Sfaturi pentru construirea unei fundații din piatră

Coliba Verde/ martie 31, 2020/ Utile/ 0 comments

Rezervați­-vă mult timp!

Construirea unei fundaţii este un puzzle minunat. Asta depinde de ce tip de persoană sunteţi. După câte pot să spun, există două tipuri: una care iubeşte puzzle­-ul cu pietre şi una care îl urăşte, deci acordaţi­-vă mai mult de două zile să decideţi din care tip faceţi parte. Dacă intraţi în a doua categorie ar trebui să alegeţi un alt tip de fundaţie sau să găsiţi un prieten sau doi care iubesc puzzle­-urile cu pietre. Are rost să petreceți mult timp uitându­-vă la pietre pentru a vedea de care formă aveţi nevoie şi care piatră se potriveşte unde, în loc să vă folosiți muşchii pentru a ridica şi a potrivi prin alegere şi eroare.
 
 

Luaţi­-vă timp. Graba şi lucrul cu piatra sunt concepte diferite.

 
Pietrele există pe lume de mult timp şi le place să se mişte încet. În cel mai bun mod, lucrul cu piatra este o meditaţie incredibilă. Unii oameni recomandă să se poarte încălţăminte rezistente şi mănuşi pentru lucrul cu piatra. Acest lucru nu ajută aproape deloc dacă nu vă ţineţi degețelele Dvs. fine de la mâini şi picioare departe de locul dintre o piatră şi un loc dur. Dacă lucraţi cu altcineva, aveţi grijă fiecare la mâini şi picioare sau lucraţi la părţi diferite ale peretelui.
 

Amintiţi­-vă să tasaţi!

 
Partea inferioară este un loc bun pentru pietrele cele mai mari și mai grele. Găsiţi unde vor ele să stea ferm şi strângeţi­-le aproape una de alta. Țineți minte căDvs. acum amenajați și baza pentru următorul strat de pietre, care trebuie să se aşeze deasupra. Amintiţi­-vă să faceţi partea inferioară a fundaţiei mai lată decât partea superioară. Mutatul pietrelor în jurul sau sub nivelul solului este greu mai ales pentru spate, aşa că luaţi­-o uşurel. Lăsaţi pietrele de-­a lungul fundului șanțului fundației.
Acoperiţi fiecare crăpătură verticală a stratului precedent cu o piatră.Pietrele par că au propria lor minte – par să ştie unde vor să fie aşezate. Nu vă certaţi cu ele: veţi pierde de fiecare dată. Asiguraţi­-vă că fiecare piatră este fericită așezându-­vă pe ea și clătinând­-o. (De aici să vină cuvântul „rocking”*?) Dacă se clatină, mutaţi-­o până stă bine sau folosiţi o piatră mică și dură pe post de pană pentru a o stabiliza. Este mai uşor de stabilizat o piatră care se sprijină în trei puncte decât în patru. Pietrele lungi, întinse când și când pe toată lăţimea peretelui, dau un plus de rezistență. Continuaţi de-­a lungul, potrivind cu grijă fiecare piatră la locul ei. Umpleţi fiecare spaţiu gol cu pietre mici:
ele țin pe loc surorile lor mai mari.
Răbdarea şi practica sunt foarte utile în acest moment. Amintiţi­-vă să vă ridicaţi des în picioare şi să vă întindeţi spatele rezemându-­vă pentru a readuce discurile dintre vertebre la forma lor normală. Beţi multă apă! Prea multă osteneală cu piatra dintr­-o dată nu este bună. Luaţi­-o încet.
 
Atenţie! Pentru cei cărora le place puzzle­-ul, lucrul la fundație
poate crea dependenţă.
 
Odată de aţi ajuns deasupra nivelului solului, forma fundaţiei va fi
permanent vizibilă. Retrageţi­-vă şi priviţi­-vă opera de artă de la distanţă. Doriţi un perete interior perfect vertical? Dacă da, construiţi fundaţia astfel încât să se alinieze cuplanul vertical al peretelui. Doriți ca peretele exterior să se îngusteze constant (1 centimetru la fiecare 18 centimetri) sau doriţi aspectul superstabil a unei baze puternic îngustate?
 

Construiţi după cum doriți.

 
Dacă doriţi să aveți pietre aparente, puneți­-le în lateral pe cele mai atrăgătoare. Opriți cele mai frumoase pietre pe care doriţi să le vedeţi permanent şi folosiţi-­ le deasupra nivelului solului lângă zonele de intrare sau curtea interioară. Pentru a le pune în valoare, le puteţi face să iasă puțin în afara planului peretelui. Folosiţi-­vă simțul artistic.
 

Continuaţi să construiţi până atingeţi înălţimea la care v­-aţi hotărât.

 
Partea superioară trebuie să fie rugoasă astfel încât cobul să aibă pe ce să facă priză. Este cel mai bine dacă faţetele superioare ale pietrelor din ultimul strat sunt orientate fie spre mijlocul peretelui, fie una spre alta. Dacă folosiţi mortar, nu acoperiţi nici un loc de deasupra, unde se va aduna apă.
 

Cu mortar sau fără?

 

Rostul mortarului este de a împiedica pietrele să se mişte.

 
Fără mortar
 
Dacă aveţi pietre bune şi sunteţi bun în a le potrivi unele cu altele, puteţi să nu folosiţi mortar deloc. Multe din casele de cob din Anglia sunt construite pe fundaţii uscate de pietre puse una peste alta. Puteţi pune cob în spaţiile exterioare dintre pietre pentru a le proteja de vânt şi diverse viețuitoare.
 
Mortarul de cob
 
Multe din vechile construcţii au fost construite folosind cob sau mortar din pământ, lucrate cu mare atenţie şi cu ştiinţa plasării pietrelor. Unele din aceste mortare de pământ au un pic de var adăugat în compoziție.
 
Mortar de var
 
Unele situri antice și multe ziduri europene au fost construite folosind mortar de var între pietre. Practic, mortarul de var este un amestec de var cu nisip.
Share this Post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*