Ce fel de acoperis sa alegem pentru casa noastra ecologica? Casele naturale nu necesită vreun tip deosebit de acoperiș cu geometrie aparte sau materiale speciale, dar, pentru ca o astfel de casă să țină vreme de câteva secole, merită investiția într-un acoperiș durabil.

Înainte de „marea industrializare” toată lumea avea un acoperiș așa numit natural sau ecologic. Oamenii își construiau acoperișurile din cele mai bune materiale – care puteau servi acestui scop – aflate pe terenul lor sau în imediata apropiere. Așa au apărut acoperișurile din pământ (numit și „verde” sau „vegetal”), acoperișurile din stuf, șindrilă de lem sau cele din stuf.

Acesta este și sfatul nostru :  Alege un sistem care se potrivește climei, bioregiunii, mărimii construcției, dar și buzunarului, abilităților și materialelor disponibile.

În general un acoperiș bun ar trebui să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să ferească de ploaie și alte precipitații și țină apa departe de pereți.

2. Să prevină pierderile de căldură sau supraîncălzirea.

3. Să apere locuitorii casei și obiectele din interior de vânt, de lumina în exces, de zgomote, de praf și de alte neplăceri.

4. Să rămână locului în caz de uragane, vânturi puternice și cutremure.

5. Să reziste la sarcini suplimentare cum ar fi lucrătorii care îl întrețin, zăpada, grindina, crengile căzute și altele.

6. În zonele cu pericol de incendii să apere de foc.

7. Să țină panouri pentru încălzirea apei, panouri fotovoltaice și poate chiar o grădină de acoperiș.

8. Să colecteze apa de băut sau folosință casnică și/sau irigații.

9. Să încurajeze mai degrabă decât să îndepărteze creșterea plantelor și viața sălbatică.

Componentele acoperișurilor

Pentru că un acoperiș trebuie în același timp să apere de ploaie și să țină aerul cald în interior, are nevoie de un fel de membrană impermeabilă. Pentru a susține membrana, e normal să se adauge un strat de plăci sau material textil, deși constructorii cu materiale naturale încearcă să evite toxinele din plăcile de PAL sau OSB. Căpriorii sunt componentele de structură de sub acoperiș care susțin izolația. Uneori, pentru a preveni distanțarea căpriorilor, se folosesc traverse sau cosoroabe ce susțin întregul acoperiș și adesea și plafoanele (care nu sunt neapărat parte aacoperișului). O fermă este o structură preasamblată formată din doi căpriori uniți cu o traversă, de obicei cu elemente ajutătoare de susținere. Fermele din lemn elimină nevoia de pană de coamă care, la acoperișurile obișnuite în ape sau cu fronton, sprijină căpriorii în punctul cel mai înalt. Frontoanele sunt părțile triunghiulare ale pereților exteriori de sub vârful acoperișului. Streșinile sunt marginile acoperișului care atârnă peste pereți. Membranele sintetice din plastic sau cele cauciucate/bituminoase țin mai mult atunci când sunt protejate de soare cu plante, pământ, paie, nisip sau pietriș. Dacă acoperișul are vegetație ce crește pe el, se numește acoperiș viu sau acoperiș verde. Acoperișurile din materiale compozite (de tip role) și cartonul asfaltat sunt des întâlnite, ieftine, dar cu durată scurtă de viață și toxice datorită materialelor derivate din produse petrochimice.Un alt set de opțiuni pentru acoperiș include ardezia, țigla din ceramică sau beton, șița de lemn, șindrila. Precum în cazul acoperișurilor de tablă, aceste elemente sunt înșurubate, fixate în cuie sau legate de penele acoperișului – grinzi fixate orizontal de-a lungul căpriorilor.Acoperișul de paie este un strat gros și bine legat de trestie, paie sau frunze de palmier, care îmbină în același material funcția de acoperire cu funcția de izolare. Important este ca, indifernt de tipul de acoperiș care-l alegi întotdeauna lasă un spațiu de ventilație deasupra izolației și o barieră contra vaporilor sub ea. Această barieră de vapori, de obicei făcută din folie de plastic fixată deasupra plafonului, împiedică aerul cald săi asă din clădire și nu permite formarea condensului în acoperiș