Ce să aleg? Case din saci umpluți cu pământ VS. case din „cob”

Vreau să precizez de la bun început că, nu este vorba de denigrarea vreunei tehnici ci mai degrabă explicarea fiecăruia, din propria experiență. Dacă ar fi să îți construiești o casă din lut, poate îți va fi de folos experienta mea. In cele de mai jos, vreau să scriu câteva rânduri despre două tehnici care, din experiența proprie, par a fi cele mai la îndemână, cele mai ieftine și probabil cele mai ecologice soluții de a construi o casă din lut. Cu siguranță voi scrie un articol și despre lut vs. paie. Doresc sa precizez faptul că, lutul (pământul) NU termoizoleaza! Dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic, merită luat în calcul o termoizolație exterioară (de exemplu din lână de oaie). Dar, la cât de mult poți economisi la structura pereților, cheltuielile pentru o eventuală termoizolație nu îți vor provoca dureri de cap. Soluții sunt. Nu uitați să luați în calcul un soclu (elevație) din piatra de minimum 40 cm înălțime și o streasina de cel puțin 50 cm lățime. 

Lucrând în domeniul construcțiilor ecologice, atunci când vorbim despre casele de lut, cele mai amintite tehnici sunt „cob” – ul, casele din saci umpluți cu pământ și casele din pământ bătătorit. Ultima nu am încercat-o niciodată. Am citit despre casele din pământ bătătorit, știu că în mod tradițional s-a construit asa în vestul țării, ba mai mult, am și văzut o astfel de casă, veche de peste 80 de ani, în stare foarte bună. Știind că e nevoie de o anumită cantitate de cherestea pentru a face cofragul care ajută la compactarea peretului (deci cheltuieli și eforturi suplimentare) nu m-a preocupat această tehnică mai ales că, cunosc alte două, mult mai simple, mult mai la îndemână. „Cob” și „saci umpluți cu pământ” („earthbag”). Dacă dorești sa elimini din ecuatie cea de a doua tehnică, pentru că implică material plastic, îți atrag atenția că vorbesc despre saci „raschel” (sacii de „cartofi”). Am scris despre asta într-un alt articol. Vorbim de două tehnici care sunt foarte aproape de sufletul celor care doresc sa construiască în regie proprie. Probabil, „cob” – ul puțin mai apreciat decât sacii umpluți! Repet, citiți ce am scris într-un alt articol despre tehnica cu saci umpluți cu pământ. S-ar putea să vă fie de folos. Nu am să descriu detaliat despre o tehnică sau alta. Doresc să înșir câteva aspecte despre fiecare iar în funcție de alegerea ta, poți citi foarte detaliat în cărțile dedicate fiecărei tehnici în parte pe care, le poți descărca gratuit. Sunt traduse în limba română. Despre „cob” avem o descriere de o pagină și pe www.casenaturale.ro iar despre „saci umpluți cu pământ” chiar pe acest blog.

 

„Cob” – ul. Avantaje-dezavantaje


Sincer, foarte multe dezavantaje nu are dar aș adăuga :

Pereți construiți cu tehnica „COB”
  1. Nu găsești echipă – În România (personal) cunosc o singură echipă care își oferă serviciile pentru manopera. Deși este recomandat să construiți în familie, clacă, sunt mulți oameni care preferă să angajeze o echipă. În acest caz s-ar putea să dați de o problemă chiar de la început.
  2. Multă muncă fizică – deși am trecut-o la dezavantaje, de fapt, poate fi chiar un bonus. Acest efort fizic de fapt ajută să aveți un corp sănătos. Alții plătesc bani pentru a avea acces la săli de fitness su alte activități sportive. Cunosc persoane care s-au speriat puțin de munca fizică necesară și au renunțat la „cob”. Experiența personală este că, dacă nu ai „antrenament”, într-adevăr, prima săptămână simțea corpul acest efort. Dar, nu era ceva insuportabil. Pur și simplu nu mai simțeam nevoia sa butonez telefonul după 9 seara. Pe de altă parte, vorbesc de un „cobarit” susținut de 10 ore pe zi. 
  3. Necesită mai mult timp pentru construire – Datorită modului în care se „prepară” materialul finit, consider că necesită mai mult timp decât alte tehnici. La un „cobarit” susținut, de 10 ore pe zi, 4 bărbați am construit pereții unei case de 100 m² (45 metri lineari=90 m³ de „cob) în 30 zile lucrătoare. În cazul unei familii (când apar și alte activități), durata de construcție se poate chiar și tripla. Până la urmă, construirea propriei case nu ar trebui să fie o cursă contra cronometru. Construind casa cu familie poți într-adevăr să-i dai suflet. 
  4. Uscare îndelungată – Față de alte tehnici, aici se lucrează cu un material foarte maleabil, cu un conținut bogat de apă. Acest lucru te limitează la o anumită perioadă în care poți construi. În funcție de zonă, poți construi până în luna august. Altfel riști să slăbești structura datorită temperaturilor scăzute. Este recomandat să lași peretii la uscat o vară întreagă.  Tot din cauza faptului că lucrezi cu un material umed, îți va fi incomod sa lucrezi sub temperaturi de 20 grade celsius. 

La avantajele acestei tehnici, as adăuga :

  1. Probabil cea mai ieftină tehnică – atâta timp cât construiești în familie și ai pământ suficient, nu trebuie să cumperi decât baloti de paie dar, în pereții unei case de 100 m² nu intra mai mult de 40 de baloti. Dacă ai un pământ mai argilos (peste 60-70) va trebui sa iei în calcul achiziționarea nisipului (aoroximativ 10m³ la o casă de 100m²)….vorbesc de pereți. Dacă ai pământ prea nisipos, poți adăuga argilă sau var dar, sincer, cred că mai bine alegi altă tehnică (de exemplu saci umpluți cu pământ) 
  2. Extrem de benefic pentru corp – nu există o altă tehnică prin care să simți lagătura dintre om și natură sau mai bine spus dintre om și pământ! Din acest motiv, lucrând cu pământ, starea spirituală, starea fizică, mentală se inbunatateste pe zi ce trece. Imaginează-ți un șantier fără betoniera, fără sunetele diferitelor mașini electrice și asa mai departe…in schimb povestești cu familia, asculți natura sau pur și simplu meditezi. 
  3. Poluare minimă – cred că este singura tehnică la care riscul de poluare poate fi eliminat aproape complet 
  4. Structură autoportantă – datorita modului în care se aplică materialul în perete, rezultatul final este o structură autoportantă 
  5. Extrem de artistic – este tehnica cu ajutorul căreia poți da frâu liber imaginației. Cu puțină creativitate, poți construi foarte ușor, orice formă organică. Or o casă organică are propriile avantaje. 

Pe drumul construcțiilor ecologice, pe care am luat-o undeva în anul 2012, prima dată m-am îndreptat către casele din baloți de paie. Pentru că mi s-au părut puțin mai tehnice și puțin mai costisitoare decât casele din lut, am vrut sa încerc ce înseamnă „cob” – ul. Am făcut-o și Mi-a plăcut foarte, foarte mult. Totuși, în continuare eram curios dacă, există ceva mai la îndemână (cel puțin pentru mine), îndrăznesc sa spun mai ușor și mai rapid, decât, „cob” – ul. Asa am ajuns să experimentez cu „saci umpluți” cu pământ.


Saci umpluți cu pământ.(saci „raschel”,  sacii de cartofi). Avantaje-Dezavantaje

Pereți construiți cu saci umpluți cu pământ

Am scris un articol detaliat despre căsuța construită cu această tehnică (costuri, materiale, etc) dar și un articol despre părerea mea cu privire la tehnica „saci umpluți cu pământ”. Menționez faptul că, în cele de mai jos, desre despre tehnica „saci umpluți cu pământ”, scriu cu gândul la sacii „raschel”,  sacii de „cartofi”, cu multe avantaje față de sacii de rafie (polipropilena).

Printre puținele dezavantaje ar fi :

  1. Poate fi considerată o tehnică poluantă – sacul „raschel” este de fapt o plasă cusuta dintr-un material sintetic. Nu cred că prezența acesteia în structura peretelui poate afecta sănătatea celor care vor locui în casă dar, producerea, transportul sau apariția materialului în natură (de exemplu după o demolare) poate afecta mediul înconjurător, poate fi poluant) 
  2. Lipsa personalului calificat – chiar dacă este o tehnică simplă cunosc putini oameni care acceptă să construiască pentru alții, contra cost 
  3. Lipsa contactului direct cu pământul – cei care ne construim case ecologice, ne place să spunem că „dăm suflet casei”. Cel mai bun mod de a face asta este să construiești cu familia, cu propriile mâini, punând pământ peste pământ. În acest caz, construiești cu lopata. 

Ceea ce mi-au plăcut foarte mult la această tehnică și mă determină să lucrez în continuare asa, sunt :

  1. Foarte ieftin – asa cum am detaliat într-un articol, costurile unei căsuțe din saci (de rafie) umpluți cu pământ nu au depășit 100 lei/m². Deci, cu sacii „raschel” mai scad cheltuielile. 
  2. Foarte rapid – 4 persoane, în 8-10 ore, pot construi 2 rânduri de saci în cazul unei case de 100 m² (45 ml, cu o lățime de 50 cm). În înălțime înseamnă 20 cm / zi. 
  3. Nu necesită uscare îndelungată – se lucrează cu un pământ semiumed. Se usucă foarte repede 
  4. Structură autoportantă – datorită modului de „zidire” structura devine una autoportantă 

Ceea ce recomand eu, este să încerci și una și alta. Vei realiza singur(ă) care îți place mai mult. Care îți este mai la îndemână. Poți încerca acasă, voluntar (ajutând pe cineva) sau la atelierul nostru dedicat caselor din lut. Vezi DETALII!

Lasă un răspuns

Connect with:

I accept the terms and conditions.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Connect with:

I accept the terms and conditions.