Una dintre primele realizări de la „Coliba Verde din Ardeal” , care mă face să mă simt împlinit, este un acoperiș verde, care a fost construit deasupra unei toalete uscate. Voi reveni cu detalii în ceea ce privește toaleta uscată, dar în principiu este oarecum asemănător cu toaleta compost, dar totuși diferă. În cele de mai jos, aș vrea să vă povestesc cum am realizat acoperișul verde, deoarece la realizarea acesteia am ales soluții neconvenționale, ieftine și mă gândesc că unora dintre de voi poate fi de folos. Ideea și conceptul nu-mi aparține în totalitate, ci a venit de la Kristian, un băiat de 30 de ani, din Australia, care călătorește prin toată lumea ca să-si însușească diferite tehnici de construire cu materiale naturale, locale. În această perioadă a poposit la mine și mă ajută prin „gospodărie”.
Structura, straturi necesare.
În primul rând, ne-am asigurat că structura toaletei va susține și greutatea unui astfel de acoperiș. Un acoperiș mic, cu dimensiunile de 2×2. Sarpanta a fost construită din scânduri de lemn de brad de 2 cm grosime. Pentru un acoperiș verde, important este hidroizolarea (membrană) dar și protejarea acesteia de jos în sus (așchii de lemn) sau de sus în jos (rădăcini care pot penetra stratul de hidroizolare). Așadar sunt trei straturi importante la care trebuie să ne gândim atunci când construim . Ideale ar fi cele recomandate de profesioniști, dar acestea ar fi costat foarte mult. Astfel am ales soluții neconvenționale. Bineînțeles că nu garantează nimeni pentru aceste soluții, dar nu noi le-am invetat. Și alții au folosit soluțiile alese de noi, chiar și deasupra caselor, nu doar pe o toaletă și nu există semne care ne-ar descuraja. Straturile alese de noi au fost următoarele : primul strat este unul care protejează hidroizolația de eventualele aschii din sarpantă. Soluția aleasă de noi a fost cartoane, adunate de la un mic supermarket din cel mai apropiat orășel. A fost gratis. Stratul de hidroizolație a fost un plastic folosit și la sere, rezistent la razele UV. A costat 2 lei/ mp. Peste acest strat am pus un geotextil folosit la drenaje, care a costat 3 lei/mp iar ca un ultim strat am ales să punem o „folie cu buline”, folosit de specialisti la protejarea fundațiilor, soclurilor. (nu-i stiu numele oficial, vedeți în imagini). Acesta a costat aproximativ 6 lei /mp (dacă nu mă înșel). Am ales acest strat suplimentar, deoarece este o protecție pentru hidroizolație împotriva rădăcinilor dar si găurile formate în acele buline, vor reține apa pentru mai multă vreme, ceea ce este benefic plantelor. Cu scândură și cu cuie cu tot, nu cred că am depășit 20 de lei pe mp realizarea acestui acoperiș, ori unul făcut de profesioniști se calculează în euro cu 2 cifre.
Pământul și plantele
Un alt aspect important, la realizarea unui acoperiș verde, este pământul folosit și plantele care vor crește pe acesta. Este important să reducem greutatea dar totuși să oferim suficient spațiu rădăcinilor. Grosimea pământului pe acoperișul nostru, nu depășește 12-15 cm în mijloc, iar acesta scade spre margini. Tot acoperișul are cădere spre un colț, unde surplusul de umiditate se va scurge. Ca să reducem din greutatea pământului am făcut un amestec de pământ fertil, rumeguș (cu mici bucățele de lemne) și țiglă ceramică mărunțită. Toate le-am avut pe teren. Așa cum am mai amintit, am așezat pământul într-un strat de 10 cm minim și 15 cm maxim. La colțul în care se află scurgerea, am pus pietre care au rolul de a împiedica scurgerea, spălarea pământului fertil în cazul unei ploi torențiale. În ceea ce privește plantele, am ales să plantăm doar ceea ce crește în zonă, pe teren și ceea ce am „urcat” cu pământul. Ce va crește, cât va crește vom vedea de acum încolo. Vom reveni cu imagini. Pe acest acoperiș am pus și un butoi de 150 l care ne va servi apa caldă pentru duș.
Cu astea spuse, îmi cer scuze pentru eventualele greseli, si sper sa va fie utile aceste informatii. In viitorul apropiat planuiesc sa construiesc o casuta mica (30 mp) cu acoperis verede, reciprocal. Scrieti-mi daca ati dori sa participati la realizarea acesteia. Voi reveni cu detalii. 🙂 Toate cele bune.
Actualizare! După aproape un an de la construcția acoperișului, atât timpul cât și un prieten specializat pe acoperișuri verzi au confirmat că a fost bine făcut! Acoperișul este în regulă!