când cineva observă cât de frumoasă şi practică este podeaua voastră de pământ, timpul de lucru pare nesemnificativ. Materialele pentru construirea unei podele de pământ sunt de obicei disponibile la locul construcţiei şi uşor de procurat, cu puţin efort din partea voastră.

Eforturile vor fi răsplătite de experienţa de a fi creat ceva frumos, cu propriile voastre mâini, ceva ce este şi confortabil, şi blând cu mediul înconjurător.