Un factor hotărâtor în ceea ce privește prețul, costurile unei case naturale este alegerea terenului ideal. De ce? Din motive diferite! În primul rând o casă naturală „vine la pachet”! Vine la pachet cu un anumit stil de viață. Cu viața în sine! Pe de altă parte, o casă naturală se construiește din resurse naturale locale. Nu degeaba le numim case naturale și nu case ecologice. Nu vă speriați! Casele naturale sunt la fel de ecologice ca și cele ecologice (poate chiar mai mult). Din punctul nostru de vedere diferența intre cele două se face la preț dar mai ales la mentalitate. Poți avea o casă ecologică în oraș, dar niciodată nu ai să o construiești cu atâta bucurie ca cea de pe terenul tău. Un teren pe care îți vei planta legumele, fructele ș.a.m.d. O casă ecologică necesită alte investiții decât o casă naturală. Dar să revenim la „oile” noastre. Vrei o casă naturală, o viață sănătoasă cu aer proaspăt, miros de flori de câmp, apă curată (deși cum trec anii, apa curată și aerul proaspăt sunt probleme din ce în ce mai mari)? Este clar! Ai nevoie de un teren! Un teren care să te ajute pe viitor. Un teren ideal! Si totuși cum să-l găsești? Iată câteva sfaturi :

 cum sa alegem terenul pentru casa ecologica
cum sa alegem terenul pentru casa ecologica

Găsirea unui teren este cea mai mică problemă. Sunt zeci de mii de terenuri în toată țara asta cu dealuri, munți și văi sau pe câmpie. Preturile diferă în funcție de zonă și fiecare proprietate are avantaje și dezavantaje. Cel mai important lucru, care trebuie să știi ce vrei să faci pe acel teren în viitor. Noi oferim sfaturile de mai jos, cu gândul că vă doriți un teren pentru o familie (4-6 persoane), care să ofere traiul în condițiile în care se dorește un stil de viață sustenabil, fără facturi, cât mai autonomă(!) . Pentru o astfel de necesitate, te poți gândii la un teren de aproximativ un hectar.

Apa!

Fără apă, oamenii nu pot supraviețui….dar nici plantele (legumele, fructele necesare pentru hrana noastră)! Când alegi terenul, primul lucru de care să te îngrijești este o sursă de apă. O sursă de apă curată! Izvor, fântână, lac. În cazul în care nu vezi și îți place terenul, neapărat să te interesezi dacă vei găsi în adâncime un izvor, luând în calcul săparea unei fântâni. Ideal ar fi un izvor situat mai sus decat plafonul casei, astfel, in timp puteti beneficia de apă potabilă, proaspătă direct în casă, la robinet (fără a fi legați la rețea 😉 ). Pentru supraviețuire, apa este cel mai important element de care avem nevoie. Așadar, dacă avem apă curată, gratuită, o mare problemă este rezolvată.

Materiale de construcții!

Uită de multinaționale gen Praktiker, Baumax, etc! Natura ne oferă nenumărate soluții, materiale de construcții : lemn, piatră, paie, lut, stuf, argilă, etc, etc. Ideal ar fi, dacă pe teren ai mai găsi rămășițele unei case vechi sau rămășițele unei anexe! Dar dacă nu găsești, nu te descuraja. Poți construi o casă durabilă, eficientă și sănătoasă chiar și din pământul de sub piciorul tău! Locurile cele mai dificile din punct de vedere al accesului sunt cele din Deltă sau/și cele din munți. Chiar și aici poți construi, în schimb va fi mai greu. Nu uita că nu toate materialele sunt chiar pe terenul tău. Vei avea nevoie de vecini care te pot ajuta cu transportul.

Locația, așezarea!

Un aspect foarte important este locul, așezarea terenului. În primul rând este bine să găsești autorități locale „cu mintea la cap”….altfel îți vor pune bețe în roate (cu toate că din cunoștințele noastre sunt foarte rare astfel de cazuri). De acest aspect depinde cât de ușor vei obține autorizațiile, cât de ușor poți trece de birocrație (dacă este cazul). Pe de altă parte, cum spuneam la început, NE FOLOSIM DE RESURSELE NATURALE! Numai așa putem să reducem cheltuielile noastre. Fii sigur că te vei putea folosii de energia soarelui (pentru a încălzii casa, apa, dar și pentru a avea suficientă lumină pentru tine sau plante). De asemenea, te poți folosii și de vânt (eoliană), dar și de apă (moară, turbină).

Dacă ai găsit terenul ideal, ai grijă ca toate actele să fie în regulă! Și un ultim sfat : STAI PE TERENUL TĂU UN AN! URMĂREȘTE VÂNTUL, TRAIECTORIA SOARELUI, PLANTELE, APA, PĂMÂNTUL….ȘI NUMAI DUPĂ ACEEA SĂ TE APUCI SĂ CONSTRUIEȘTI CASA IDEALĂ!