Mutat la țară – ecologic sau nu!?

Dacă iei în calcul ideea de a te muta la țară, sau ai făcut-o deja, iată, de ce ar trebui să iei în calcul și „ecologia”! 

 Țin să precizez că vă scriu din postura unei persoane care a trăit – (acum, după câțiva ani de trai în natură, cu natura, mă gândesc dacă într-adevăr am Trăit înainte sau doar am existat) – 35 de ani la oraș, 3-4 ani la țară iar ultimii 3 ani în pădure. Dacă 35 de ani termenul de „ecologie” a fost aproape inexistent pentru mine, acum este cel mai important aspect în traiul nostru de zi cu zi. Și în acest articol, despre asta vreau să scriu : dacă tot ajungem în sânul naturii, de ce ar trebui să fim și ecologiști!? Deja, din experiența din domeniul construcțiilor ecologice știu că pentru mulți oameni ecologia este „un trend”, o necesitate („soluția săracilor”) sau o „întoarcere în peșteră”! Păreri asemănătoare aud și atunci când propun oamenilor care vor să se mute la țară, să adopte soluții ecologice : casă din materiale naturale, permacultură (grădinărit fără pesticide, insecticide…in principiu materiale chimice care, ne pot afecta sănătatea direct sau indirect), minimalism sau autosustenabilitate (traiul în care fuga după bani, avere devine a doua prioritate, prima fiind sănătatea și fericirea). Iată, totuși, de ce ar trebui să luăm în calcul traiul ecologic atunci când ne mutăm la țară, în mediul rural sau off grid :

  1. Oricât de convinși am fi, nu Banii ne aduc fericirea și in nici un caz nu ne aduce sănătatea. Faptul că alergăm după bani și faptul că, cheltuim banii (pe produse din comerț) ne poate afecta sănătatea și inclusiv fericirea. Mutăt-te la țară cu gândul de a-ți „creste” singur hrana..una sănătoasă. Astfel, deja economisești bani dați pe hrană. Înțeleg temerea majorității, cum că se rup de „siguranță financiară” dar și la țară sunt suficiente soluții de a face bani. Pe de altă parte, cu o mentalitate ecologică, „necesarul de bani” poate scădea (cu mult) sub  50%. 
  2. Cineva mi-a spus că „nu are timp să folosească soluții ecologice”, fiind vorba de construcții. S-a referit la faptul că este mult mai la îndemână să cumpere produse prefabricate și sa le monteze. Oameni buni! Nu mai este o noutate faptul ca în proporție de 90%, aceste produse conțin materiale chimice care la umezeală se descompun și le inhalăm, afectându-ne sănătatea. Industria producătoare de ciment este a doua pe lista marilor poluanți după cea petrolieră! Cimentul, chiar dacă este natural, are multe dezavantaje pentru care nu se recomandă în construcțiile durabile(!) Probabil cu toții am văzut construcții de minim 200 de ani (biserici, cetăți) care nu au ciment (beton) și nici la renovarea acestor nu se folosește. V-ați întrebat de ce? Prin producerea, transportul acestor materiale se poluează foarte mult. La fel și cu gunoiul lăsat în urmă. Ne afectează sănătatea dar și mediul care ne înconjoară. Acum, în secolul XXI, casa ecologică nu este un pas înapoi ci, un pas înainte spre protejarea mediului, spre prevenirea diferitelor boli. Soluții sunt pentru toate gusturile, toate buzunarele. De la fundatie pana la acoperiș. Vezi www.casenaturale.ro de exemplu. Nu uitați, primitív nu e cel care își face casă din materiale naturale ci, cel care pune mai presus graba, comoditatea față de sănătatea proprie sau al copiilor. 
  1. Si pentru grădină, grădinărit sunt soluții sănătoase, ecologice. Căutați „permacultură” 

Din propria experiență pot să vă spun că adoptarea unei mentalități ecologice ne ajută foarte mult în viața de zi cu zi : am devenit mult mai răbdători, avem mult mai mult TIMP pentru noi, pentru familie, pentru natura care ne înconjoară, zâmbim mai mult, ne bucurăm mai mult. Chiar și banii care ii câștigăm, ii putem cheltui cu bucurie (asta nu am simțit înainte pentru ca fiecare banut își avea locul : chirie, facturi, hrană, diferite taxe sau pentru a plăti împrumuturi). Încercând să trăim în mediu sănătos, simțim că ne ajută și fizic, practic scăpăm cu mici răceli în perioada rece. 
Probabil, ar fi multe de spus dar, ca și încheiere, cel mai important mesaj ar fi : fiți ecologiști (chiar și la oraș) pentru că SE POATE, nu e greu și MERITĂ…pentru sănătatea voastră (fizică și psihică), a tuturor

Lasă un răspuns

Connect with:

I accept the terms and conditions.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.