Calendar

Feb
24
sâm
Seminar „Casele ecologice, cu cărțile pe față”
Feb 24@9:00 – Feb 25@19:00

Asociația „Coliba Verde” are ca scop principal promovarea și încurajarea construcțiilor ecologice dar, și traiul simplu, autosustenabil, cu grijă față de mediul înconjurător. Pentru a-și atinge scopul, asociația își propune să organizeze evenimete, manifestări de informare a celor interesați de această temă. Ca și prim pas, ne-am propus să începem anul 2018 cu un seminar de amploare. De amploare, din prisma experienței (pe plan național și internațional) al celor celor ce vor prezenta informațiile despe construcțiile ecologice.

       Prin organizarea acestui eveniment, ne propunem să aducem mai multă lumină în domeniul construcțiilor ecologice în general dar și în ceea ce privește „mișcarea” construcțiilor ecologice din România. Astfel, ne-am dorit ca prezentatorii să fie oameni cu experiență vastă în acest domeniu, atât pe plan național cât și pe plan internațional. Poate cel mai titrat arhitect din Europa (și nu numai) este arh. Gernot Minke care, pe lângă multele proiecte ecologice are și cărți editate, bazate pe cercetările și rezultatele acestor cercetări. Pe plan național, în acest moment, una dintre cele mai cunosute persoane din domeniul construcțiilor ecologice este doamna arh. Ileana Mavrodin, cunoscută mai ales construcțiilor din lut, cu tehnica „cob” și a ultimei mari realizări, „Castelul de lut”. Soții Sztahura din Cluj Napoca au decis că se implică în proiectarea caselor ecologice, realizând că, cel mai bun mod de a înțelege această arhitectură, este să te apuci și să îți construiești una. Astfel, arh. Adina Sztahura, va vorbi la seminar despre casele ecologice atât ca și arhitect cât și constructor dar și ca beneficiar.  Pentru colaborarea cu Prințul Charles, arh. Silvia Demeter-Lowe este cunoscută și ca „arhitecta prințului Charles” însă este cunoscută implicarea dânsei în restaurarea porților vechi, tradiționale din zona Brașov și nu numai. A făcut eforturi în „resuscitarea” arhitecturii tradiționale din satele vechi, cum ar fi Meșendorf sau Viscri.

   Considerând importantă prezența cânepei în construcțiile ecologice, vom acorda o oră și jumătate acestui subiect, prin prezența lui Sebastian Lință, pasionat, viitor constructor și beneficiar dar și promotor al „hempecrete”-ului.

Pentru că încurajăm implicarea la maximum al viitorilor beneficiari, în construirea propriei case am considerat extrem de utilă la eveniment al unui astfel de beneficiar. Astfel, Dan Cristolovean va veni la eveniment și vă va povesi ce înseamnă din punctul lui de vedere, construirea unei case din baloți de paie, în regie proprie!

O parte importantă al evenimentului va fi și prezența unor producători sau furnizori de materiale (sau soluții)  de construcții ecologice dar și specialiști (meșteri, sobari, etc. își pot prezenta serviciile, ofertele). Pe lângă aceștia sunt bineveniți și cei care oferă soluții pentru stilul de viață „OFF GRID” (sisteme fotovoltaice, eoliene, etc). Pentru participare vă rugăm să vă înscrieți AICI! 

 IMPORTANT! Locația exactă (sala) va fi anunțată până la sfârșitul lunii Ianuarie. Căutăm cea mai bună soluție, în funcție de numărul persoanelor interesate, înscrise!

Program eveniment :

          Sâmbătă, 24 februarie: 

 • ora 09.00 – 11.00Dan Cristolovean – exeriența construirii propriei case din baloți de paie
 • ora 11.00 – 11.10 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 11.10 – 13.00  Arh. Gernot Minke*  – totul despre casele din baloți de paie
 • ora 13.00 – 15.00 – pauză de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice )
 • ora 15.00 – 16.50 –  Arh. Gernot Minke* – totul despre construcțiile din pământ
 • ora 16.50 – 17.00 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 17.00 – 19.00Arh. Adina Sztahura – despre experiența de arhitect de case ecologice și constructor dar și beneficiar de casă din baloți de paie

          Duminică, 25 februarie

 • ora 09.00 – 10.25 – Arh. Ileana Mavrodin– despre construcțiile ecologice în general, arhitectura tradițională, experiența internațională, etc. (prima parte) ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 10.25 -10.35 – pauza de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 10.35 – 12.00 Arh. Ileana Mavrodin– despre construcțiile ecologice în general, arhitectura tradițională, experiența internațională, etc (partea a doua) ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 12.00 – 13.00Arh. Gernot Minke* – despre acoperișurile verzi
 • ora 13.00 – 15.00 – pauza de masă ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 15.00 – 16.25 – Sebastian Lință – Hempcrete, importanța cânepei în construcțiile ecologice
 • ora 16.25 – 16.35 – pauză ( + târg de materiale de construcții ecologice)
 • ora 16.35 – 19.00Arh. Silvia Demeter – case ecologice, arhitectură tradițională, restaurări

*arh. Gernot Minke va prezenta în limba engleză și va fi tradus în

limba română de un translator autorizat

De câte ori este nevoie, vom actualiza informațiile și noutățile apărute, pe pagina noastră de facebook dar și pe blog-ul site-ului nostru. Ne rezervăm dreptul de a efectua schimbări în programul evenimentului (în cazuri speciale)!

Cumpără bilet aici!     

                  

Ești producător sau furnizor de materiale (soluții) de construcții ecologice? Ești constructor, arhitect sau meșter activ în acest domeniu? Poți aduce soluții pentru o viață OFF GRID, în armonie cu natura (sisteme fotovoltaice, eoliene, etc)? Ai posibilitatea de a-ți prezenta produsul, serviciile la acest eveniment pentru o taxă de 300 lei. Vom asigura un spațiu de aproximativ 2-3 mp pentru fiecare participant. Doritorii vor putea intra in contact cu dumneavoastră înainte, în pauze și după eveniment. Înscrie-te, completând formularul alăturat!

 

Iun
4
lun
Workshop „Case din baloți de paie de la A la Z! @ Coliba Verde din Ardeal
Iun 4@18:29 – Iun 8@19:29

Cât costă? Cât rezistă? Cum se face? Se primește autorizație? Dar cu focul și rozătoarele cum e? Cu ce se tencuiește? Poate fi și modernă? -câteva din întrebările la care vă vom răspunde la acest atelier!

În domeniul constructiilor ecologice, casele din baloti de paie stârnesc un interes din ce în ce mai mare. În rândul celor care sunt interesați de această soluție, există un oarecare „folclor” dar, nu e de mirare. Există chiar și o dezinformare voită din partea unor blog-eri care caută mai mult „senzaționalul” decât să prezinte realitatea. De asemenea, la nici o facultate de construcții nu se predă absolut nimic despre construcțiile ecologice, în general. Din păcate, singurele surse de informare rămân cărțile, internetul sau practica (voluntariat, atelier) pe santiere unde construiesc oameni experimentati….sau neexperimentati, pentru ca si din greselile altora se poate învăța.

Despre casele din baloți de paie, există o descrie generală pe site-ul www.casenaturale.ro dar, acesta este mult prea puțin pentru a desprinde „tainele” acestei tehnici. Cărți traduse în limba română nu sunt dar și cele în limba engleză sunt destul de sumare. După o experiență de câțiva ani în acest domeniu (cu bune și cu rele) și după ce am intrat în posesia unei cărți excelente, ne-am propus ca la acest atelier, timp de 5 zile să despicăm firul de păr în patru și să aflăm tainele construirii cu baloți din paie.

     În cele 5 zile vom avea multă teorie (prima zi, în pauze și seară de seară, la focul de tabără) dar și o bună doză de practică. Vom încerca mai multe tipuri de structuri dar, vom pune accent pe tehnica GREB care, „este aztăzi singurul sistem constructiv pus la punct și reproductibil pentru casele din baloți de paie având un proces de realizare operațional și descris în întregime.  Acest sistem folosește materiale portabile manual, disponibile oriunde, la prețuri cât se poate de accesibile. Permite autoconstructorilor să-și construiască o casă cu înalte performanțe energetice, chiar și pe două nivele.” ( detalii despre tehnica GREB aici ).

Iată, în cele de mai jos, câteva detalii despre acest eveniment :

Câteva detalii despre eveniment : 
 • Organizator : Asoc. Coliba Verde
 • Perioada : 04-08 iulie 2018 (5 zile, L-M-Mi-J-V)
 • Locația : Ghindari, Mures
 • Tematica : Casele din baloți de paie..de la A la Z (accent pe tehnica GREB)
 • Trainer : Németh János
 • Cazare : corturi sau pensiune
 • Masă : se oferă  o masă caldă pe zi, pe teren (preparat la ceaun cu grijă față de vegetarieni).
 • Taxă de participare : 550 lei/persoană la cort sau 900 lei/pers la pensiune – 5 nopţi (D-L-M-Mi-J),camere de două persoane Participând la eveniment, pe lângă experiența din tabără de fapt contribuiți la scopul asociației care, nu e altceva decât să încurajeze și să promoveze traiul sănătos, în armonie cu natura, a construcțiilor ecologice și a unui trai sustenabil. ( citeste mai multe despre scopul asociației AICI). NU UITAȚI : cu „Cardul de membru” puteți economisi 20% din taxa de participare la acest eveniment dar, puteți să beneficiați și de alte facilități. Vedeți detalii AICI!
 • Contact : Nemeth Janos 

  E-mail :  colibaverdedinardeal@gmail.com

  Locuri disponibile : 10 (va fi actualizat după fiecare înscriere)

  În funcție de vreme, așa cum am mai amintit, programul va avea o parte teoretică și o parte practică! Pe terenul nostru construim cu mai multe tehnici, tocmai în ideea ca pe lângă tematica propusă, să vă putem arăta practic sau să puteți încerca orice ceea ce vă interesează! Puteți experimenta și stilul de viață „off grid”!

Înscriere : 

Numărul maxim de persoane acceptate la acest eveniment, este 10! Locurile sunt limitate, iar pentru o bună organizare si seriozitate se percepe un avans de 250 de lei/persoană si este obligatoriu. Avansul se va returna (sau poate fi folosit la altă tabără/atelier) doar dacă evenimentul va fi suspendat!  După ce veti completa formularul de mai jos, veti primi un e-mail de confirmare, numarul de cont si vom raspunde la eventualele intrebari trecute la rubrica ”Comentariu” din formularul de mai jos.

Înscrierile se pot face până în data de 1 MAI (inclusiv!)