Seminar „Casele ecologice, cu cărțile pe față”

Asociația „Coliba Verde” are ca scop principal promovarea și încurajarea construcțiilor ecologice dar, și traiul simplu, autosustenabil, cu grijă față de mediul înconjurător. Pentru a-și atinge scopul, asociația își propune să organizeze evenimete, manifestări de informare a celor interesați de această temă. Ca și prim pas, ne-am propus să începem anul 2018 cu un seminar de amploare. De amploare, din prisma experienței (pe plan național și internațional) al celor celor ce vor prezenta informațiile despe construcțiile ecologice.

       Prin organizarea acestui eveniment, ne propunem să aducem mai multă lumină în domeniul construcțiilor ecologice în general dar și în ceea ce privește „mișcarea” construcțiilor ecologice din România. Astfel, ne-am dorit ca prezentatorii să fie oameni cu experiență vastă în acest domeniu, atât pe plan național cât și pe plan internațional. Poate cel mai titrat arhitect din Europa (și nu numai) este arh. Gernot Minke care, pe lângă multele proiecte ecologice are și cărți editate, bazate pe cercetările și rezultatele acestor cercetări. Pe plan național, în acest moment, una dintre cele mai cunosute persoane din domeniul construcțiilor ecologice este doamna arh. Ileana Mavrodin, cunoscută mai ales construcțiilor din lut, cu tehnica „cob” și a ultimei mari realizări, „Castelul de lut”. Soții Sztahura din Cluj Napoca au decis că se implică în proiectarea caselor ecologice, realizând că, cel mai bun mod de a înțelege această arhitectură, este să te apuci și să îți construiești una. Astfel, arh. Adina Sztahura, va vorbi la seminar despre casele ecologice atât ca și arhitect cât și constructor dar și ca beneficiar.  Pentru colaborarea cu Prințul Charles, arh. Silvia Demeter-Lowe este cunoscută și ca „arhitecta prințului Charles” însă este cunoscută implicarea dânsei în restaurarea porților vechi, tradiționale din zona Brașov și nu numai. A făcut eforturi în „resuscitarea” arhitecturii tradiționale din satele vechi, cum ar fi Meșendorf sau Viscri.

   Considerând importantă prezența cânepei în construcțiile ecologice, vom acorda o oră și jumătate acestui subiect, prin prezența lui Sebastian Lință, pasionat, viitor constructor și beneficiar dar și promotor al „hempecrete”-ului.

Pentru că încurajăm implicarea la maximum al viitorilor beneficiari, în construirea propriei case am considerat extrem de utilă la eveniment al unui astfel de beneficiar. Astfel, Dan Cristolovean va veni la eveniment și vă va povesi ce înseamnă din punctul lui de vedere, construirea unei case din baloți de paie, în regie proprie!

O parte importantă al evenimentului va fi și prezența unor producători sau furnizori de materiale (sau soluții)  de construcții ecologice dar și specialiști (meșteri, sobari, etc. își pot prezenta serviciile, ofertele). Pe lângă aceștia sunt bineveniți și cei care oferă soluții pentru stilul de viață „OFF GRID” (sisteme fotovoltaice, eoliene, etc). Pentru participare vă rugăm să vă înscrieți AICI! 

 IMPORTANT! Locația exactă (sala) va fi anunțată până la sfârșitul lunii Ianuarie. Căutăm cea mai bună soluție, în funcție de numărul persoanelor interesate, înscrise!

Program eveniment :

          Sâmbătă, 24 februarie: 

 • ora 09.00 – 11.00Dan Cristolovean – experiența construirii propriei case din baloți de paie
 • ora 11.00 – 11.10 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 11.10 – 13.00  Arh. Gernot Minke*  – totul despre casele din baloți de paie
 • ora 13.00 – 15.00 – pauză de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice )
 • ora 15.00 – 16.50 –  Arh. Gernot Minke* – totul despre construcțiile din pământ
 • ora 16.50 – 17.00 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 17.00 – 19.00Arh. Adina Sztahura – despre experiența de arhitect de case ecologice și constructor dar și beneficiar de casă din baloți de paie

          Duminică, 25 februarie

 • ora 09.00 – 10.25 – Arh. Ileana Mavrodin– despre construcțiile ecologice în general, arhitectura tradițională, experiența internațională, etc. (prima parte) ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 10.25 -10.35 – pauza de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 10.35 – 12.00 Arh. Ileana Mavrodin– despre construcțiile ecologice în general, arhitectura tradițională, experiența internațională, etc (partea a doua) ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 12.00 – 13.00Arh. Gernot Minke* – despre acoperișurile verzi
 • ora 13.00 – 15.00 – pauza de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 15.00 – 16.25 – Sebastian Lință – Hempcrete, importanța cânepei în construcțiile ecologice
 • ora 16.25 – 16.35 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 16.35 – 19.00Arh. Silvia Demeter – case ecologice, arhitectură tradițională, restaurări

*arh. Gernot Minke va prezenta în limba engleză și va fi tradus în

limba română de un translator autorizat

De câte ori este nevoie, vom actualiza informațiile și noutățile apărute, pe pagina noastră de facebook dar și pe blog-ul site-ului nostru. Ne rezervăm dreptul de a efectua schimbări în programul evenimentului (în cazuri speciale)!

 NE PARE RĂU, LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI DISPONIBILE!