Case ecologice - legislație. autorizații

Case naturale, ecologice – legislație, autorizații – „Se dă autorizație de construire pentru casele din baloți de paie?”

Nu știm de ce, dar auzim de multe ori, de la mai multe persoane, cum că aceste case ecologice, nu ar fi legale, nu s-ar da autorizație de construcție.  Sunt din ce în ce mai multe exemple de case construite din baloți de paie, lut, etc.  și, deocamdată nu am auzit pe nimeni să se plângă că ar fi avut probeme. Nici nu este de mirare. Dacă respecți normativele în vigoare, nu ai de ce să te temi.

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de materiale de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru casele din lut sau din baloți de paie, deşi nicăieri construirea cu aceste materiale  nu este interzis. Cei care se hotăresc să construiască o casă din baloți de paie sau orice altă casă naturală, aleg să nu implice oficialităţile şi astfel au puţine probleme. Încep să apară din ce în ce mai multe clădiri din baloți de paie, cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţii. Din punct de vedere legal , casele ecologice intră în categoria caselor pe structură ușoară, deși un perete din lut de 1 mc poate cântări aproximativ 1600 kg. 

Există tehnici de construire cu pământ ( cob, saci umpluți cu pământ sau pământ bătătorit) care nici nu au nevoie de structură ( de lemn, de exemplu), deoarece acestea, la urmă formează o structură monolit. Imaginați-vă un bolțar din beton uriaș, pus pe pământ. Singura diferență ar fi faptul că aici se folosește lut în loc de ciment. Din punct de vedere legal, nu e voie să construiești fără structură (de lemn, fier sau beton), iar dacă mai pui și ciment în fundație, autoritățile locale nu ar avea motive să nu-ți dea autorizație de construcție.

Așa cum am amintit la începutul articolului, majoritatea celor care aleg să construiesc o casă ecologică, înceracă să reducă cheltuielile cât mai mult și tocmai de asta încearcă să evite autoritățile sau să găsească „alte moduri” de a înregistra casa. Tocmai (și) în această idee (dar și din alte motive), majoritatea acestor case sunt construite în locuri mai mult sau mai puțin izolate. De multe ori sunt înregistrate ca și „anexe agricole” sau „clădiri experimentale”. În principiu totul depinde de autoritățile locale de care aparține terenul pe care se va construi.

Dar, revenind, iată care sunt pașii de urmat pentru obținerea autorizției de construcție ( de fapt, absolut la fel, ca pentru o altă casă „normală”) : 

  1. Alegerea terenului
  2. Alegerea arhitectului
  3. Obtinerea certificatului de urbanism de la Primarie unde scrie ce si cum ai voie sa construiesti (pe acesta il poti cere si inainte de a cumpara terenul daca esti in dubii cu el)
  4. realizarea masuratorilor topografice si inregistrarea la OCPI
  5. Realizarea proiectului de arhitectura, structura, instalatii.
  6. Verificarea proiectului la cerinta A (rezistenta si stabilitate)
  7. Depunerea dosarului pentru eliberarea autorizatia de construire.

    Costurile acestei etape (proiectare, autorizații) : procesul de autorizatie costă, cu toate taxele, proiectele, studiile, verificarile, avizele, acodurile cam 3500 de lei, in care nu a fost inclus proiectul de arhitectura. Acesta mai costa cam 1000 de EU, in zona Clujului. Depinde in ce zona locuiesti, si cat de scumpa e viata acolo. Preturile sunt pe metru patrat si daca ai o casa mica vei plati pe proiectare mai putin decat daca te vei aventura la una mare.

Durata : Dureaza cam o jumatate de an toata procedura daca ai actele in regula pe teren (adica ai extras de carte funciara) si nu taraganezi. Fara interventii, cu toate procedurile, avizele, studiile de specialitate, acordurile, verificarile implicite. Legal. Teoretic ar trebui sa dureze 3 luni (timp in care sta la primarie si pe la alte regii) dar mai ai timpi morti si de priectare de care nu poti sa scapi.

Informațiile despre pași necesari obținerii autorizției de construcție au fost „culese” de pe blogul familiei de arhitecți Adina și Mark Sztahura, beneficiari de o casă din baloți de paie! Un blog interesant, cu informații amănunțite, împărțite pe faze, etape. Bogul poate fi accesat AICI!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*
*