Lână de oaie este unul dintre cele mai bune izolatoare naturale cunoscute, pentru care motiv desigur și noi (și oile) o purtăm. Indicele termic al acesteia este chiar mai bun decât cel al fibrei de sticlă. Spre deosebire de celelalte materiale, lână continuă să izoleze chiar și atunci când este udă și este relativ rezistentă la flacără. Lâna poate fi deteriorată de molii, dar dacă lași lanolina (o unsoare de protecție produsă de oi) pe ea, sau dacă o amesteci cu borax, talaș de cedru sau naftalină, moliile vor fi descurajate. Noi, la Coliba Verde, ne-am izolat acoperișul unei căsuțe de lut cu lână de oaie …crudă. . Când ne-am dus să facem rost de lână, am întrebat fermierul dacă acesta a avut vreo problemă cu moliile. Fermierul s-a uitat mirat și a urmat o tăcere de cinci secunde. În cele din urmă a spus el cu mare convingere: „Mnoaaaa. . . pân’ acu’ n-am văzut nici o molie pe vreo oaie!“

În România sunt mai multe cazuri în care s-a folosit lâna de oaie crudă (crudă înseamnă că se scoate mizeria din lână și eventual se lasă o vară atârnată pe gard , pentru a fi spălată de ploi) iar experiențele sunt mai mult pozitive. Unii s-au plâns de miros, alții de molii. Experiența proprie (ca și constructor și consultant implicat în mai multe proiecte) ne arată că atâta timp cât lâna nu este expusă dar „respiră” (de exemplu între căpriori finisajul din interior fiind tencuială sau pe pereți termoizolați cu lână la fel, finisajul fiind o tencuială naturală) funcționează în timp, destul de bine.

Ianto Evans, renumit constructor de case naturale, de asemenea a folosit pentru termoizolarea acoperișului lână de oaie și a preferat să o pregătească chiar el. Iată experiența lui :

„Un mod tradițional de spălat lâna este să o lași în saci într-o apă curgătoare pentru o perioadă mai lungă de timp. Evită folosirea săpunului pentru că îndepărtează lanolina (care probabil respinge moliile). Deasemenea, nu încerca să speli lâna vrac într-o mașină de spălat de uz casnic. Fibrele au tendința de a se înfășura în jurul axului și pot provoca un adevărat coșmar.  În schimb, poți spăla lâna într-un sac de ceapă sau în alți saci cu ochiuri largi. Am avut rezultatebune alternând scufundarea și scoaterea lânii într-o cadă de baie plină cu apă. Dupa ce ai spălat-o, întinde-o pe rafturi afară, să se usuce la vânt. Uscarea durează mult și artrebui să fie făcută pe vreme foarte uscată. În final, scarmănă lână cu o perie pentru a o face cât mai pufoasă, căci așa va izola mai bine. Sau, mai bine, găsește pe cineva care are o mașină de dărăcit. Noi, după ce am urmat toate aceste proceduri de lungă durată și dificile pentru prima noastră izolație de acoperiș, a doua oară am folosit saltele întregi de lână mai mult sau mai puțin in forma brută de cum au fost tunse de pe oi, doar cu tăierea bucăților de bălegar prinse între fire. Ne-a îngrijorat faptul că gunoiul de grajd rămas în lână ar duce la o epidemie de muște și de mirosuri grele,dar, pentru că izolația era separată bine de spațiul de locuit (cu o folie de material plastic și un plafon de lemn), probabil nu ar fi fost probleme mari. Atât mirosul de oaie, cât și populația de muște păreau să scadă rapid….spune Ianto Ewans!

Dacă nu ai încredere în soluțiile descrise mai sus dar, îți place ideea de a folosi lâna de oaie ca și termoizolație, ai posibilitatea de a cumpăra sisteme performate, prefabricate sub formă de saltele sau la vrac. Curățate, spălate, tratate împotriva insectelor și a incendiilor. Poți cumpăra astfel de salte aduse din Germania (furnizate de www.naturalpaint.ro) sau de la producător din România ( www.lanaterm.ro )