Pe lângă soluția ideală de a te răcori într-un bazin sau dincolo de gândul la lux, iazurile naturale pot fi o necesitate pentru viitorul nu foarte îndepărtat, mai ales acolo unde vara, lipsa apei prezintă o problemă din ce în ce mai mare. Acestuia i se pot atribui functiuni dintre cele mai diverse: spatiu relaxant, refugiu pentru animale, sursa de apa pentru gradina, etc. Iazul natural prezinta aceasta caracteristica cameleonica, avand puterea de a fascina, indiferent de sezon.
Iazurilele naturale de inot nu folosesc o tehnologia complexa a sterilizarii sau a filtrarii chimice. In schimb ele se bazeaza pe o tehnologie naturala infinit mai sofisticata: echilibrul ecologic. La fel ca un lac natural, micro-organismele descompun masa organica in substante pe care plantele le pot folosi ca nutrimente.
Utilizarea procesului natural intr-o activitate artificiala cum este construirea piscinelor a fost experimentata pentru prima oara in Austria, in anul 1985, de catre Peter Petrich si compania Biotop. De atunci, principiul a cunoscut o larga raspandire in Europa continentala, fiind folosit atat pentru locuintele personale, cat si pentru hoteluri sau statiuni. Bazinele de inot mentin echilibrul natural, se curata singure si sunt estetice. In loc sa fie ingrijorati de faptul ca sanatatea le poate fi afectata de clorul din apele tratate chimic (care poate ataca ochii si membrana mucoasa, provocand astm sau congestii nazale), inotatorii se pot simti acum in siguranta, inotand intr-o apa curata si proaspata.
Functionarea piscinelor ecologice este foarte simpla: apa este filtrata, trecand prin mai multe bazine alaturate piscinei, unde diferite culturi de plante, atent selectionate, o curata si o oxigeneaza. Mai intai, apa murdara este „aspirata” de frunze si alte particule mai mari cu ajutorul unor pompe speciale, dupa care, ea trece, prin niste conducte ingropate, dintr-un bazin in altul, pana cand microorganismele sunt „inghitite” de diferitele specii de plante de apa, astfel incat aceasta apa redevine curata si oxigenata.
Design – „camerele” piscinelor ecologice:
1. suprafata iazurilor – iazurile naturale sunt mai spatioase decat piscinele tratate chimic, necesitand, pe langa suprafata de inot, o suprafata in plus dedicata plantelor care mentin echilibrul ecologic. Unul sau doi pereti al iazului se vor ridica deasupra apei, pentru a permite accesul inotatorilor. Ceilalti pereti (cei dintre suprafata de inot si zona cu plante) vor fi scufundati 100 mm. sub apa.
2. zona dedicata inotului – are o adancime cuprinsa intre 1,5 si 2,5 m. Aceasta zona poate fi imprejmuita de pereti si acoperita cu placi ceramice.
3. zona de „regenerare” – o zona marginala in care sunt sadite plante acvatice si semi-acvatice. Aceasta zona trebuie sa fie cel putin la fel de intinsa ca si zona dedicata inotului. Plantele acvatice cresc in pietris (fara humus), astfel ca sunt fortate sa-si procure hrana (nutrimentele) din apa. Astfel ca acestea (zeci de specii de alge, trestii, nuferi) sunt alese cu grija de specialisti, fiind specializate pentru a „digera” particulele din apa piscinei, astfel incat se creaza un sistem complet de purificare. Plantele folosite sunt specii obisnuite, usor de colectat din balti si lacuri
4. camera de pompare/aspirare – o pompa speciala extrage apa de la suprafata piscinei, o aspira, pentru a elimina corpurile plutitoare, dupa care apa trece prin zona de regenerare, pentru a fi filtrata si oxigenata si se intoarce in zona de inot, complet purificata. (sistemul „verde” de filtrare a apei)5. incalzirea (optional) – daca iazul este incalzita plantele vor creste mai repede decat in mod obisnuit, acest lucru necesitand o plivire periodica.6. santul de scurgere/canalul de drenaj – iazul va fi inconjurat de un canal pentru a nu permite scurgerea de suprafata (care ar putea introduce elemente care ar putea afecta PH-ul apei).
„Miscarea verde” nu mai este o noutate pentru nimeni, astfel ca piscinele ecologice au devenit o necesitate, inlocuind cu succes pe cele clasice, pe baza de clor, printre numeroasele avantaje numarandu-se si acela al economiei de apa (deoarece circuitul apei este inchis) si de electricitate.
Sursă informații : www.incasa.ro (Corina Dovinca)