Cuptor din lut – pas cu pas
Nu-i așa, că este o minunăție cuptorul renumitului specialist culinar Jamie Oliver? Păi da, pentru mâncăruri sănătoase, așa cum recomandă el, ai nevoie de o astfel de „unealtă”, nu-i așa?
Dar, oare câți dintre cei care ne citiți, știți cât de ușor și ieftin este construirea unui astfel de cuptor!?
Iată, în cele de mai jos, vă descriem cum se construiește și de ce aveți nevoie de a o construi…chiar fără ajutorul specialiștilor.
Având în vedere faptul că vorbim de un cuptor care se va construi afară, în aer liber, recomandarea noastră este să vă gândiți să o și acoperiți, deoarece, fiind realizată din materiale naturale, ea nu va rezista la fel de mult timp la ploi si viscole cât ar rezista dacă ar fi protejată!
Un astfel de cuptor poate fi construit și în interior, dar trebuie foarte bine concepută și realizată pentru a nu umple casa cu fum.
Principiul de funcționare al unui cuptor din lut se bazează pe calitățile de înmagazionare a căldurii a amestecului din care este fabricat. Odată încins, cuptorul redă încet, treptat și uniform căldura în interior. Având în vedere că încălzirea cuptorului se face cu lemne, acesta face ca mâncărurile preparate aici să fie atât de……hmmm, speciale!
De ce ți-ai construi un astfel de cuptor?
- în primul rând pentru sănătatea ta și bunătățile care urmează să le prepari în ea
- o poți forma după fantezia ta
- marea majoritate a materialelor necesare le găsești aproape oriunde, în natură
- nu ai nevoie să angajezi specialist
- o poți face cu familia, copii sub formă de joacă
- este foarte ieftin și poate să servească mai multe generații
Necesarul :
Pentru construirea unui astfel de cuptor ai nevoie în primul rând de un spațiu liber de cca 5 mp. Cuptorul în sine nu ocupă mai mult de 2 mp, dar trebuie să ai în vedere construirea unui acoperis, un mic spatiu de depozitare (lemne) și loc pentru libera miscare (cu lopata de lemn care se foloseste la manipularea mancării)!
Ai nevoie de lemnul necesar pentru acoperiș și materialul hidroizolant (recomandăm de exemplu un acoperiș verde, sau orice alt acoperis realizat 100% din materiale naturale). Pentru cuptorul în sine, ai nevoie de bolovani, piatră de râu, nisip, pământ, paie, cărămizi de lut (eventual din demolări), ziar, țeavă pentru horn (sau poți face hornul tot din lut), sănătate, timp liber, voie bună, 1-2 ajutoare (familie sau prieteni)
Să trecem la treabă :
Recomand, ca înălțimea cuptorului să fie gândită la înălțimea șoldurilor gospodinei sau a bucătarului pentru un acces mai comod. Dimensiunea cuptorului depinde de ceea ce doriți dar mai ales cât doriți să preparați în acesta. Dimensiune ideală pentru o familie ar fi undeva la 70-100 cm diametru interiorul cuptorului.
În cele de mai jos vă vom descrie pașii, etapele de construire, atașând imagini cu un cuptor cât se poate de simplu. (pentru mărire, clik pe imagine).
Câteva date cu privire la dimensiuni (presupunând că diametrul cuptorului are 100 cm) : grosimea peretelui (cuptorului) trebuie să fie între 15-20 cm, interiorul cuptorului are diametrul de 60-70 cm. În interior, înălțimea cuptorului trebuie să aibă 73% din diametrul cuptorului. (în cazul în care cuptorul este oval, se ia în calcul diametrul mai lung). Înălțimea ușii nu trebuie să depășească 63% din înălțimea interiorului. Gaura hornului (în cazul în care va fi construită pe partea opusă a ușii), trebuie să fie mai sus decât înălțimea maximă a ușii!
1. Înainte de toate, pregăteștete cu o fundație, bază destul de solidă, deoarece în final vei avea un cuptor destul de greu. Sapă o fundație de minim 30 cm, umple-o cu piatră și construiește baza, suportul cuptorului. Acesta poate fi din orice material impermeabil și rezistent la greutatea cuptorului
2. Construirea soclului, materialul ales, forma acestuia depinde doar de fantezia ta. Ceea ce este important, este că pe această bază va fi construită masa cuptorului, și cuptorul propiu zis
3. Când ai ajuns la înălțimea dorită, începe să construiești masa cuptorului. Aici ai nevoie de cărămizile din lut. Pentru a nu avea o pierdere de căldură spre baza cuptorului, avem nevoie de o termoizolație înainte de a construi masa, Aici, noi folosim sticle goale, iar între sticle, umplem cu cioburi de țiglă, sau eventual nisip.
4. Cum spuneam, așezi sticlele, umpli golurile dintre sticle cu țigle sparte, iar peste toate astea pui un strat de nisip de cca 10 cm. În acest strat așezi cărămizile arse, din lut, care vin puțin bătute cu un ciocan de cauciuc. Pe această masă, acest suport vei construi cuptorul.
Cu cât e mai mare un cuptor cu atât mai multe lemne și timp ai nevoie pentru încălzire, dar și cu atât mai multe poți prepara în el. Materialul cuptorului este lut (pământ, paie, nisip și apă). Înainte de a te apuca de cuptor, îți recomandăm să faci un test : fă mai multe cărămizi cu conținut diferit. Într-una mai mult nisip, în alta mai mult pământ sau paie. Fă mai multe combinații, punele în forme construite din lemne (înălțime maximă de 6 cm) și lasă-le la uscat (la umbră) câteva zile. Compoziția mostrei care crapă mai puțin este ideală pentru a construi peretele cuptorului. E bine de știut că în acest amestec, lutul este liantul, nisipul agregatul iar paiele are rol de armătură.
În continuare :
5. La fel ca atunci când construim castele din nisip, cu nisipul amestecat în apă, construim forma interioară a cuptorului. Peste acesta așezăm ziare, cere împiedică uscarea rapidă a nisipului, dar astfel se evită și crăparea lutului. Nisipul uscat ar absoarbe rapid umezeala din mortar și ar crăpa.
6. Odată format interiorul din nisip se începe adăugarea straturilor de lut. Acesta se adaugă treptat, în minimum trei starturi, întodeauna așteptând ca stratul anterior să se usuce, dar, înainte de aplicarea următorului strat cel anterior se umezește puțin prin pulverizare sau cu o bidinea.
7. Odată construit peretele, așteptăm să se usuce suficient de tare încât să putem scoate nisipul din interior (1-2 zile) prin usa tăiată cât materialul era încă moale!
În ceea ce privește hornul, în momentul în care se construieste peretele, la locul stabilit se introduce un flacon, care la sfârșit se elimină și se înlocuiește cu țeava de la horn. Hornul trebuie gândit în așa fel, încât atunci când au ars lemnele să se poată închide, pentru a ține căldura în interiorul cuptorului. Dacă doriți o finisare estetică, recomand șă cerneți nisip și pământ (cât mai mărunt), iar în loc de paie să adăugaâ fire de cânepă (câlț) și faceți un amestec cu acestea, adăugând apă. Aplicați finuț, iar când e aproape uscat, umeziți suprafața prin pulverizare și cu un burete neteziți. În final puteți să o vopsiți cu un amestec de var, apă (pigment, dacă este necesar) și ulei de in pur