Resursele naturale minerale reprezintă acumulări  naturale susceptibile de a fi exploatate, înglobând  produse miniere: minereuri metalifere, minerale  industriale, materiale de construcţie (nisip, pietriş,  perlit, vermiculit etc.), minerale şi roci ornamentale,  combustibili minerali solizi (turbă, cărbune), fluizi  (petrol, gaze naturale). Dintre resursele  naturale cu aplicaţii în construcţii, insuficient  exploatată şi utiliza tă, o reprezintă roca perlitică.

  Perlitul este o rocă vulcanică, cu structură vitroasă,  de compoziţie riolitică, cu 2-5% apă de constituţie. Perlitul  are proprietăţile unui material cu stabilitate chimică şi  termică, proprietate considerată premisă importantă  pentru “tehnologii curate” în condiţiile executării lucrărilor  de construcţii şi procesării materialelor de construcţii cu  utilaje performante, corect exploatate.

Perlitul nu poluează atmosfera cu emisii de compuşi  toxici periculoşi (pulberi cu metale grele şi hidrocarburi  policiclice aromatice). În ceea ce priveşte apa şi solul,  perlitul este de asemenea nepoluant prin lipsa compuşilor cu metale grele şi a compuşilor organici toxici  periculoşi. Deoarece perlitul este o formă a sticlei  naturale este clasificat din punct de vedere chimic inert şi  are pH-ul aproximativ 7.

Perlitul este extras din mină şi expandat în toate ţările din  lume: Statele Unite, China, Grecia, Japonia, Ungaria,  Armenia, Italia, Mexic, Filipine şi Turcia. La noi în ţară  perlitul este obţinut şi expandat la Medieşu Aurit  cu diferite granulaţii şi următoarele proprietăţi. Prin încălzire (850-1110 C) expandează,  mărindu-şi de 10-20 ori volumul, generând un material uşor, incombustibil.

Dintre avantajele utilizării perlitului se pot enumera:

− greutate mică

− uşor de mânuit, amestecat, transportat

− uşor de punere în operă uşoară

− umiditate foarte mică (< 1 %)

− bun izolator termic, acustic, ignifug.

Datorită caracteristicilor specifice şi avantajelor utilizării  sale, perlitul poate fi folosit în construcţii pentru  materialele termoizolatoare şi de finisare: tencuieli uşoare,  mortare de protecţie ignifugă, cărămizi şi blocuri ceramice  uşoare, materiale compozite fasonate, plăci pentru  plafoane, dale, placaje exterioare etc.. Impactul soluţiilor  propuse este deosebit asupra unui mare număr de factori  interesaţi (societăţi de proiectare şi execuţie, trusturile de  antrepriză construcţii-montaj, firmele specializate de  construcţii şi finisaje, micii întreprinzători, persoane fizice).

Perlitul expandat

PERLIT EXPANDAT ( EXPENDED PERLITE) – cunoscut si sub denumirea de “perlita”, este un material anorganic granular, natural, ce contine dioxid de siliciu (SiO2), in proportie de aprox. 75 % si oxid de aluminiu (Al2O3), in proportie de aprox. 23% , perfect uscat, steril, ecologic , extrem de usor, excelent termoizolant, foarte stabil chimic, nedegradabil in timp, care nu arde si poate fi utilizat, la fel de eficient si fara nici un risc, atat la temperaturi obisnuite ale mediului ambiant, cat si in conditii deosebite, la temperaturi extreme, de minus 200 C sau plus 850 C.

Materia prima este roca perlitica naturala ( roca vulcanica solidificata in apa). Aceasta se concaseaza, se macina si se sorteaza pe fractii granulometrice.

Perlitul expandat este obtinut prin tratarea termica a rocii perlitice la aprox 1.000 C, in cuptoare speciale.

In timpul procesului de fabricatie, roca macinata curge, sub forma unui fir, intr-o flacara de gaz. La temperatura de aprox 1.000 C se produce, instantaneu, fenomenul de expandare, care consta in cresterea brusca, de 5 – 27 ori, a volumului granulelor.

In timpul procesului de expandare, umflarea granulelor este insotita si de spargerea partiala a acestora rezultand o distributie granulometrica cuprinsa intre 0 – 10 mm.

In ultima etapa de obtinere, perlitul expandat este sortat pe fractii granulometrice, obtinandu-se granule diverse sau pulberi.

Perlitul expandat poate fi utilizat IN VRAC dar si ca AGREGAT USOR, in mortare, sape, si betoane termoizolatoare, usoare si fonoizolante.

Cei care își construiesc case naturale, utilizează cel mai des perlitul la termoizolarea podelei sau în sobele rachetă!

Perlit găsiți AICI

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*