Acoperișul verde

Un acoperis verde nu inseamna un acoperis de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperis acoperit cu vegetatie asemenea unei gradini.

Folosirea vegetatiei pe acoperisuri nu este o inventie moderna. Daca in trecut acoperisurile verzi alcatuite din iarba aveau ca scop izolarea acoperisului pentru a impiedica acumularea apei sau a infiltratiilor, in prezent aceasta optiune reprezinta o alternativa pentru un mediu mai putin poluant. La un astfel de acoperiș , cele mai importante lucruri sunt greutatea și hidroizolarea.

Avantajele acoperișurilor verzi

Acoperis verde

Izolare fonica!

     Un alt pericol al zonelor urbane este zgomotul! Am devenit atat de familiarizati cu ecoul constant al zgomotului din trafic incat abia daca sesizam disparitia acestuia odata ce parasim spatiul urban si ne indreptam catre locuri mult mai linistite, la munte sau la tara.

Radiatiile electromagnetice!

Studiile efectuate de catre profesorul german, Gernot Minke au demonstrat ca acoperisurile verzi pot reduce efectele radiatiilor electromagnetice.

Particulele de praf, poluarea!

    Particulele de parf, incluzand particule de metale grele si alti factori poluanti care circula in aer, pot fi retinute in substratul acoperisului verde in loc sa pluteasca libere in aer si sa ne perturbe respiratia sau sa polueze apa raurilor si lacurilor.

Energie economisita!

 Acoperisurile verzi pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci cand aveti instalat un acoperis verde. De exemplu, un acoperis din bitum, negru poate ajunge foarte usor in timpul verii pana la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa si plante care ii tin umbra, un acoperis verde este protejat astfel incat temperatura sa nu depaseste valorile temperaturii aerului inconjurator.

   Pe langa acest efect, plantele ajuta la evaporarea apei, creand un efect de racire, dand senzatia unui aer umed.

Izolare si protectie impotriva vantului!

Pe timp de iarna, stratul de pamant de deasupra membranei acoperisului ofera o izolare suplimentara. De exemplu, in zone precum Scandinavia casele sunt foarte bine izolate, dar in alte climate mai calde, un acoperis verde, in special in varianta cu strat mai gros de sol si afanat, poate sa se faca foarte usor diferenta daca este nevoie sau nu de incalzirea acestei locuinte.

acoperisul verde
acoperisul verde

Din ce este alcatuit un acoperis verde?

Stratul de verdeata presupune existenta unui strat foarte subtire de sol sau altfel de suport pe care creste iarba. Greutatea acestui strat poate varia de la 50kg/mp pana la 200 – 500 kg/mp in functie de grosimea stratului de sol.

Tipuri de acoperis verde

In functie de plantele alese pentru acoperire, se diferentiaza doua tipuri de acoperis: de tipextensiv si intensiv.

    Acoperisul de tip extensiv presupune un strat foarte subtire de sol pe care cresc plante extreme de tolerante ce nu implica o ingrijire speciala sau nu necesita aproape deloc ingrijire.

   Spre deosebire de acesta, acoperisul de tip intensiv presupune existenta unui strat mult mai gros si afanat de sol si care poate arata ca orice alta gradina cu copaci si tufe. Acest acoperis necesita aceeasi ingrijire ca si o gradina obisnuita si poate fi realizat doar in cazul acoperisurilor solide care suporta aceasta incarcare.

Plante pentru acoperis 

     Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. Atunci cand se inregistreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un interval foarte scurt de timp, ne confruntam cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar si asa, exista o oarecare intarziere a caderii precipitatiilor, astfel incat apa nu ajunge toata in sol in acelasi timp provocand inundatii.

In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!

Stiati ca?

  • Un studiu efectuat de catre Institutul Mediului din Canada a descoperit ca in cazul acoperisurilor verzi se remarca o reducere a necesarului de racire a aerului dintr-o locuinta cu 26% si o reducere a pierderilor de caldura cu 26% pe timpul iernii.
  •  In Egipt, acoperisurile verzi sunt o adevarata sursa de sol pentru gradinile de legume si fructe. Desigur ca stratul de verdeata este cultivat pe palci din lemn sau scoarta.
  • 10% din acoperisurile Germaniei sunt verzi?
  • Cel mai mare acoperis verde il are Banca Santander dijn Madrid, Spania?