Calendar evenimente – 2019

Cu speranța că vei găsi ceva pe placul tău, te invităm să arunci o privire asupra evenimentelor propuse și trăim cu speranța că ne vom vedea și vom petrece împreună câteva zile practice, utile dar și relaxante!

iun.
1
joi
Fii voluntar la „Coliba Verde” – iată beneficiile, condițiile @ Coliba Verde
iun. 1@6:00 – sept. 30@12:00

„Coliba Verde” își propune să arate că lucrurile simple, (prin dragostea față de ceea ce ne înconjoară) pot avea valoare și calitate, pot aduce fericire. „Coliba Verde” este gândită să fie un loc de joacă, o zonă de relaxare, o oază de liniște dar și un centru educativ. Un loc și pentru prieteni, un loc pentru OAMENI! „Coliba Verde” poate fi în timp chiar și o comunitate (citește scopul și obiectivele ASOCIATIEI COLIBA VERDE!)

Fie că ești arhitect, viitor constructor de case ecologice, pasionat, sau viitor proprietar, fie că vrei să te muți din ….„morișcă” în natură, sau vrei să înveți de la noi sau să ne înveți ceva, sau pur și simplu vrei să ne ajuți, sau doar să ne cunoști, fie că dor îți dorești o porție de aer curat, liniște și relaxare, porțile „Colibei” sunt deschise! Tot ce aveți de făcut este să ne anunțați din timp, ca să ne organizăm, având în vedere că nu îmi doresc să fim deodată pe teren, mai mult de 5-6+ 5 (familia) persoane în perioada verii. 

Ce se întâmplă pe teren?

 • trăim în armonie cu natura, având grijă de tot ceea ce ne înconjoară. Trăim sustenabil pe cât se poate deocamdată, cu cheltuieli cât mai reduse, dar lucrăm intens la asta. Efectiv, dezvoltăm proiectul „Coliba Verde” 
 • construim, renovăm numai cu materiale și soluții naturale, locale. Având experiență mare în acest domeniu, putem să-ți transmitem multe informații teoretice și practice. Anul acesta finisam căsuța de oaspeți, bucătăria de vară dar și casa batrânească care am achiziționat-o cu terenul. Ajutându-ne ca și voluntar, pe viitor vei avea prioritate la CAZARE GRATUITĂ oricând îți dorești
 • grădinărim tradițional, dar folosim și tehnici de permacultură : strat înălțat, strat „gaură de cheie”, plantarea direct în baloți de paie, etc
 • organizăm diferite evenimente, în principal ateliere de construcții ecologice. Poți întâlni mulți oameni speciali

Ce oferim, condiții

 • Vara, cazarea este mai mult la cort. Locul este în transformare si pe viitor vor fi mai multe posibilitati de cazare, cum ar fi : „casa pe roți”, „casa din copaci”, „caruta hippie”, „casuta din lut”, „casa traditionala” (pentru familii), „casa vecină”  (pentru familii). 
 • oferim masa zilnică contra unui ajutor fizic de, 5-6 ore pe zi
 • oferim toate cunoștințele noastre din domeniul construcțiilor ecologice și experiența noastră din acest stil de viață sustenabilă,  fără facturi, în armonie cu natura.
 • posibilitatea de interactionare cu alte persoane cu experiență din domeniile sus amintite
 • ieșiri, plimbări în zonă, având în vedere că locuim într-o zonă turistică de interes național
 • liniște, relaxare, aer curat…..

Unde este binevenit ajutorul tău :

 • Construcții ( fundație, diferite structuri cum ar fi cob, saci umpluți cu pamant, , „cu furca”, din baloți de paie, tencuit, acoperis, etc)
 • Grădinărit (mulcit, udat, plivit, etc…)
 • Bucătărie (gătit, spălat vase)
 • Îngrijire animale (5 caini, 1 pisică, 15 gaini )
 • Interacțiune cu copii (7, 14, 15 ani )

VEZI AICI CE FEL DE ACTIVITĂȚI NE-AM PROPUS PENTRU ANUL 2023

– într-o oarecare măsură, participarea la diferite etape sus amintite vor depinde de perioada în care doriți să ne onorați cu prezența voastră, insă, este important să știți că ne dorim voluntari care vin pentru minimum 5-7 zile!

 

Regulile casei

 • în principiu nu este interzis nimic. Se poate fuma, se poate consuma alcool, etc. dar totul în limita bunului simț, (având în vedere că avem trei copii ). Fumatul nu este acceptat în casă, iar resturile se aruncă în locurile special amenajate
 • animale de companie acceptăm, dar nu în casă. Țineți cont că avem cinci câini, de talie medie și mare  (3 masculi, 2 femele) care sunt liberi. În principiu sunt prietenoși și nevaccinați 😀
 • ca în orice familie, există posibilitatea să se ivească unele neînțelegeri, dar suntem siguri că prin comunicare le vom putea rezolva, înlătura cu ușurință

Înscriere :

Rugămintea noastră ar fi să completați formularul de mai jos sau să ne trimiteți un e-mail la adresa contact@colibaverde.ro cu titlul „Voluntar la Coliba Verde” in care să specificați următoarele :

 • câte persoane și câte zile ați veni
 • în ce perioadă, ce anume v-ar interesa să învățați, experimentați
 • unde ați vrea să ne ajutați mai  mult (cosntrucții, grădinărit, bucătărie)
 • datele voastre de contact
 • ce regim alimentar aveți (vegetarian, vegan, carnivor)
 

Formular de înscriere pentru programul de voluntariat la „Coliba Verde”

Vă îmbrățișăm și vă așteptăm cu drag!

Familia Németh!

PS. : Artiști, oameni cu diferite talente nu ne ocoliți! 🙂

iul.
24
lun
Atelier practic ”Case naturale” @ Coliba Verde
iul. 24@9:00 – iul. 29@17:00

  Cinci zile, cinci tehnici diferite! Bonus : a șasea zi acoperiș verde cu structură autoportantă tip „HOEGEL”

      Dragi prieteni! Vă invităm la un super eveniment cu tematica caselor naturale, caselor ecologice! Ne permitem să o numim ”super atelier” deoarece credem că va fi ceva inedit. Ceva ce nu a mai fost până acum! Un atelier practic de 6 zile. În fiecare zi abordăm câte o tehnică diferită din domeniul construcțiilor ecologice. Cele mai practice, simple, eficiente și la îndemână, zicem noi. Este vorba de tehnicile „cob”, „saci umpluți cu pământ”, ”case din baloți de paie”, ”case din panouri de paie prefabricate”, ”hempcrete” (cânepă beton). În a șasea zi, ”vom pune capac” acestui eveniment, mai exact vom face un acoperiș autoportant „HOEGEL” (dreptunghiular) li straturile necesare pentru acoperișul verde. Trăim cu speranța că sâmbătă seara vom încheia acest atelier cu un foc de tabără, muzică și chiar dans. 

În principiu vorbim despre o construcție mică cu suprafața de 9 metri pătrați utili. În viitorul puțin mai îndepărtat, acesta va deveni o saună. Până atunci, căsuța poate servi ca și spațiu de cazare pentru voluntari. Pereții acestei construcții vor fi construiți cu tehnici diferite. Peretele în care se va afla și ușa va fi construită din două tehnici diferite având ca material de bază lutul. Într_o parte a ușii vom construi și experimenta tehnica COB, iar în cealaltă parte a ușii vom construi cu tehnica „SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT”.  (vorbind de o saună, în viitor, în această parte a construcției se va atașa un hol (cele două tehnici din lut neavând o eficiență energetică foarte bună! Un alt perete al căsuței va fi construit cu tehnica HEMPCRETE (cânepa beton). Peretele în care va fi încastrat și un geam cu dimensiunea de 1×1 m va fi construit din PANOURI DE PAIE PREFABRICATE, iar ultimul perete va fi construit cu baloți de paie cu structură de lemn tip „scară” (cea mai la îndemână). Și ca orice lucru bine făcut, odată început, trebuie și terminat, ultima zi, sâmbătă, vom pune capac la tot și vom construi un acoperiș autoportant mai special. Este vorba de structura „HOEGEL”, inventată de profesorul Gernot Minke. Un acoperiș autoportant care se potrivește mai mult design-ului dreptulunghiar. În final, vom pune straturile necesar pentru un acoperiș verde (hidroizolația, straturile de protecție al acestuia și pământul, respectiv sticla luminatorului. 

IMPORTANT! puteți citi despre toate tehnicile amintite în descrierea de mai sus, accesând site-ul CASE NATURALE!

Credem că în acest fel, toți participanții vor putea învăța teoretic și practic mai multe tehnici de construire, probabil cele mai căutat și utilizate în România, de la „renașterea” caselor construite din materiale și resurse naturale, cât mai locale. Vor putea vedea avantajele și dezavantajele acestora, metoda de lucru.

Bineînțeles că „povestea continuă”, iar această căsuță va fi și finisată. La atelierul din 14 august (cu tematica finisajelor ecologice) vom începe să tencuim căsuța cu diferite tehnici și materiale! Detalii despre acest atelier găsești AICI, iar dacă te gândești să participi la ambele (astfel experimentând construcția unei case de la A la Z) îți oferim o reducere de 250 lei din ambele ateliere. Avansul se plătește pentru ambele, separat, reducerea fiind dedusă restul de plată de la fiecare atelier.

Ce mai găsești la locația evenimentului (din care probabil că poți învăța)  : o căsuță rotundă, din lut (saci umpluți cu pămănt), acoperiș verde cu structură autoportantă. O casă hobbit (semiîngropată) în faza de construcție, probabil la faza de „roșu” sau „gri”. Un început de „forest garden”, o grădină pe principii de permacultură, soluții, exemple de trai „off-grid”.

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori, traineri : Németh János (detalii AICI) , Arh. Vlad Sadici (Hempcrete). Mai mult ca sigur vom avea și alți specialiști, prezentatori cu experiență. Vă ținem la curent
 3. Posibilități de cazare : la corturi (gratis). Cine dorește mai mult confort, poate să aleagă posibilitățile de cazare din zonă (contra cost)
 4. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în bucătăria de vară. Apa potabilă este asigurată din fântâna de pe teren
 5. Masa : În prețul afișat se oferă o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este specific bucătăriei tradiționale din zonă, cu grijă față de cei care nu consumă carne. 
 6. Locuri disponibile : 1 (din cele 10 )
 7. Costuri :  1600 lei/pers. Puteți obține o REDUCERE,  dacă veniți în grup de minim 2 persoane cu vârsta peste 16 ani (-250 lei/pers).  Copiilor între vârsta de 10-16 se percepe o taxă de 500 lei/copil iar sub vârsta de 10 ani este gratis). La fiecare preț adăugat am luat în calcul cazarea la cort. Se percepe un avans de 500 de lei/ persoană. Avansul nu este returnabil, doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Reducerile se aplică după fiecare eveniment, când se plătește restul sumei.
 8. Înscriere : te rugăm să completezi acest formular sau trimite un e-mail la adresa contact@colibaverde.ro în care să menționezi neapărat numele, numărul tău de telefon, numărul persoanelor înscrise și regimul alimentar (cu carne sau fără). Vei primi ca și răspuns un mesaj în care vei găsi contul asociației, în care trebuie virat avansul și alte detalii dacă este cazul.

Programul evenimentului :

 •  Duminică, 23 iulie  după ora 15.00 sosire, acomodare
 • Luni 24 iulie – între orele 09.00 și 10.00 teorie, discuții despre tehnici de construire cu lut. De la ora 10.00 pînă la ora 14,00 , formând două echipe, se va lucra cu tehnica COB într-o parte a ușii și SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT în cealată parte a ușii.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între  orele 15.30-18.00 schimbând echipele vom continua cu aceste două tehnici. Nemeth Janos va cel care vă va îndruma, învăța!  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără
 • Marți 25 iulie – între orele 09.00 și 10.00 teorie și discuții despre casele din baloți de paie. Între orele 10.00-14.00 și 15.30-18.00 se va construi peretele din baloți de paie. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără 
 • Miercuri 26 iulie – între orele 09.00 – 10.00 Vlad Sadici vă va vorbi despre tot ce înseamnă Hempcrete, cânepa beton.  După ora 10, cu excepția pauzei de masă, se va construi un perete cu tenica HEMPCRETE. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta.  18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără la
 • Joi 27 iulie – între orele 09.00 și 10.00 George Stroe vă va vorbi despre PANOURILE DIN PAIE PREFABRICATE. Între orele 10.00 și 14.00 vom construi peretele din panouri de paie prefabricate Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între  orele 15.30-18.00 de data asta luăm o mică pauză și vom vizita un Muzeu al pălăriilor de paie și mergem să ne răcorim la lacul Bzid care se află în zonă.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără 
 • Vineri 28 iulie– între orele 09.00- 10.00 discuți despre acoperișul verde.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După masă, vom construi structura acoperișilui 
 • Sâmbătă 29 iulie – între orele 09.00-10.00 Discuții generale, recapitulări  după care vom așeza straturile necesare unui acoperiș verde. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După masa, recapitulări, discuții sau eventual o mică demonstrație de tencuire, finisare.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără, muzică și eventual dans. Decernare diplome de participare
 • Duminică 30 iulie – mic dejun, poză de grup, împachetare 

 

aug.
14
lun
Atelier de finisaje naturale @ Coliba Verde
aug. 14@9:00 – aug. 18@17:00

Un atelier mai mult practic, dar și cu părți teoretice cu accent pe finisările ecologice. Tencuieli de lut și var respectiv TADELAKT. Dar si generalități despre tot ce înseamnă o casă ecologică. Vă rugăm să cititți programul detaliat.

Cu acest atelier, ne-am propus să vă aruncăm în adâncul finisărilor ecologice, iar pe durata celor 5 zile să înțelegeți și să învățați totul despre tencuieli și nu numai, în așa fel încât să vi-le puteți aplica singuri în propria casă sau chiar să puteți folosi aceste aptitudini la nivel profesional.

Ne vom strădui să vă transmite informații complete necesare pentru a cunoaște proporțiile materialelor din tencuieli, prepararea tencuielilor, dar si diferite moduri de aplicare al acestor tencuilei. Se va acorda o atenție sporită tencuielii decorative TADELAKT, soluția intalnita atat de des la impermeabilizarea zonelor umede din casele ecologice. Despre TADELAKT puteti citi in articolul de pe blogul nostru

 

IMPORTANT! Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, dacă achiziționați un card de membru, aveți prioritate la înscriere, puteți beneficia de 20% reducere, acces gratuit la biblioteca cărților ecologice dar și alte beneficii! Citește mai multe despre „Cardul de membru”! La fel, participând la două evenimente în același an, obțineți reduceri substanțiale! La fiecare eveniment în parte este trecută suma pe care o puteți economisi!

   La nivel teoretic, se vor aborda toate subiectele care tin de construcțiile ecologice in general sau chiar in amanunt unele subiecte cum ar fi casele din lut, din paie, acoperisurile verzi, etc….

Ce mai găsești la locația evenimentului (din care probabil că poți învăța)  :

 • o căsuță rotundă, din lut (saci umpluți cu pămănt), acoperiș verde cu structură autoportantă.
 • o căsuță dreptunghiulară, al cărei perți vor fi construiți cu tehnici diferite, acoperiș autoportant „HOEGEL” (detalii AICI
 • o casă hobbit (semiîngropată) în faza de construcție, probabil la faza de „roșu” sau „gri”.
 • un început de „forest garden”,
 • o grădină pe principii de permacultură,
 • soluții, exemple de trai „off-grid”.

 

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori : Németh János (detalii AICI) + reprezentanții grupului EcoLiving din Timișoara, prezintând produsul CAMINOTA
 3. Posibilități de cazare : la corturi (gratis), 
 4. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în bucătăria de vară. Apa potabilă este asigurată din fântîna de pe teren
 5. Masa : În prețul afișat se oferă o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este specific bucătăriei tradiționale din zonă, cu grijă față de cei care nu consumă carne. 
 6. Locuri disponibile : 8 (din cele 10 )
 7. Costuri :  1350 lei/pers. Pentru copii cu vârsta între 10 și 16 ani se percepe o taxă de 500 lei. Pentru copii sub 10 ani este gratis, Cu Cardul de membru obțineți reducerile aferente (detalii AICI). Alte REDUCERI (- 250 lei/pers) mai puteți obține dacă mai participați la cel puțin  un alt eveniment organizat de Coliba Verde în acest an. La fel, dacă veniți un grup de minim 2 persoane (peste 16 ani), fiecare persoană plătește cu 250 lei mai puțin. Aceste reduceri se aplică la finalul fiecărui eveniment. La fiecare preț adăugat am luat în calcul cazarea la cort. Se percepe un avans de 500 de lei/ persoană. Avansul nu este returnabil doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Avansul se va vira în contul care vă va fi indicat în e-mailul de confirmare, după ce veți completa formularul.
 8. Înscriere : vă rugăm să completați formularul de mai jos. Vom reveni cu confirmare și alte detalii.

Programul evenimentului :

 •  Duminică, 13 august sosire, acomodare
 • Luni 14 august – intre orele 09.00 – 14.00 teorie. Introducere și prezentare teoretică a tot ce înseamnă casele ecologice, în general cele de lut. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Informații teoretice despre finisări ecologice. Lutul, diferite suprafețe… Sa intelegem lutul și varul. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Generalități despre casele ecologice in general)
 • Marți 15 august – între orele 09.00 – 14.00 introducere practică in tainele tencuielii de lut. Preparare, proporții, aplicare. Prezentare tencuiala prefabricată CAMINOTA. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Diferite metode de aplicare a tencuielii de lut. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Discuții despre despre diferite moduri de a construi ecologic)
 • Miercuri 16 august – între orele 09.00 – 14.00 Detalii (preparare, proporții, aplicare) tencuiala de var.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 o escapadă la muzeul pălăriilor de paie, înot la lacul bezid. (discutii despre casele din baloti de paie) După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără.
 • Joi 17 august –  între orele 09.00 – 14.00 aflăm tot ce înseamnă TADELAKT.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 pregătim suprafața pentru TADELAKT.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Discutii despre podele de lut, acoperisuri verzi, etc)
 • Vineri 18 august – între orele 09.00 – 14.00 Aplicăm TADELAKT. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Recapitulări, exerciții de preparare, aplicare a tencuielilor de lut și var respectiv TADELAKT. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără la intrebari . Decernare diplome de participare
 • Sâmbătă 09 august, mic dejun, poză de grup, împachetare

Înscriere

iun.
1
joi
Fii voluntar la „Coliba Verde” – iată beneficiile, condițiile @ Coliba Verde
iun. 1@6:00 – sept. 30@12:00

„Coliba Verde” își propune să arate că lucrurile simple, (prin dragostea față de ceea ce ne înconjoară) pot avea valoare și calitate, pot aduce fericire. „Coliba Verde” este gândită să fie un loc de joacă, o zonă de relaxare, o oază de liniște dar și un centru educativ. Un loc și pentru prieteni, un loc pentru OAMENI! „Coliba Verde” poate fi în timp chiar și o comunitate (citește scopul și obiectivele ASOCIATIEI COLIBA VERDE!)

Fie că ești arhitect, viitor constructor de case ecologice, pasionat, sau viitor proprietar, fie că vrei să te muți din ….„morișcă” în natură, sau vrei să înveți de la noi sau să ne înveți ceva, sau pur și simplu vrei să ne ajuți, sau doar să ne cunoști, fie că dor îți dorești o porție de aer curat, liniște și relaxare, porțile „Colibei” sunt deschise! Tot ce aveți de făcut este să ne anunțați din timp, ca să ne organizăm, având în vedere că nu îmi doresc să fim deodată pe teren, mai mult de 5-6+ 5 (familia) persoane în perioada verii. 

Ce se întâmplă pe teren?

 • trăim în armonie cu natura, având grijă de tot ceea ce ne înconjoară. Trăim sustenabil pe cât se poate deocamdată, cu cheltuieli cât mai reduse, dar lucrăm intens la asta. Efectiv, dezvoltăm proiectul „Coliba Verde” 
 • construim, renovăm numai cu materiale și soluții naturale, locale. Având experiență mare în acest domeniu, putem să-ți transmitem multe informații teoretice și practice. Anul acesta finisam căsuța de oaspeți, bucătăria de vară dar și casa batrânească care am achiziționat-o cu terenul. Ajutându-ne ca și voluntar, pe viitor vei avea prioritate la CAZARE GRATUITĂ oricând îți dorești
 • grădinărim tradițional, dar folosim și tehnici de permacultură : strat înălțat, strat „gaură de cheie”, plantarea direct în baloți de paie, etc
 • organizăm diferite evenimente, în principal ateliere de construcții ecologice. Poți întâlni mulți oameni speciali

Ce oferim, condiții

 • Vara, cazarea este mai mult la cort. Locul este în transformare si pe viitor vor fi mai multe posibilitati de cazare, cum ar fi : „casa pe roți”, „casa din copaci”, „caruta hippie”, „casuta din lut”, „casa traditionala” (pentru familii), „casa vecină”  (pentru familii). 
 • oferim masa zilnică contra unui ajutor fizic de, 5-6 ore pe zi
 • oferim toate cunoștințele noastre din domeniul construcțiilor ecologice și experiența noastră din acest stil de viață sustenabilă,  fără facturi, în armonie cu natura.
 • posibilitatea de interactionare cu alte persoane cu experiență din domeniile sus amintite
 • ieșiri, plimbări în zonă, având în vedere că locuim într-o zonă turistică de interes național
 • liniște, relaxare, aer curat…..

Unde este binevenit ajutorul tău :

 • Construcții ( fundație, diferite structuri cum ar fi cob, saci umpluți cu pamant, , „cu furca”, din baloți de paie, tencuit, acoperis, etc)
 • Grădinărit (mulcit, udat, plivit, etc…)
 • Bucătărie (gătit, spălat vase)
 • Îngrijire animale (5 caini, 1 pisică, 15 gaini )
 • Interacțiune cu copii (7, 14, 15 ani )

VEZI AICI CE FEL DE ACTIVITĂȚI NE-AM PROPUS PENTRU ANUL 2023

– într-o oarecare măsură, participarea la diferite etape sus amintite vor depinde de perioada în care doriți să ne onorați cu prezența voastră, insă, este important să știți că ne dorim voluntari care vin pentru minimum 5-7 zile!

 

Regulile casei

 • în principiu nu este interzis nimic. Se poate fuma, se poate consuma alcool, etc. dar totul în limita bunului simț, (având în vedere că avem trei copii ). Fumatul nu este acceptat în casă, iar resturile se aruncă în locurile special amenajate
 • animale de companie acceptăm, dar nu în casă. Țineți cont că avem cinci câini, de talie medie și mare  (3 masculi, 2 femele) care sunt liberi. În principiu sunt prietenoși și nevaccinați 😀
 • ca în orice familie, există posibilitatea să se ivească unele neînțelegeri, dar suntem siguri că prin comunicare le vom putea rezolva, înlătura cu ușurință

Înscriere :

Rugămintea noastră ar fi să completați formularul de mai jos sau să ne trimiteți un e-mail la adresa contact@colibaverde.ro cu titlul „Voluntar la Coliba Verde” in care să specificați următoarele :

 • câte persoane și câte zile ați veni
 • în ce perioadă, ce anume v-ar interesa să învățați, experimentați
 • unde ați vrea să ne ajutați mai  mult (cosntrucții, grădinărit, bucătărie)
 • datele voastre de contact
 • ce regim alimentar aveți (vegetarian, vegan, carnivor)

 

Formular de înscriere pentru programul de voluntariat la „Coliba Verde”

Vă îmbrățișăm și vă așteptăm cu drag!

Familia Németh!

PS. : Artiști, oameni cu diferite talente nu ne ocoliți! 🙂

iul.
24
lun
Atelier practic ”Case naturale” @ Coliba Verde
iul. 24@9:00 – iul. 29@17:00

  Cinci zile, cinci tehnici diferite! Bonus : a șasea zi acoperiș verde cu structură autoportantă tip „HOEGEL”

      Dragi prieteni! Vă invităm la un super eveniment cu tematica caselor naturale, caselor ecologice! Ne permitem să o numim ”super atelier” deoarece credem că va fi ceva inedit. Ceva ce nu a mai fost până acum! Un atelier practic de 6 zile. În fiecare zi abordăm câte o tehnică diferită din domeniul construcțiilor ecologice. Cele mai practice, simple, eficiente și la îndemână, zicem noi. Este vorba de tehnicile „cob”, „saci umpluți cu pământ”, ”case din baloți de paie”, ”case din panouri de paie prefabricate”, ”hempcrete” (cânepă beton). În a șasea zi, ”vom pune capac” acestui eveniment, mai exact vom face un acoperiș autoportant „HOEGEL” (dreptunghiular) li straturile necesare pentru acoperișul verde. Trăim cu speranța că sâmbătă seara vom încheia acest atelier cu un foc de tabără, muzică și chiar dans. 

În principiu vorbim despre o construcție mică cu suprafața de 9 metri pătrați utili. În viitorul puțin mai îndepărtat, acesta va deveni o saună. Până atunci, căsuța poate servi ca și spațiu de cazare pentru voluntari. Pereții acestei construcții vor fi construiți cu tehnici diferite. Peretele în care se va afla și ușa va fi construită din două tehnici diferite având ca material de bază lutul. Într_o parte a ușii vom construi și experimenta tehnica COB, iar în cealaltă parte a ușii vom construi cu tehnica „SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT”.  (vorbind de o saună, în viitor, în această parte a construcției se va atașa un hol (cele două tehnici din lut neavând o eficiență energetică foarte bună! Un alt perete al căsuței va fi construit cu tehnica HEMPCRETE (cânepa beton). Peretele în care va fi încastrat și un geam cu dimensiunea de 1×1 m va fi construit din PANOURI DE PAIE PREFABRICATE, iar ultimul perete va fi construit cu baloți de paie cu structură de lemn tip „scară” (cea mai la îndemână). Și ca orice lucru bine făcut, odată început, trebuie și terminat, ultima zi, sâmbătă, vom pune capac la tot și vom construi un acoperiș autoportant mai special. Este vorba de structura „HOEGEL”, inventată de profesorul Gernot Minke. Un acoperiș autoportant care se potrivește mai mult design-ului dreptulunghiar. În final, vom pune straturile necesar pentru un acoperiș verde (hidroizolația, straturile de protecție al acestuia și pământul, respectiv sticla luminatorului. 

IMPORTANT! puteți citi despre toate tehnicile amintite în descrierea de mai sus, accesând site-ul CASE NATURALE!

Credem că în acest fel, toți participanții vor putea învăța teoretic și practic mai multe tehnici de construire, probabil cele mai căutat și utilizate în România, de la „renașterea” caselor construite din materiale și resurse naturale, cât mai locale. Vor putea vedea avantajele și dezavantajele acestora, metoda de lucru.

Bineînțeles că „povestea continuă”, iar această căsuță va fi și finisată. La atelierul din 14 august (cu tematica finisajelor ecologice) vom începe să tencuim căsuța cu diferite tehnici și materiale! Detalii despre acest atelier găsești AICI, iar dacă te gândești să participi la ambele (astfel experimentând construcția unei case de la A la Z) îți oferim o reducere de 250 lei din ambele ateliere. Avansul se plătește pentru ambele, separat, reducerea fiind dedusă restul de plată de la fiecare atelier.

Ce mai găsești la locația evenimentului (din care probabil că poți învăța)  : o căsuță rotundă, din lut (saci umpluți cu pămănt), acoperiș verde cu structură autoportantă. O casă hobbit (semiîngropată) în faza de construcție, probabil la faza de „roșu” sau „gri”. Un început de „forest garden”, o grădină pe principii de permacultură, soluții, exemple de trai „off-grid”.

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori, traineri : Németh János (detalii AICI) , Arh. Vlad Sadici (Hempcrete). Mai mult ca sigur vom avea și alți specialiști, prezentatori cu experiență. Vă ținem la curent
 3. Posibilități de cazare : la corturi (gratis). Cine dorește mai mult confort, poate să aleagă posibilitățile de cazare din zonă (contra cost)
 4. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în bucătăria de vară. Apa potabilă este asigurată din fântâna de pe teren
 5. Masa : În prețul afișat se oferă o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este specific bucătăriei tradiționale din zonă, cu grijă față de cei care nu consumă carne. 
 6. Locuri disponibile : 1 (din cele 10 )
 7. Costuri :  1600 lei/pers. Puteți obține o REDUCERE,  dacă veniți în grup de minim 2 persoane cu vârsta peste 16 ani (-250 lei/pers).  Copiilor între vârsta de 10-16 se percepe o taxă de 500 lei/copil iar sub vârsta de 10 ani este gratis). La fiecare preț adăugat am luat în calcul cazarea la cort. Se percepe un avans de 500 de lei/ persoană. Avansul nu este returnabil, doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Reducerile se aplică după fiecare eveniment, când se plătește restul sumei.
 8. Înscriere : te rugăm să completezi acest formular sau trimite un e-mail la adresa contact@colibaverde.ro în care să menționezi neapărat numele, numărul tău de telefon, numărul persoanelor înscrise și regimul alimentar (cu carne sau fără). Vei primi ca și răspuns un mesaj în care vei găsi contul asociației, în care trebuie virat avansul și alte detalii dacă este cazul.

Programul evenimentului :

 •  Duminică, 23 iulie  după ora 15.00 sosire, acomodare
 • Luni 24 iulie – între orele 09.00 și 10.00 teorie, discuții despre tehnici de construire cu lut. De la ora 10.00 pînă la ora 14,00 , formând două echipe, se va lucra cu tehnica COB într-o parte a ușii și SACI UMPLUȚI CU PĂMÂNT în cealată parte a ușii.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între  orele 15.30-18.00 schimbând echipele vom continua cu aceste două tehnici. Nemeth Janos va cel care vă va îndruma, învăța!  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără
 • Marți 25 iulie – între orele 09.00 și 10.00 teorie și discuții despre casele din baloți de paie. Între orele 10.00-14.00 și 15.30-18.00 se va construi peretele din baloți de paie. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără 
 • Miercuri 26 iulie – între orele 09.00 – 10.00 Vlad Sadici vă va vorbi despre tot ce înseamnă Hempcrete, cânepa beton.  După ora 10, cu excepția pauzei de masă, se va construi un perete cu tenica HEMPCRETE. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta.  18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără la
 • Joi 27 iulie – între orele 09.00 și 10.00 George Stroe vă va vorbi despre PANOURILE DIN PAIE PREFABRICATE. Între orele 10.00 și 14.00 vom construi peretele din panouri de paie prefabricate Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între  orele 15.30-18.00 de data asta luăm o mică pauză și vom vizita un Muzeu al pălăriilor de paie și mergem să ne răcorim la lacul Bzid care se află în zonă.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără 
 • Vineri 28 iulie– între orele 09.00- 10.00 discuți despre acoperișul verde.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După masă, vom construi structura acoperișilui 
 • Sâmbătă 29 iulie – între orele 09.00-10.00 Discuții generale, recapitulări  după care vom așeza straturile necesare unui acoperiș verde. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. După masa, recapitulări, discuții sau eventual o mică demonstrație de tencuire, finisare.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără, muzică și eventual dans. Decernare diplome de participare
 • Duminică 30 iulie – mic dejun, poză de grup, împachetare 

 

aug.
14
lun
Atelier de finisaje naturale @ Coliba Verde
aug. 14@9:00 – aug. 18@17:00

Un atelier mai mult practic, dar și cu părți teoretice cu accent pe finisările ecologice. Tencuieli de lut și var respectiv TADELAKT. Dar si generalități despre tot ce înseamnă o casă ecologică. Vă rugăm să cititți programul detaliat.

Cu acest atelier, ne-am propus să vă aruncăm în adâncul finisărilor ecologice, iar pe durata celor 5 zile să înțelegeți și să învățați totul despre tencuieli și nu numai, în așa fel încât să vi-le puteți aplica singuri în propria casă sau chiar să puteți folosi aceste aptitudini la nivel profesional.

Ne vom strădui să vă transmite informații complete necesare pentru a cunoaște proporțiile materialelor din tencuieli, prepararea tencuielilor, dar si diferite moduri de aplicare al acestor tencuilei. Se va acorda o atenție sporită tencuielii decorative TADELAKT, soluția intalnita atat de des la impermeabilizarea zonelor umede din casele ecologice. Despre TADELAKT puteti citi in articolul de pe blogul nostru

 

IMPORTANT! Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, dacă achiziționați un card de membru, aveți prioritate la înscriere, puteți beneficia de 20% reducere, acces gratuit la biblioteca cărților ecologice dar și alte beneficii! Citește mai multe despre „Cardul de membru”! La fel, participând la două evenimente în același an, obțineți reduceri substanțiale! La fiecare eveniment în parte este trecută suma pe care o puteți economisi!

   La nivel teoretic, se vor aborda toate subiectele care tin de construcțiile ecologice in general sau chiar in amanunt unele subiecte cum ar fi casele din lut, din paie, acoperisurile verzi, etc….

Ce mai găsești la locația evenimentului (din care probabil că poți învăța)  :

 • o căsuță rotundă, din lut (saci umpluți cu pămănt), acoperiș verde cu structură autoportantă.
 • o căsuță dreptunghiulară, al cărei perți vor fi construiți cu tehnici diferite, acoperiș autoportant „HOEGEL” (detalii AICI
 • o casă hobbit (semiîngropată) în faza de construcție, probabil la faza de „roșu” sau „gri”.
 • un început de „forest garden”,
 • o grădină pe principii de permacultură,
 • soluții, exemple de trai „off-grid”.

 

Detalii eveniment

 1. Organizator : Asoc. Coliba Verde (detalii despre asociație AICI)
 2. Prezentatori : Németh János (detalii AICI) + reprezentanții grupului EcoLiving din Timișoara, prezintând produsul CAMINOTA
 3. Posibilități de cazare : la corturi (gratis), 
 4. Utilități : pe teren avem doar toalete compost (curate, ordonate), dușuri de vară, în aer liber cu apă caldă (condiționată de factorii meteo),  și grup sanitar dotat cu oglindă și lavoar. Telefoane pot fi încărcate în timpul zilei, în bucătăria de vară. Apa potabilă este asigurată din fântîna de pe teren
 5. Masa : În prețul afișat se oferă o masă caldă pe zi, cu două feluri dar și unele surprize culinare preparate la cuptorul de lut. Meniul este specific bucătăriei tradiționale din zonă, cu grijă față de cei care nu consumă carne. 
 6. Locuri disponibile : 8 (din cele 10 )
 7. Costuri :  1350 lei/pers. Pentru copii cu vârsta între 10 și 16 ani se percepe o taxă de 500 lei. Pentru copii sub 10 ani este gratis, Cu Cardul de membru obțineți reducerile aferente (detalii AICI). Alte REDUCERI (- 250 lei/pers) mai puteți obține dacă mai participați la cel puțin  un alt eveniment organizat de Coliba Verde în acest an. La fel, dacă veniți un grup de minim 2 persoane (peste 16 ani), fiecare persoană plătește cu 250 lei mai puțin. Aceste reduceri se aplică la finalul fiecărui eveniment. La fiecare preț adăugat am luat în calcul cazarea la cort. Se percepe un avans de 500 de lei/ persoană. Avansul nu este returnabil doar dacă noi, ca organizatori vom renunța la eveniment. Avansul se va vira în contul care vă va fi indicat în e-mailul de confirmare, după ce veți completa formularul.
 8. Înscriere : vă rugăm să completați formularul de mai jos. Vom reveni cu confirmare și alte detalii.

Programul evenimentului :

 •  Duminică, 13 august sosire, acomodare
 • Luni 14 august – intre orele 09.00 – 14.00 teorie. Introducere și prezentare teoretică a tot ce înseamnă casele ecologice, în general cele de lut. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Informații teoretice despre finisări ecologice. Lutul, diferite suprafețe… Sa intelegem lutul și varul. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Generalități despre casele ecologice in general)
 • Marți 15 august – între orele 09.00 – 14.00 introducere practică in tainele tencuielii de lut. Preparare, proporții, aplicare. Prezentare tencuiala prefabricată CAMINOTA. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Diferite metode de aplicare a tencuielii de lut. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Discuții despre despre diferite moduri de a construi ecologic)
 • Miercuri 16 august – între orele 09.00 – 14.00 Detalii (preparare, proporții, aplicare) tencuiala de var.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 o escapadă la muzeul pălăriilor de paie, înot la lacul bezid. (discutii despre casele din baloti de paie) După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără.
 • Joi 17 august –  între orele 09.00 – 14.00 aflăm tot ce înseamnă TADELAKT.  Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 pregătim suprafața pentru TADELAKT.  După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără. (Discutii despre podele de lut, acoperisuri verzi, etc)
 • Vineri 18 august – între orele 09.00 – 14.00 Aplicăm TADELAKT. Între orele 14.00 – 15.30 pauză de masă, siesta. Între orele 15.30-18.00 Recapitulări, exerciții de preparare, aplicare a tencuielilor de lut și var respectiv TADELAKT. După ora 18.00 program liber, cină, povești la focul de tabără la intrebari . Decernare diplome de participare
 • Sâmbătă 09 august, mic dejun, poză de grup, împachetare

Înscriere

Connect with:

I accept the terms and conditions.