TRESTIA (Phragmites Australis) este o graminee care creşte de regulă între apa şi pământ, pe malul lacurilor sau bălţilor, pe lângă râuri sau în Delta Dunării. Nu orice tip de trestie este bun pentru construcţia de acoperişuri.Trestia este un produs natural, există mai multe nuanţe de culori.Diferenţele de nuanţe se estompează după câteva luni, iar acoperişul va avea o culoare uniformă gri închis, apoi transformându-se în negru catifelat.Trestia trebuie să provină din locuri bine întreţinute, nu trebuie să fie bolnavă, putredă sau mucegăită. Pentru a fi considerata de calitate aceasta trebuie să fie cosită în fiecare an şi să nu fie amestecata cu alte plante. De asemenea trebuie să ajungă la maturitate, să fie bine formată, respectiv tijele de trestie trebuie să fie solide, drepte şi flexibile.Înălţimea variază între 1,20m şi 2m. Pentru acoperişurile din trestie se recomandă doar trestie de prima calitate şi special recoltată pentru acest procedeu.

Câteva avantaje

  • acoperişul din trestie este un super izolant natural, cu o grosime de 28-30 cm şi coeficientul termic estimat la 0,31, echivalentul unui acoperiş normal plus o izolaţie de 100 mm.
  • coeficientul fonic este ridicat datorită grosimii şi elasticităţii, acoperişul amortizează zgomotul de ploaie sau grindina ect.
  • aceste particularităţi tehnice ajută acoperişurile din trestie să nu necesite izolaţii suplimentare, casa având un regim termic călduros iarna şi răcoros vara
  • contrar unor idei preconcepute un acoperiş din trestie modern nu este mai expus riscului de incendiu, decât oricare acoperiş
  • pentru a dezvolta flacără, focul are nevoie de aer (curenţii de aer) ca să se propage, o lucrătură stânsă împiedică generarea flăcărilor, limitând incendiul la stadiu de mocnire
  • pentru mai multă securitate, acoperişul poate fi tratat cu un retardator de incendiu (dar in general acestea sunt materiale chimice)
  • acoperişul din trestie nu este sensibil la îngheţ, grindină, zăpadă sau furtuni

În final câteva aspecte de luat în considerare când se discută despe acoperişurile din trestie : 

Un acoperiş din trestie este mai scump decât unul din ţigla, tabla, ardoise, eternit etc.Diferenţa provine din amortizarea în timp, durata de viaţă este mai mare la o casa cu acoperiş din trestie, aceasta ajungând la plus 70 ani, dăcă este întreţinută corespunzător, faţă de 25-40 ani la acoperişurile normale (clasice).Nu are nevoie de izolaţie suplimentară şi nu necesită jgheaburi, burlane etc. (Una din dezavantaje este că astfel nu se poate colecta apa de ploaie)Procedeul de construcţie este foarte particular, o suprafaţă de 200 m² se construieste în 4-6 saptămâni.

Acoperişurile din trestie (stuf) au o sensibilitate redusă la îngheţ, precipitaţii, zăpadă şi grindină. Rezistenţa unui înveliş din trestie (stuf) este mult mai mare decât a unui înveliş clasic, realizat cu materiale transformabile existente. Felul în care este strânsă şi legată trestia (stuful) diminuează toate posibilităţile de combustie (este ignifug, nu se aprinde).Acoperişurile din trestie (stuf) pot fi modelate în toate formele şarpantei (acoperişului).Este  recomandată o pantă cât mai mare pentru o longevitate maxima, cu o înclinare suficient de mare de 35° sau plus. Învelişul din trestie are o grosime între 28-30 cm şi are un aspect “catifelat”.Dacă ne referim la design-ul unei case din trestie (stuf), putem spune că aspectul este vizibil mai frumos şi impresionant.Valoarea unei case acoperite cu stuf creşte proporţional cu valoarea investiţiei.

Sursă informații : www.caseintrestie.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*