Cobul este un material nemaipomenit. Este atât de puternic încât puteți sculpta cu el în afara zidului, modelând rafturi sau canapele care dau în cameră. Suprafețele pentru depozitare sau pentru ședere încastrate în zid fac economie de spațiu în interior. Faceți un loc frumușel de stat la fereastră, construind o băncuță la baza unei ferestre mari. Atunci când construiți mobila din interior, luați în considerare nivelul final al pardoselii, astfel încât să aibă o înălțime confortabilă.
Puteți lua măsurile scaunelor sau canapelelor Dvs. preferate pentru a vă construi un loc de stat confortabil. Dacă vreți să construiți locuri mai mari pentru șezut sau polițe, s-ar putea să fie nevoie să adăugați material suplimentar sub consolă înainte de a o sculpta. Acest lucru vă va economisi timpul, pentru că a construi în consolă este o muncă migăloasă și de durată. Adăugați paie și argilă suplimentare în amestecul de cob pentru a obține cobul ranforsat.
Construiți din aproape în aproape, lăsând suprafețele aspre și pline de găuri. Lăsați să se usuce suficient de bine pentru a se susține singur înainte de adăuga din nou cob ranforsat. Asigurați-vă bine că materialul nou adăugat s-a prins bine de materialul abia întărit.
Lucrul cu cob ranforsat cere răbdare și ceva practică. Uneori, consola cade. Nu vă panicați, reluați lucrul într-un ritm ceva mai lent. Puteți înfige bețe sau paie pentru a susține consola. Ele vor susține greutatea până când se întărește cobul și aduc un plus de rezistență la întindere. Dacă vreți să folosiți ceva pentru a susține temporar consola până când aceasta se întărește – de exemplu, un balot de paie sau o găleată – îndepărtați-l a doua zi; altfel va înțepeni acolo pe măsură ce cobul se usucă și intră la apă.
Puteți să vă demolați mobila și polițele dacă nu o să vă mai fie pe plac mai târziu. Se poate adăuga mobila de cob și după ce se încheie construcția casei, dar va fi mai ușor și mai trainic dacă o faceți în timp ce ridicați casa.
NOTĂ : Informatiile de pe această pagină au fost preluate de la editura TEI. (TRADUCERI ECOLOGICE INDEPENDENTE) Vă încurajăm să descărcați toate fișierele traduse de acești oameni minunați.
Șeminee de cob
Din cob se pot modela șemineuri. Șemineurile sunt foarte frumoase și romantice, dar nu tocmai eficiente energetic. În The Earthbuilders Encyclopedia există planuri pentru șemineuri și multe șmecherii pentru șemineurile din chirpici care pot fi adaptate cu ușurință la cob. Sobe pe lemne tencuite cu cob.Vă sugerez să citiți câte ceva despre principiile de bază ale eficienței sobelor pe lemne.
Soba metalică și hornul pot fi tencuite cu cob, lăsând desigur acces la ușiță. O idee bună este să faceți un strat de izolație între metalul fierbinte și cob, folosind vermiculit sau cenușă de lemn. Izolația asigură arderea mai intensă și mai eficientă a focului. După ce căldura trece prin izolație, ea va fi depozitată în cob, emanând căldura în casa Dvs. și după ce focul s-a stins. Sobele pot încălzi bănci de cob, creând locuri călduțe, numai bune pentru șezut. În multe țări, sobele și hornurile sunt făcute integral din cob.
Sculpturi murale
Cobul este un material care invită la sculptură, pentru că este grozav de flexibil! Puteți modela în relief în timp ce construiți cu el. De asemenea puteți crea pante sau nișe artistice în perete. Sau puteți modela un volum mai mare pe care, după ce se întărește puțin, îl puteți scobi în forma dorită. Puteți adăuga o sculptură pe un perete deja uscat dacă îl zgâriați bine, îl umeziți și bateți pe jumătate câteva cuie care să susțină cobul proaspăt adăugat. Dacă adăugați sculpturi mari la ziduri deja uscate, folosiți piroane mari. Pentru a ușura greutatea materialului puteți folosi un amestec de o parte cob la o parte pastă de hârtie macerată. Dacă la un moment dat vă hotărâți că nu puteți trăi cu această sculptură sau doriți so schimbați, puteți să faceți aceasta fără nici o problemă. Unul din lucrurile cele mai minunate cu privire la cob este ca îl poți modela și schimba fără limite. Orice rafturi de lemn, suporturi de raft, blaturi sau piese de suport pentru dulapuri sau mansarde pot fi înzidite în cob în timpul construirii. Este mult mai ușor să modelați cobul moale în jurul lemnului decât să tăiați ulterior lemnul după forma organică a cobului uscat. Tot ce înzidiți din mers vă va scuti ulterior de multă bătaie de cap cu tăierea lemnului. Puteți păstra lemnul curat învelindul cu cârpă sau folie în timpul lucrărilor. Blaturile, podeaua mansardei sau rafturile mai solide pot fi folosite pe post de schele în timpul lucrărilor. Înainte să vă urcați, asigurați-vă că materialul sa întărit îndeajuns pentru a susține greutatea lemnului proeminent cu tot cu greutatea Dvs. pe el. Dacă vreți să adăugați blatul sau podeaua pardoselii mai la urmă, lăsați un rost mic de 4-5 centimetri la care să îl atașați ulterior. Pentru a susține ceva mic precum un raft sau un blat, compensați făcând zidul puțin mai gros sub pervazul creat. Pentru mansardă, ați putea face întregul zid ceva mai gros începând de la fundație în sus. Puteți tăia blatul (sau scândurile de tavan) pentru a se potrivi pe polița creată. Umpleți toate golurile dintre blat și perete cu cob sau amestec de tencuială.
Blaturile ar putea avea nevoie de „picioare” suplimentare pentru a le susține marginea exterioară. Le puteți face din lemn sau din cob. Aceștia pot susține și rafturile de sub blat. Dacă vreți să atașați uși de dulap, înglobați o piesă de lemn de care să atașați balamalele. Amintițivă să adăugați ceva care să ajute la fixarea lemnului în cob. post de trepte care ies în consolă. Cobul este foarte rezistent și poate să țină cu ușurință lemnul la locul lui. Acest sistem de scară a fost folosit de secole, dar nu este foarte sigur pentru copii și nu va trece de anumite autorizări de construcție.
Crearea de nișe sau casete în pereți
Nișele sunt un spațiu adâncit în perete pentru a crea un mic sanctuar, un raft de cărți sau un loc pentru lumânări. Nișele sunt distractiv de realizat pe măsură ce construiți. Dacă terminați un perete iar ulterior realizați că ați fi dorit să fi construit o astfel de nișă în el, puteți face acest lucru, dar nișele sunt mai ușor de făcut dacă materialul este încă umed.
Dacă înglobați sticle colorate prin peretele de fundal al nișei în care aprindeți lumânări sau alt corp de iluminat, veți vedea lumina colorată strălucind prin pereți când sunteți afară.
Partea superioară a nișei va fi tratată ca orice altă deschidere. Va avea nevoie de un buiandrug sau de o arcadă. Dar dacă nișa nu este mai lată de 30 de centimetri puteți uita de regula buiandrugului și a arcadei și vă puteți lăsa imaginația să zburde. Pereții mai subțiri din fundalul nișelor vor izola mai puțin decât părțile mai groase ale zidurilor. Dacă locuiți în zone foarte friguroase, puteți renunța la ideea nișelor. Cărțile sunt un bun izolator, așa că puteți face nișe bibliotecă, construind rafturile pline cu cărți apropiate între ele.