Paiele (și/sau stuful)

O frică obișnuită în privința paielor este că vor arde. Dar făcând tavanul din lemnsolid sau cu tencuială sub paie, pericolul de incendiu va fi simțitor diminuat, deoarece aerul necesar să alimenteze arderea este blocat aproape de tot. Cu un strat „solid” sub paie, trebuie să asigurați paiele cu sârmă prinsă cu șuruburi de lemnul de dedesubt.

Avantaje: Paiele reprezintă un material minunat pentru acoperiș. Furnizează izolație la fel ca un material rezistent la apă. Sunt ușoare, așa că necesită un minim de material lemnos pentru susținere. Paiele arată perfect în combinație cu pereții de cob. Și respiră! Un acoperiș bun de paie poate dura și 60 de ani dacă este bine întreținut. Surprinzător, dar acoperișurile de paie au fost folosite cu succes de oamenii care au trăit în climate foarte umede.

Sursa imaginii : https://transilvania-tv.ro/

Dezavantaje: Greu mai poate fi găsit cineva care să facă acoperișuri de paie, mulți dintre cei care se pricep preferând să păstreze informațiile pentru ei. Este foarte costisitor să angajați pe cineva care să vă facă acest lucru. Construirea acoperișului de paie necesită timp. E nevoie de multe materiale care uneori sunt greu de găsit. Dacă lăsați semințe în materialele păioase, s-ar putea ca păsările și șoarecii să se cuibărească acolo, degradând acoperișul. Este dificil de captat apa de pe un astfel de acoperiș, așa că aveți nevoie de jgheaburi largi. Dacă jgheaburile nu pot capta toată cantitatea de apă de pe acoperiș, puneți lângă casă niște pietriș sau plantați tufișuri care să vă protejeze pereții de apa care cade și stropește în jur. Paiele sunt inflamabile, așa că e greu să obțineți o aprobare pentru construirea unui astfel de acoperiș și este și greu de asigurat.

Ardezie

Unele dintre clădirile vechi din Europa sunt acoperite cu piese mari și subțiri de piatră puse ca șindrila. În unele părți ale Angliei se mai folosește încă ardezie cioplită manual

Avantaje: Acoperișul de ardezie este fermecător. Acest material este nemuritor (raportat la timpul omenesc) atâta timp cât structura și acoperișul rezistă. Pietrele nu ard. Spațiile dintre pietre permit acoperișului să respire

Dezavantaje: Acest tip de acoperiș necesită un foarte bun sprijin, deoarece este evident că e foarte greu. Este aproape imposibil să găsiți pe cineva care să vă învețe să faceți un astfel de acoperiș, așa că va trebui să redescoperiți de unul singur acest meșteșug

Acoperișul verde

Uneori oamenii au fantezii despre flori și vegetale pe acoperiș, dar de regulă nu e chiar așa. Grădinăritul pe acoperiș e cam incomod. Plantele se usucă repede din cauza stratului subțire de pământ. Apa este tare grea și nu izolează prea bine. Este cel mai bine să semănați plante rezistente la secetă așa încât să nu fie nevoie să udați acoperișul ca să le mențineți în viață.

Avantaje: Un acoperiș verde este fermecător și arată splendid pe o casă de cob. Ajută la înlocuirea ariei biologice dislocate de casă și este un camuflaj nemaipomenit din aer. E ușor de făcut și de întreținut. Acest tip de acoperiș este ieftin dacă se folosește o căptușeală de plastic. Va face o treabă grozavă protejându-vă de căldura soarelui de vară și oferă și ceva izolație iarna. Un acoperiș de gazon poate avea o pantă mică dacă aveți o căptușeală adecvată.

Dezavantaje: Acea îngrozitoare membrană impermeabilă. O membrană de calitate este scumpă. Pământul, în special cel umed, este greu, așa că e nevoie de o structură de acoperiș mai trainică pentru al sprijini. Când pământul este ud, valoarea izolării scade semnificativ. Dacă trăiți întrun climat rece, e posibil să aveți nevoie de ceva izolație în plus, precum și de un material reflectorizant pe tavan, pentru a menține căldura de dinăuntru.

Țigle ceramice

Dacă sunteți foarte ambițios, aveți o bună rezervă de argilă, un cuptor și destul combustibil, ați putea să vă faceți singur țiglele.

Avantaje: Spațiile de aer dintre țigle mențin o bună circulație a aerului. Țiglele ceramice nu sunt toxice. Durează mult timp cu o minimă întreținere. Nu se aprind la foc

Dezavantaje: Țiglele ceramice sunt scumpe. Se consumă multă energie pentru arderea lor. Un acoperiș cu țigle e greu și necesită o structură robustă care să-l susțină.

Șindrilă ( șiță)

Multe tipuri de acoperișuri tradiționale de petot globul au ceva comun: plăci mici, plate, dedimensiuni regulate, așezate în suprapunerede rânduri pentru a direcționa ploaia în jos și în afară.Acoperișurile din șiță și din șindrilăsunt destul de fragile. Dacă pășești pe ele, se pot produce fisuri și scurgeri, astfel că întreținerea acoperișului poate fi dificilă.

Avantaje: Dacă le confecționați singur, atunci vor costa puțin. Există o unealtă specială pentru confecționarea lor, care ușurează munca. Șindrila și șița sunt frumoase și naturale și se potrivesc grozav cu cobul. Pot fi folosite și la un acoperiș cu formă organică.

Dezavantaje: Șindrila de cumpărat este scumpă și nu știți în ce mod sa tăiat copacul din care a fost făcută. Sunt foarte inflamabile. Se montează doar pe acoperișurile cu pantă destul de abruptă, pentru un bun drenaj, altfel vor începe să putrezească.

Țigle de anvelope

Țiglele de cauciuc sunt făcute din anvelope de autoturisme (cu pereții laterali îndepărtați) care sunt tăiate în șase țigle. Un fierăstrău mecanic cu o lamă ca cea a briciului se foloseste pentru tăierea pereților laterali, apoi anvelopa fixată sigur pe loc și tăiată în țigle cu ajutorul unui ferăstrău circular. A ieșit mult fum urât mirositor și negru. Odată tăiată, țigla de cauciuc se așează în același fel ca țigla obișnuită și se prinde de astereala de lemn cu șuruburi inoxidabile.

Avantaje: Reciclarea anvelopelor este un gest plin de respect. Au durată mare de viață.nSunt destul de ușoare comparativ cu multe alte materiale de acoperit. Furnizează și ceva izolație.

Dezavantaje: Producerea țiglelor de cauciuc e o treabă urâtă, murdară și destul de periculoasă. Sunt puțini cei care produc astfel de țigle. Este destul de îngrijorător să te gândești cât de greu de stinge un foc alimentat de cauciuc. Ar putea emite diferite gaze toxice.